duminicã, 16 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Modificări din proiectul Legii RCA. Durerea încercată de rudele victimelor din accidente de circulație, luată în calcul la stabilirea despăgubirilor

  de - | 15 aprilie 2016, 3:47 PM | Naţional

  0

  Durerea încercată de rudele apropiate ale victimelor accidentelor de circulație va fi luată în calcul la stabilirea despăgubirilor pe baza polițelor RCA. Prevederea apare în proiectul de lege privind RCA care, dacă va fi aprobat, va aduce mai multe modificări, scrie Republica.ro.

  Astfel, despăgubirile pentru victimele accidentelor de circulație vor scădea și se vor calcula în funcție de „puncte traumatice”, polița RCA va putea fi suspendată atunci când maşina nu este folosită, șoferii își vor putea cumpăra RCA și pentru o perioadă de doar o lună, sau multiplu de o lună, iar între companii va funcționa compensarea directă a daunelor. Asigurătorii RCA care nu vor respecta noile prevederi riscă amenzi de până la cinci milioane de lei.

  Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a precizat că proiectul de lege a fost inițiat de Comisia pentru buget, finanţe din Senat, iar „Consiliul ASF şi-a însuşit şi a aprobat, fără să intervină pe fond, propunerile Grupului de lucru referitoare la armonizarea proiectului Legii RCA cu observaţiile sustenabile ale operatorilor din piaţă”.

  Principalele noutăți din proiectul Legii RCA:

  – Despăgubirile, stabilite pe baza „punctelor traumatice”

  În caz de vătămare a integrității corporale sau a sănătății ori de deces rezultate în urma unui accident de vehicule, stabilirea despăgubirii, atât pe cale amiabilă, cât şi pe cale judecătorească, se realizează pe baza următoarelor criterii generale de evaluare:

  •despăgubirile cuvenite persoanelor prejudiciate ca urmare a vătămării integrității corporale ori a sănătăţii persoanelor sau decesului acestora se evaluează pe baza punctajului obţinut prin însumarea punctelor, comunicat de către Institutul Naţional de Medicină Legală şi prevăzut în reglementările A.S.F., corespunzător categoriilor de prejudicii nepatrimoniale rezultate în urma producerii accidentului de vehicule;

  Citește continuarea pe Republica.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.