vineri, 21 iunie, 2024

Special Arad Logo

    Un poliinstrumentist din Brașov, specializat în muzica orientală, un olandez român și fiica lui de 9 ani – participanții la atelierul „Soundtrack” al Festivalului Underground | Video

    de Tomck@t | 10 iunie 2024, 1:20 PM | Cultură | Muzică | Topic special

    0

    Printre cele opt workshopuri ale Festivalului Underground – ediția a XIV-a – s-a numărat cel în care participanții au învățat elementele de bază în compoziția sau ilustrația muzicală a proiectelor de teatru, film sau televiziune, cu alte cuvinte: un atelier de soundtrack, coordonat de compozitorul și jurnalistul Gabriel Basarabescu (realizatorul emisiunii „Serviciul de noapte” la Radio România Actualități). Au fost trei participanți, un antropolog și muzician din Brașov, o fetiță de 9 ani și tatăl ei.

    Workshopul a durat doar patru zile, la începutul lunii iunie, timp în care participanții au învățat să compună muzică cu ajutorul a două softuri, Cubase 12 (+ Halion si Kontakt – cu diverse librării) și Vegas Pro 11.

    „Workshopul a fost o șansă pentru mine să întâlnesc oameni interesanți și cred – sper – că și pentru ei, să descopere noi tehnici de folosire a instrumentelor acustice, în primul rând pentru Victor Ciobanu, un poliinstrumentist, specializat în zone asiatice, zone îndepărtate, zone pe care chiar și eu le știam numai din cărți și a fost efectiv o plăcere să interacționăm în aceste patru zile de workshop”, a declarat pentru Special Arad compozitorul și omul de radio Gabriel Basarabescu (laureat cu un Premiu UNITER pentru muzică de teatru în anul 2011), membru al juriului festivalului Underground din acest an.

    Participanții:

    Victor Ciobanu a venit din Brașov la Arad special pentru acest festival. A studiat antropologie și scriere dramatică, iar muzică de la 12 ani (a studiat, în mod special, muzica tradițională turcească și arăbească în Turcia). Cântă la mai multe instrumente orientale, a avut mai multe colaborări cu muzicieni (inclusiv din străinătate) sau cu coregrafi și chiar poeți din România. Are și o trupă, numită The Flying Carpet, un proiect internațional de muzică orientală psihedelică, iar în urmă cu 10 ani a avut concerte și la Arad, în Club Flex și în KF. De asemenea, se ocupă cu organizarea evenimentelor culturale.

    „Am ales să vin la Arad fiindcă Festivalul Underground e un festival special pentru mine. Aici, când eram mic, pe la vreo 20 de ani, am venit prima oară la un atelier de scriere dramatică, organizat chiar de dramaturgul Mihai Ignat. Ulterior am mai participat o dată la un atelier cu Alina Nelega și piesa pe care am scris-o atunci chiar a luat un premiu, în 2016, la Festivalul de Monodrame din Bacău. Deci locul acesta și festivalul în sine este foarte special și de suflet pentru mine. M-am bucurat foarte mult că s-a reluat după 12 ani și am văzut că s-a ținut acest atelier de soundtrack, de compoziție muzicală și producție muzicală prin software, și am venit pentru că e o zonă care, pentru instrumentiști mai ales, chiar e interesantă și folositoare. Am lucrat foarte bine cu trainerul nostru, cu compozitorul și omul de radio Gabi Basarabescu. Chiar într-un timp foarte scurt am reușit să producem șase melodii. Am avut colegi foarte buni, ne-am înțeles de minune și această întâlnire, practic, e rodul unei prietenii de lungă durată și o colaborare pe termen lung, care a pornit aici, la Festivalul Underground”, a declarat pentru Special Arad Victor Ciobanu.

    Noa Hendrikx are 9 ani și este pasionată de muzică de „vreo 3 ani”. Dorește să devină pianistă, pianistele ei preferate fiind Martha Argerich și Yuja Wang. „Am venit la acest workshop de compoziție ca să învăț cum să fac piesele mele cu mai multe instrumente și cum să mă joc cu ele. Mi-a plăcut foarte mult, am învățat lucrurile pentru care am venit și am învățat cum să folosesc această aplicație”, ne-a spus Noa.

    Nu e de mirare că micuța Noa are această pasiune pentru muzică. Tatăl ei, Koen Hendrikx (46 ani), a fost al treilea participant la workshopul de soundtrack al festivalului, din păcate însă nu a putut participa la conferința de presă de la finalul atelierului, acesta fiind motivul pentru care nu apare în reportajul video de mai sus.

    „Este olandez, dar vorbește foarte bine românește și are o bucurie și o plăcere de a cânta la chitară și vocal foarte bine”, a spus Gabriel Basarabescu, coordonatorul workshopului. În cadrul atelierului, Koen Hendrikx a înregistrat cover-uri după Gheorghe Dinică („Sunt vagabondul vieţii mele”) sau Leonard Cohen („Suzanne”).

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.