Moțiune simplă: „Vaccinuri, minciuni și tăcere”. Parlamentarii SOS, POT și AUR vor suspendarea imediată a campaniilor de vaccinare





Începe nebunia. S.O.S., AUR și POT cer demisia ministrului Sănătății pentru „gestionarea iresponsabilă a politicii de vaccinare” și au depus o moțiune simplă împotriva lui Alexandru Rafila intitulată: „Vaccinuri, minciuni și tăcere”.
Moțiunea depusă miercuri, 8 mai, în Senat, de către senatorii S.O.S. România, AUR și POT este semnată de 45 de parlamentari: 28 din AUR, 10 din S.O.S. România și 7 din POT. Potrivit președintelui interimar al Senatului, Mircea Abrudean, moțiunea urmează să fie dezbătută și supusă votului luni, 12 mai, de la ora 16:00.
Moțiunea vine la nici două săptămâni după ce datele europene privind vaccinările obligatorii arată că România e pe ultimul loc la vaccinarea ROR, fiind luată drept studiu de caz pentru a înțelege fenomenul care ar putea amenința continentul.
Despre vaccinarea ROR, locul ocupat de România aici, dar și cel ocupat de Arad ați putut citi deja pe Special Arad în materialul de AICI și în ancheta de AICI.
Moțiunea, politica de vaccinare și țintele antivacciniștilor din Parlament
Inițiatorii moțiunii îl acuză pe ministrul Rafila de lipsă de transparență în relația cu producătorii de vaccinuri și de promovarea unor politici care, spun ei, pun în pericol sănătatea copiilor.
„Sub mandatul ministrului Alexandru Rafila, România s-a transformat într-un teren de experimente pentru companiile farmaceutice. În loc să protejeze sănătatea publică, Ministerul Sănătății a devenit un vehicul de promovare a intereselor financiare ale marilor corporații din domeniul farmaceutic în detrimentul siguranței copiilor și al dreptului părinților de a alege. (…) Solicităm demisia ministrului Alexandru Rafila, datorită gestionării iresponsabile a politicii de vaccinare în România, care pune în pericol sănătatea copiilor și încrederea cetățenilor în sistemul public de sănătate”.
Sunt criticate în special campaniile dedicate vaccinului HPV, considerate „agresive”, precum și formula actuală a vaccinului ROR, despre care susțin că ar avea „riscuri ascunse”.
Fără campanii de vaccinare în România!
Dorința inițiatorilor moțiunii din Parlament este chiar de suspendare a campaniilor de vaccinare, susținând că singurii care au drept să decidă asupra soartei copiilor sunt părinții.
„Părintele este cel care stabilește când, ce și cum pentru copilul lui până la 18 ani”, declara Ninel Peia, senator S.O.S. România, inițiatorul campaniei, încă din 17 aprilie, într-o conferință de presă în care a anunțat că va fi depusă o moțiune în acest sens.
Despre vaccinuri, în moțiune se fac și alte referiri periculoase, cum că acestea sunt promovate în școli fără ca fiecare dintre părinți să-și dea consimțământul cu privire la campaniile de promovare!
“Vaccinul HPV – o politică PERICULOASĂ!
“Promovarea agresivă a vaccinului HPV în școli, fără consimțământul informat al părinților, fără transparență privind efectele secundare și fără studii independente, ridică semne majore de întrebare. În loc să protejeze sănătatea tinerelor din România, vaccinul HPV a fost impus ca un program național fără o evaluare corespunzătoare a beneficiilor pe termen lung. Domnule Rafila, ați permis ca sănătatea adolescenților să devină o afacere profitabilă pentru marii producători de medicamente!”.
Critica din moțiune vine, însă, în contextul în care țara noastră are cea mai mare incidență și mortalitate prin cancer de col uterin din Europa, de 4 ori peste media europeană (peste 3.000 de femei mor anual), iar cel mai eficient instrument de prevenție identificat de specialiștii mondiali, până la această oră, este acest vaccin.
Reamintim cititorilor că vaccinul scade rata infectării cu HPV și la populația nevaccinată – efect al imunității colective și că acesta are sute de milioane de administrări, studii, metaanalize în spate.
