luni, 15 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Moment istoric local: Cele două Universități arădene au celebrat împreună deschiderea noului an (Galerie foto)

  de Raluca Medeleanu | 28 septembrie 2015, 6:58 PM | Educaţie | Recomandările editorilor

  1

  Astăzi, 28 septembrie, sute de tineri au pășit pentru prima dată în sălile festive ale universităților care le vor sculpta viitorii ani. O zi importantă și extrem de emoționantă pentru studenții boboci arădeni, dar nu numai.

  Pentru prima dată de la înființarea lor, cele două universități arădene, Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad și Universitate de Vest „Vasile Goldiș” Arad au sărbătorit împreună deschiderea anului universitar. Astfel, la festivitățile din fiecare campus universitar au fost prezenți atât reprezentanții ambelor instituții de învățământ superior, cât și reprezentanții autorităților locale, pentru a ura studenților „Bun venit la Facultate!”.

  Pentru a le ura succes viitorilor și actualilor studenți arădeni, a participat la festivitatea de deschidere din Campusul Universitar UAV și Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Cîmpeanu, care a vorbit despre situația în care se află învățământul universitar arădean, considerând de o importanță capitală conlucrarea dintre UAV și UVVG, deoarece, în acest fel, fiecare dintre cele două instituții vor reuși să își echilibreze plusurile și minusurile.

  ”Admiterea din acest an a adus un plus de circa 15% mai mulți studenți, ceea ce nu contează atât de mult cantitativ, ci contează ca mesaj, acela că tinerii au încredere în învățământul superior arădean și acest lucru nu poate decât să ne bucure. În condițiile în care România și-a asumat până în 2020 creșterea de absolvenți de învățământ universitar de la 22% la 26,7%, iar cerințele europene sunt de 40%, este un motiv de satisfacție faptul că cele două universități au demonstrat o atractivitate pe parcursul perioadei de admitere. deschidere an universitar uav si uvvg arad (84)

  Mă bucur că înțelegem că interesele învățământului superior nu pot fi diferite, chiar dacă fiecare dintre noi avem interese punctuale. Avem o complementaritate interesantă între UAV și UVVG. Dacă privim la scară largă modul în care încercăm să atragem tinerele cadre didactice, vom constata că avem o mare problemă. Dacă, la nivel național, acum cinci ani, aveam 30% cadre didactice titulare sub 35 de ani, iar acum avem 17%  Universitatea Aurel Vlaicu are doar 11%. Pe de altă parte, Universitatea „Vasile Goldiș” are 32%. Deci este sub și peste media națională. Dacă ne referim la cei care sunt cadre didactice titulare și posedă titlul de doctor, lucrurile stau invers. UAV a crescut de la 62% la 91%, între 2010 și 2015, UVVG a scăzut de la 51% la 46%. Vedeți, sunt plusuri și minusuri. Împreună cred că e singura soluție”.

  De asemenea, Ministrul Educației a oferit detalii, în premieră, în cadrul discursului său, despre ordonanța de urgență ce vizează prelungirea perioadei de absolvire a studiilor doctorale pentru personalul universitar.

  Citește și Ministrul Educației schimbă soarta a 3000 de cadre didactice, de la Timișoara, până la Arad – Mesajul acestuia, în premieră, la deschiderea anului universitar arădean

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  8 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.