Modificările Biroului Electoral Central: trei buletine de vot și trei urne separate

  de - | 15 mai 2019, 3:01 PM | Naţional

  0

  Biroul Electoral Central (BEC) a hotărât cu mai puţin de două săptămâni înainte de alegerile europarlamentare şi referendum că votanţii vor primi câte trei buletine de vot şi că la fiecare secţie vor exista trei urne, fiecare buletin având urna proprie. Totuşi, introducerea unui buletin de vot în altă urnă decît cea destinată nu va anula votul, mai anunţă BEC.

  Biroul Electoral Central a decis să modifice organizarea pentru alegerile de pe 26 mai, principala noutate fiind că fiecare persoană va primi la secţia de votare trei buletine de vot. Unul dintre ele va fi cu candidaţii pentru alegerile europarlamentare, asupra căruia votanţii vor pune ştampila pe partidul ai căror candidaţi vrea să-i reprezinte în Parlamentul European.

  Celelalte două buletine de vot vor fi destinate referendumului, câte unul pentru fiecare întrebare stabilită de preşedintele Klaus Iohannis: 1. Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?

  2. Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a Ordonanţelor de Urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca direct Ordonanţele la Curtea Constituţională?

  BEC mai precizează totodată că deşi vor exista trei urne de vot, una pentru fiecare buletin, introducerea acestuia într-o altă urnă decât cea destinată nu va anula votul. De asemenea, secţiile vor avea o singură urnă specială, în care vor fi introduse toate buletinele de la referendum, acestea fiind separate după deschiderea urnelor. O altă regulă a alegerilor din 26 mai prevede ca cei care merg să voteze doar pentru europarlamentare să se poată întoarce la urme mai târziu în aceeaşi zi, până la ora 21.00, pentru a vota şi la întrebările referendumului. Regula este valabilă şi invers. În acest caz e de menţionat că dacă votantul se află în localitatea de domiciliu, acesta va urma să voteze la aceeaşi secţie, semnând astfel pe lista electorală permanentă corespunzătoare scrutinului pentru care nu a optat iniţial. Dacă alegătorul nu se află în localitatea de domiciliu, BEC precizează că acesta va fi înscris în lista electorală suplimentară corespunzătoare scrutinului pentru care iniţial nu a optat, de la secţia de votare unde se prezintă.

  sursa: adevărul

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.