miercuri, 24 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    „Morții nu pot fi ascunși!” | Cui folosește atacul DSP asupra unui biet medic, amendat cu 5000 de lei? Cui folosesc raportările, întârziate cu săptămânile, deceselor din Arad?

    de Andrei Fuliaș | 8 mai 2020, 9:14 AM | Dezvăluiri | Topic special

    1

    După demisia lui Constantin Cătană din fruntea DSP Arad, o demisie care a fost mai degrabă un fel de „sari, că altfel te împingem noi”, la conducerea instituției a fost instalat Horea Timiș. Fost șef la DSP Alba și personaj ce face parte dintr-un cerc mai aparte (dar despre acest aspect vom reveni cu altă ocazie), Horea Timiș pare să vrea să schimbe din temelii instituția pe care o conduce, declarând mai zilele trecute că la DSP Arad se lucrează ca în secolul trecut.

    Totodată, nu putem să nu observăm că, după instalarea lui Horea Timiș la conducerea DSP Arad, între această instituție și Spitalul Județean Arad a început un fel de război.

    Primul indiciu clar cu privire la divergențele dintre DSP Arad și Spitalul Județean Arad a apărut în urmă cu o săptămână, pe 30 aprilie, cu ocazia unei informări Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), în care erau raportate mai multe decese ale persoanelor care fuseseră infectate cu COVID-19, printre care și o femeie de 80 de ani din județul Arad. Era decesul cu numărul 702 la nivel național. Totodată, în mesajul respectiv se specifica faptul că „SJU Arad nu a raportat decesul nici către DSP Arad, nici către INSP. O echipă din cadrul Serviciului de control în sănătate publică – DSP Arad a fost trimisă la SJU Arad”. Mai exact, pe 30 aprilie se preciza clar că femeia a fost internată pe 7 aprilie, că a murit pe 8 aprilie, dar că Spitalul Județean nu a raportat la DSP Arad decesul.

    O zi mai târziu, pe 1 mai, am aflat dintr-o declarație de-a directorului DSP Arad, că medicul care nu a raportat decesul în cauză a fost amendat de DSP Arad.

    În aceeași zi, doctorul Adrian Wiener, coordonatorul spitalului COVID (Boli Infecțioase Adulți) din Arad, îi contrazicea pe cei de la DSP Arad, într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, unde atașase o fotografie cu mailul transmis către DSP fix în ziua de 8 aprilie, puțin după ora 15:00:

    WhatsApp Image 2020 05 07 at 13.27.47

    Între timp am aflat că amenda pe care medicul respectiv a primit-o din partea DSP a fost de 5.000 de lei.

    Ei bine, ulterior, de la INSP a venit un alt mesaj asemănător cu cel din 30 aprilie, în care suntem anunțați de decesul cu numărul 846, fiind vorba despre un bărbat de 69 de ani, din județul Arad, decedat în 1 aprilie, dar pe care Spitalul Județean l-ar fi raportat la DSP abia în data de 5 mai. Cumva, acest lucru pare ciudat. Adică, dacă în primul caz ni se spune că decesul nu a fost raportat de SCJU Arad, în al doilea caz ni se spune că a fost raportat după mai bine de o lună. De ce ai raporta un deces la o lună și ceva? Ceva pare ilogic în această ecuație.

    Nu mai punem la socoteală faptul că din cele 888 de decese raportate în toată România până în acest moment (când redactăm noi știrea), singurele două cazuri în care DSP-urile specifică faptul că nu au fost raportate cazurile sau că nu au fost raportate la timp sunt cele de la Arad. Deci, sunt singurele cazuri în care DSP nu este pe aceeași lungime de undă cu vreun spital. Or, noi am văzut că sunt o mulțime de cazuri, din toată țara, pe care INSP și Grupul de Comunicare Strategică le-au făcut publice la multă vreme după data deceselor.

    raportari 2 decese

    (Cele două mesaje ale INSP, în care se face referire la Spitalul Județean Arad)

    Dacă însă confruntăm listele cu situațiile raportate de către Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad către Direcția de Sănătate Publică Arad cu afirmațiile șefului DSP ajungem din nou la concluzia că ceva nu „pușcă”.

