Moartea mamei procurorului Hosu de la DIICOT Arad – o tragedie izbitor de asemănătoare cu aceea din filmul „Moartea domnului Lăzărescu”. Comunicat conducerea SCJUA





Știri Arad. Nu am învățat nimic nici din experiențe trecute, încheiate tragic. Nici de la alții mai buni ca noi nu am învățat nimic. Nici din filme… și spunem filme pentru că, ceea ce o să înșirăm mai jos, pare desprins de pe pelicula regizorului Cristi Puiu, din 2005, „Moartea domnului Lăzărescu, câștigător a multiple premii. E încă o poveste tristă despre cum sistemul medical românesc ne îngroapă cu bună știință și, așa cum s-a întâmplat în majoritatea cazurilor nimeni nu este găsit vinovat.
Florica Mariana Hosu a fost supraponderală. A fost operată de un câncer la sân în urmă cu patru ani. Până la un moment dat a fost o pacientă banală (să fim scuzați pentru acest atribut), și spunem asta pentru că medicii de la Arad nu au știut că este mama unui procuror. Știm, știm, o să ni se spună că nu contează, însă nu mai credem în astfel de „povești”. Nu știm deocamdată să răspundem la multe întrebări pe care le avem în minte după ce am aflat ce s-a întâmplat, însă știm sigur că autoriățile vor fi obligate să răspundă. Ne referim la Colegiul Medicilor, la conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad pe „masa” cărora a fost depusă o plângere care, de la primele rânduri, te înfioară. Și, nu în ultimul rând, ne referim și la procurorii care vor ancheta plângerea.
Nu că nu am cunoaște starea deplorabilă în care se află întreg sistemul medical din Arad, însă înlănțuirea de fapte povestită de procurorul Călin George Hosu, în legătură cu moartea mamei sale, întrece imaginația oricui. E îngrozitor ce s-a întâmplat după ce, în ziua de 7 iunie 2017, fiul și-a convins mama că trebuie să meargă la spital, simțindu-se rău, pentru a-și face niște analize, ajutată de persoane autozirate. Din nefericire și inimaginabil… așa s-a ajuns la tragedie. Iată cum:
Cum spuneam, la data de 7 iunie 2017, mama domnului Hosu Călin George, în vârstă de 70 de ani, a fost dusă cu o mașină de Salvare la UPU (Unitatea Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad), în jurul orei 18-19. După cinci ore în care au așteptat, li s-a comunicat că Florica Mariana Hosu urmează să fie transferată la Secția Pneumologie (în Grădiște) întrucât ar avea o afecțiune la plămâni.
După transferul, tot cu o mașină a Salvării, la secția Pneumologie, după aproximativ o oră a fost din nou transportată la UPU, explicându-se familiei că nu ar avea afecțiuni la plămâni.
După alte cinci ore, doamna Hosu a fost transportată din nou la Secția Pneumologie (!!!), de unde, în data de 8 iunie, în jurul orei zece, a fost transefrată la ATI, aici ajungând aproape în comă.
Procurorul explică în plângerea adresată Colegiului Medicilor că la secția ATI a SCJUA, mama sa a fost preluată de doctorul Paula Maxim, cea care din prima zi a comunicat că într-adevăr ar fi vorba de o afecțiune la plămâni, dar că nu se poate stabili un diagnostic fără a se efectua o investigație cu un Computer Tomograf . Totodată, aceeași doamnă doctor a explicat familiei Hosu că o investigație cu Computerul Tomograf de la SCJUA nu se poate realiza deoarece masa acestuia nu poate funcționa la persoae cu greutate mai mare de 110 kilograme. Într-adevăr, doamna Mariana Hosu avea în jur de 170 de kg. Dr. PAula Maxim a sugerat aparținătorilor că, în condițiile date, ar trebui să se intereseze personal unde s-ar putea face această investigație. Un fel de: Luați-o de aici și descurcați-vă!
La o săptămână după internarea la ATI i s-a făcut o pneumoscopie, prelevându-se și probe în vederea efectuării unor analize. Aici, procurorul explică: „Deși ni s-a spus că efectuarea analizelor va dura maxim 6-7 zile, fiind chipurile în regim de urgență, acestea au fost terminate după 13 zile. Dar vă pot spune că la patru zile după ce probele au fost transmise de la laborator la spital, acestea nu au fost date în lucru. Mai mult de atât, a fost repetată pneumoscopia, prelevându-se din nou probe, însă de această dată am solicitat efectuarea analizelor la un laborator privat, rezultatele fiind terminate în patru zile, cu aceleași concluzii”.
Doctorii de la ATI, atât Paula Maxim, cât și șeful de secție, dr. Cristian Nicolescu, chiar și după efectuarea acestor analize au continuat să explice că nu se poate pune un daignostic fără a se efectua și investigația cu un Computer Tomograf.
