Mirajul înjumătățirii ratei bancare: „Prin decret nu se poate așa ceva”

  de - | 28 februarie 2019, 8:14 AM | Naţional

  0

  Ratele românilor la bănci nu se pot înjumătăți prin decret, a spus Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, la Digi24. El a explicat însă că acest lucru ar fi posibil prin măsuri economice, într-un interval mai mare de timp.

  „Prin decret nu se poate așa ceva”, a spus Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, la Jurnalul de seară, întrebat dacă pot fi reduse cu 50% ratele românilor la bănci.

  „Când am văzut declarația, gândul m-a dus imediat la ce ar însemna… de fapt se intră în alt regim ca să reușești așa ceva. Teoretic, se poate imagina așa ceva? Da, se poate imagina un alt regim de funcționare a economiei, cu reprimare financiară, adică să controlezi dobânzile, să controlezi importurile astfel încât să menții un echilibru al balanței de plăți. Este un sistem de comandă cu un control puternic al schimburilor comerciale, folosești chiar mai multe cursuri de schimb. Nu ai cum să nu ajungi la subvenționare masivă, trebuie să ai resurse ca să subvenționezi masiv. Dacă oficialii guvernamentali ar spune: într-un orizont de timp rezonabil dorim să ajungem la rate comparabile cu ce observăm în Polonia și Ungaria, da, se poate gândi potrivit acestei logici. Este o țintă, de ce nu, de acceptat, ai spune chiar că are sens, avem și documente de aderare, care urmăresc aderarea la zona euro și acolo vorbim de consolidare bugetară. Înseamnă să reduci deficitele structurale ale bugetului, dar să crești veniturile fiscale, să finanțezi investiții cheie pentru economie”, a mai spus Dăianu.

  Consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a anunțat luni seară că Guvernul şi-a propus ca, până la finalul anului, ratele celor care au datorii la bănci să coboare la jumătate din nivelul lor actual, Vâlcov susţinând că, într-o astfel de situaţie, băncile nu vor mai avea de plătit aşa-numita taxă pe lăcomie.

  sursa: digi24

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.