    Astfel, din respectivele liste reiese că ambii pacienți, atât femeia de 80 de ani, cât și bărbatul de 69 de ani, se regăsesc în listele raportate de SCJU Arad către DSP Arad. Ba mai mult, bărbatul de 69 de ani, în cazul căruia DSP susține că decesul a fost raportat în 5 mai, se regăsește și în listele raportate în 30 aprilie.

    Revenind la cazul femeii de 80 de ani, caz în care DSP anunța că SCJU nu ar fi raportat decesul, am reușit să aflăm, pe surse, că adevărul este undeva la mijloc. Potrivit surselor noastre, se fac două tipuri de raportări către DSP. În primă fază, medicul pe a cărui gardă moare un pacient, este obligat să pună mâna pe telefon și să raporteze de urgență decesul către DSP. Totodată, Spitalul Județean raportează și el decesul, într-una dintre raportările făcute zilnic la orele 08:00, 12:00 și 20:00. Aflăm că, într-adevăr, medicul de gardă nu a raportat decesul imediat după ora 3:44 dimineața, atunci când s-a produs, însă că decesul a fost raportat de spital puțin după ora 15:00, când a fost trimisă întreaga situație. Același lucru pe care îl afirma și coordonatorul secției Boli Infecțioase Arad.

    raport 30 aprilie spc

    (Raportările SCJU către DSP din 30.04.2020, ora 12:00)

    raport 5 mai

    (Raportările SCJU către DSP din 05.05.2020, ora 12:00)

    Așadar, este limpede că între DSP și Spitalul Județean Arad există un conflict sau poate doar între conducerile celor două instituții, deși vedem că la mijloc cad victime și medici, precum cel amendat de DSP. Nu spunem că medicul în cauză n-ar fi greșit, fiindcă informațiile noastre cam asta indică, însă nu considerăm că este o greșeală atât de mare, ca medicul să fie sancționat, mai ales în situația dată, când vedem cum unii medici fug ca potârnichile în concedii medicale sau în pensie, în vreme ce alții rămân pe baricade. Adică, în regulă, medicul n-a raportat la 4 dimineața decesul, dar spitalul l-a raportat în aceeași zi, astfel că nu a dat cu nimic peste cap vreun calcul. Dar poate vedem noi altfel situația decât domnii de la DSP.

    Totuși, odată cu cel de-al doilea caz, care ni se pare efectiv lipsit de orice logică, semnele sunt clare: la mijloc nu mai e doar un conflict, ci un război declarat din partea DSP. Probabil noi suntem prea mici pentru acest război, însă niște lucruri par să se lege. Zilele trecute am publicat un articol în care vorbeam despre modul în care politicienii arădeni i-au transmis managerului SCJU Arad, prin șeful CAS Arad, Gheorghe Domșa, să-și dea demisia. Oare din același plan să facă parte și aceste atacuri (mascate) venite din partea șefului DSP Arad? Oare există vreo legătură între faptul că șeful DSP Arad, Horea Timiș, este exact persoana care o contracandida pe Carmen Lucuța, în urmă cu mai puțin de trei ani, la șefia SCJU Arad? Oare Horea Timiș va fi viitorul manager al SCJU Arad? Același Horea Timiș care primea 30.000 de euro să elaboreze strategia pentru sănătate a județului Arad, în urmă cu câțiva ani și de care primarul de atunci și europarlamentarul de acum, Gheorghe Falcă, este „îndrăgostit” lulea.

