miercuri, 28 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Un fost secretar general al NATO a propus aderarea Ucrainei la Alianță fără regiunile ocupate de ruși

  de - | 11 noiembrie 2023, 3:24 PM | Internaţional

  0

  (foto: X / @War_Mapper)

  La finalul summitului NATO de la Vilnius, din această vară, Ucraina nu a fost invitată oficial să se alăture organizației. În schimb, relația dintre cele două părți a fost ridicată la alt nivel, prin înființarea unui consiliul special, prin care țările membre vor oferi Ucrainei garanții de securitate, scrie Biziday, citând The Guardian.

  Anders Rasmussen, fost secretar general al NATO înainte lui Jens Stoltenberg, între 2009 și 2014, a declarat recent că problema integrării Ucrainei în NATO nu mai poate fi amânată și la summitul din vara viitoare: „A venit timpul să facem următorul pas și să lansăm invitația de aderare. Avem nevoie de o nouă arhitectură de securitate europeană în care Ucraina să se afle în centrul NATO”. El a propus o integrare parțială a Ucrainei, fără teritoriile aflate sub ocupație rusească.

  În conformitate cu tratatul NATO, nicio țară aflată în război nu poate deveni membră a alianței, condiție de care s-au lovit permanent cei care susțin integrarea țării din estul Europei. Conform Articolului 5 al tratatului, orice țară membră care este atacată va primi sprijin militar din partea celorlalte, iar integrarea unei Ucraine aflate în război ar fi, de fapt, o notificare adresată Rusiei că NATO este pe cale să intre în război.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.