Principalele solicitări și critica adusă Sistemului informatic și birocrației
Printre solicitările din document se numără demisia imediată a ministrului Sănătății, suspendarea campaniilor de vaccinare obligatorie pentru copii până la clarificarea situației, înființarea unei comisii parlamentare de anchetă care să investigheze efectele adverse raportate, modificările formulei vaccinului ROR, precum și lămurirea posibilele legături financiare dintre Ministerul Sănătății și producătorii de vaccinuri.
Cei care au depus moțiunea aduc acuzații legate de starea sistemului medical din România, de funcționarea Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI), de birocrația excesivă care afectează activitatea medicilor și susțin că lipsesc programele eficiente de prevenție.
„Programele de prevenție sunt sabotate din interior. Normele de aplicare sunt birocratice și prost concepute”, se mai arată în document.
Semnatarii moțiunii susțin că România are nevoie de un ministru al Sănătății care să fie dedicat sănătății publice și siguranței pacientului, nu intereselor economice ale marilor companii farmaceutice.
Există deja câteva poziționări clare împotriva moțiunii care, spun unii politicieni, vin să arunce înapoi România în Evul Mediu. Medicul și parlamentarul arădean Adrian Wiener s-a poziționat deja împotriva acestei moțiuni, indicând printre altele faptul că: „AUR se identifică ideologic cu anti-vaccinismul militant. Au cimitire întregi în spate. Dincolo de naționalizări, neo-ceaușism, jurnaliștii pe care îi vor „GONE”, izolaționism, cult etnic primitiv. Dincolo de violență și ură, Simion și AUR ucid prin nesăbuință și fundamentalism anti-vaccin”.
Vaccinarea în România, recomandată, nu obligatorie
În România, vaccinarea este reglementată prin Programul Național de Imunizări (PNI), care stabilește un calendar de vaccinare recomandat pentru copii, în funcție de vârstă. Deși vaccinarea nu este legal obligatorie pentru părinți, medicii au obligația de a informa și de a oferi aceste vaccinuri, iar costurile sunt acoperite de stat.
Conform surselor oficiale și medicale, următoarele vaccinuri sunt recomandate în cadrul PNI: vaccinul hepatitic B (Hep B) – administrat în primele 24 de ore de viață, în maternitate, vaccinul BCG (Calmette-Guérin) – împotriva tuberculozei, administrat între zilele 2–7 de viață,
vaccin hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep B) – protejează împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, infecției cu Haemophilus influenzae tip B și hepatitei B; administrat la 2, 4 și 11 luni, vaccinul pneumococic conjugat – împotriva infecțiilor pneumococice (pneumonii, otite, meningite); administrat la 2, 4 și 11 luni, vaccinul ROR (rujeolă, rubeolă, oreion) – administrat la 12 luni și la 5 ani, vaccinul DTPa-VPI – rapel la 6 ani, pentru difterie, tetanos, tuse convulsivă și poliomielită, vaccinul dT/DTPa pentru adolescenți – rapel la 14 ani, pentru difterie și tetanos.
Reamintim încă o dată faptul că, deși aceste vaccinuri sunt incluse în calendarul național și sunt oferite gratuit, vaccinarea nu este legal obligatorie pentru părinți. Acesta este, în viziunea multor medici, și motivul pentru care, dincolo de campaniile antivacciniste din anii de după COVID, principalul motiv pentru care România stă cel mai prost în Europa când vine vorba de vaccinarea copiilor și înregistrează dese epidemii. Medicii au, însă, obligația de a informa părinții despre beneficiile și riscurile vaccinării și de a oferi aceste vaccinuri. Părinții trebuie să semneze un consimțământ informat înainte de administrarea vaccinului. Există însă, potrivit multor voci, mulți medici de familie antivacciniști.
Citește și:
Comentariile portalului
Cu SOS si POT ajungem iar in Evul Mediu, cand se murea pe capete in lipsa vaccinurilor. Eu ma simt foarte nesigur intr-o tara in care nu sunt protejat prin (...)
Când vorbim de politici de sanatate publica, statul trebuie să aibă un cuvânt important de spus, nu fiecare tăntălău, care nu știe tabla înmulțirii, (...)
Bravo !!! Hai AUR!