    Atenție, nu ne hazardăm să acuzăm pe nimeni, cel puțin deocamdată, însă ne-am pus câteva întrebări cu privire la anumite aspecte. Poate că lucrurile sunt mult mai complexe decât par în această fază, însă, așa cum spuneam încă din începutul acestui material, asupra multor aspecte din cele scoase în evidență mai sus vom reveni.

    P.S. – Iar dacă tot am amintit adineauri de șeful CAS Arad, Gheorghe Domșa, care este în același timp și coordonatorul Celulei de criză formată la nivelul județului Arad în vederea pandemiei COVID-19, ne-am amintit și de o declarație de-a acestuia, dată în cadrul unei conferințe de presă la care au participat majoritatea celor care fac parte din respectiva Celulă de criză. La momentul respectiv, acesta spunea că numărul persoanelor decedate nu poate fi ascuns. Că sunt sau că pot să fie sau să nu fie ascunse, nu știm. Poate nu știe exact nici Gheorghe Domșa. Tocmai din acest motiv nu vrem să-l învinovățim cu această declarație. Însă ne-am folosit de ea în acest context.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Eu când spun că sunt „JIGODII ORDINARE” ale unei organizații de mafioți, unora ce sunt în devenire, nu le convine și strâmbă din nas, … dar se știe cu siguranță de 100%, că Jigodia se molipsește foarte ușor.
      .
      La DSP Arad, stau literalmente pe un „loc călduț” o „populație” de trântori ce au ajuns acolo pe baza de PCR. Găști de INCAPABILI, cu diplome cumpărate, ce odată ajunși Inspectori, ei sunt buricul pământului. În jurul lor se învârte soarele și mai dăștepți ca ei nu există pe lumea asta. Ăștia fiind puși pe fotolii pe filiera mafiei locale, instituită de numitul falca ghe, Capo dei capi/Capo di tutti i capi/Godfather , sigur că s-au bucurat că a venit un timiș pe aceeași filieră. Putorile birocrației din DSP, practic „plimbă hârtii” toată ziua. La SJ cât de cât se mai face și altceva decât statistică și producție de dosare. Ei sunt cu o parte mare a activității lor ÎN FOLOSUL CETĂȚENILOR. Pe când JIGODIILE din DSP, nu pot fi „apolitice”.
      .
      Acum, cei care nu știu cum funcționează mafia, o să ridice din sprâncene. În mafie sunt o grămadă de „hangarounds”(adică o sumedenie de trepăduși ce gravitează în jurul org mafiote, fără a fi membrii ). Din ăștia, celor cu un adevărat potențial, li se dau „execuții publice”, pentru a fi incluși. La „execuțiile publice” asistă ȘĂFIMEA mafiotă, stând pe „trotoarul de vizavii”, ca executantul să știe clar că aceștia sunt „martorii de la fața locului”.
      .
      Deci, toate aceste indicii de război/sabotare/executare a unora din SJ Arad, devin mai clare, dacă sunt privite sub acest aspect al „metodologiei mafiote”. Nou venitul, un hangaround cu potențial și ambiții de a pătrunde în cercul exclusiv de locotenenți ai numitului falca ghe (unii din locotenenți își cumpără locurile, le moștenesc de tații retrași, alții fără banii necesari, se fac „utili” și devin mânuitorii „bardei de tăiat capete”, CĂLĂUL) a primit ordin verbal de la Il Capo să construiască o diversiune. Adică, ADEVĂRAȚII VINOVAȚI ai debandadei ce a transformat Aradul în al doilea focar de infectie cu Noul Corona virus, cei ce au vândut posturile și au dat ordinele verbale, trebuie „spălați la față”. Trebuie găsit un ȚAP ISPĂȘITOR, ca liderii de fotolii de la „masa clanului mafiot” cu Il Capo în cap demasă, să nu fie afectați.
      .
      Fabulez? Oare?! Cine are cu ce, nu au decât să-și facă o analiză proprie, construind o schemă a actualei Organizații de Partid ce deține Aradul.

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    0 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.