Până la urmă familia Hosu a aflat că o astfel de investigație se poate efectua la Timișoara (propunerea cu Sibiul fiind respinsă de doctorul MAxim care a afirmat că nu își asumă responsabilitatea transportării pacientului până acolo). În demersurile lor de a o transporta pe Mariana Hosu cu salvarea și însoțită de un medic, familia a ajuns să vorbească și cu direcțiunea spitalului, în speță cu managerul Lucuța. Ei bine, și de aici „țineți-vă bine”: Doamna manager i-a informat pe aparținătorii (noi credem că a abia atunci s-a aflat că e vorba despre părintele unui procuror) Marianei Hosu că procedura cu Computerul Tomograf se poate realiza și la Arad, în Spitalul Județean, întrucât aparatul poate suporta greutăți cu masa de până la 205 kg. Acest dialog s-a purtat în data de 3 iulie 2017.
A doua zi, în 4 iulie 2017, nora doamnei Mariana Hosu a discutat cu ambii doctori de la ATI, Maxim și Nicolescu, reproșându-i-se, de către doctorul Paula Maxim, că procurorul a făcut presiuni la direcțiunea spitalului, folosindu-se de funția deținută la DIICOT, pentru a se efectua procedura cu Computerul Tomograf, în acest sens doctorița fiind nevoită să ajungă de acasă la Spital în jurul orei 16, adică după orele de program. Să auzi și să nu crezi… Dar, în continuare, citiți și cruciți-vă: Doctorul Nicolescu, șef de secție ATI (soția acestuia, Laura Nicolescu â fost șef DSP Arad- tocmai a fost luată la întrebări de către procurorii Parchetului General în dosarul „mită la licență”, fiind plasată sub control judiciar), întrebat de aparținători de ce nu a știut (Sau nu a vrut… – nota redacției) că este posibil să se efectueze această procedură cu Computerul Tomograf în cadrul spitalului, a răspuns că nu este treaba lui să știe ce fel de investigații se pot efectua în cadrul unității. Curat murdar și odios, domnilor!
În cele din urmă investigația a fost efectuată în 6 iulie 207, însă a fost prea târziu. În 7 iulie 2-17, în jurul orei 12, Mariana Hosu a decedat.
Pentru Special Arad, Călin Hosu, după ce a depus plângeri la instituțiile amintite, și după ce ne-a precizat că va face și plângere penală împotriva medicilor, ne-a declarat: „Consider că neglijența și nepăsarea de care au dat dovadă cei doi doctori din cadrul ATI a condus la decesul mamei mele, în condițiile în care prin efectuarea procedurii cu Computer Tomograf mai devreme, imediat după internare, s-ar fi putut pune un diagnostic și făcut posibil și un anume tratament pentru pacient, mama mea.”
Nu în ultimul rând, domnul Hosu îi indică și consideră că unii medici de la UPU și medicul de gardă de la secția de Pneumologie au avut un comportament inadmisibil, aceșia plimbând-o, de mai mullte ori pe doamna Mariana Hosu, între ecele două unități, pentru ca aceasta să ajungă până la urmă la secția ATI, acolo unde, să fim scuzați că folosim o figură de stil, a și „fost îngropată”.
Călin Hosu susține că medicii au încălcat drepturile pacientului la informare, precum și la tratament și îngrijiri medicale, prevăzute de Legea 46/2003, fapt care atrage răspunderea disciplinară sau penală.
***
Doamna Carmen Lucuța, contactată telefonic de Special Arad, a spus că deocamdată cu poate comenta ceea ce s-a întâmplat, deși este la curent cu faptul că s-a depus o plângere la adresa medicilor. Dealtfel, despre Carmen Lucuța familia spune că s-a dovedit a fi foarte amabilă și implicată pentru a rezolva probeleme apărute. Din păcate, a fost prea târziu…
Cei doi medici resping categoric acuzațiile la adresa lor, susținând că sunt nevinovați.
UPDATE
Ca urmare a articolelor apărute în presa locală, referitoare la modul în care a fost tratată doamna Florica Mariana Hosu, precizăm următoarele:
Aparținătorii doamnei Hosu au depus o sesizare la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, pe data de 28.07.2017, înregistrată cu numărul 18;
Sesizarea este în prezent la Comisia de Reclamații a SCJU Arad care o va trimite spre soluționare, atât Comisiei de Etică dar și Consiliului de Disciplină;
Măsura în care cei reclamați nu și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu va fi stabilită de către Colegiul Medicilor din Arad, singura organizație de specialitate, abilitată să decidă dacă este vorba despre malpraxis.
Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad își exprimă profundul regret față de trecerea în neființă a doamnei Florica Mariana Hosu și va răspunde solicitărilor referitoare la elucidarea circumstanțelor producerii decesului.
Comentariile portalului
Odihna vesnica !!
Deci, infradtructura orașului e legată de sărbătorile religioase!?
Imi cer scuze,poate gresesc ,fara sa tin partea soferului si facand abstractie de functie,din video nu vad cu ce a gresit omul? Se pregateste sa intre in locul (...)