vineri, 14 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Ministrul Mediului a fost la Arad pentru rezolvarea problemei gunoiului și a dat câteva ultimatumuri RETIM-ului | Foto-Video

  de Andrei Fuliaș | 4 mai 2018, 6:52 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  9

  Problema gunoiului din municipiul Arad și din celelalte 24 de localități care fac parte din Zona 1 de salubrizare a județului Arad a ajuns atât de gravă încât a ajuns până în birourile Ministerului Mediului. Astfel, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a fost prezent vineri la Arad pentru a discuta cu cei care se fac responsabili de această criză a gunoiului din Arad.

  Întâlnirea cu ministrul Mediului a avut loc la sediul Instituției Prefectului Județului Arad, cu participarea celor de la RETIM, de la ADI Deșeuri Arad, cu mai mulți primari și viceprimari din județ, cu participarea președintelui Consiliului Județean, dar și a câtorva parlamentari de Arad și, nu în ultimul rând, cu prezența ministrului Apărării, Mihai Fifor. Trebuie să menționăm însă că, de la această întâlnire importantă au lipsit două personaje cheie: primarul Gheorghe Falcă, care a preferat să meargă să taie panglica într-o piață din Arad (de parcă nu s-ar fi putut amâna cu o oră), respectiv vicepreședintele Consiliului Județean Arad, Sergiu Bîlcea, care este totodată și președinte al ADI Deșeuri Arad.

  Admitem că era cât pe ce să credem că primarul Falcă și-a dat demisia din funcția de primar în aceste zile și a uitat să anunțe public acest lucru, având în vedere că acesta a declarat pentru Special Arad, chiar în timp ce toți cei implicați în povestea cu deșeurile se aflau la sediul Prefecturii, că „Responsabilii sunt acolo, noi nu suntem responsabili. Noi n-avem contract, noi nu suntem responsabili”.

  În ceea ce îl privește pe Sergiu Bîlcea, acesta ne-a declarat, într-un mod cât se poate de pueril, că „Din ce am văzut eu până acum, nu am fost invitat. Dacă eram invitat participam cu cea mai mare plăcere”. Zău că ne-a zburat gândul direct la modul în care Sergiu Bîlcea s-a dus acum câteva luni la un eveniment destinat unui scop caritabil și a urcat pe scenă să-și spună poezia politică. Nici atunci n-a fost invitat el, ci președintele Cionca, doar că atunci era „rost” de capital politic, acum era vorba despre asumarea răspunderii.

  Citește și: Ministrul Mediului a venit la Arad pentru gunoaie. Falcă și Bîlcea n-au fost de găsit!

  Una peste alta, ministrul Mediului a declarat la finalul întâlnirii de la Prefectură, după ce s-a arătat dezgustată de situația pe care a găsit-o, că a trasat câteva ultimatumuri pentru RETIM și ADI Deșeuri Arad: „Până pe data de 6 mai, toate deșeurile din municipiul Arad trebuie ridicate de pe domeniul public. Nu ne interesează nici când, nici cu ce mașini și nici cu cine! Până pe data de 7, RETIM trebuie să meargă la Agenția pentru Protecția Mediului Arad pentru completa toate documentele în vederea emiterii autorizației de mediu. Până miercuri, RETIM trebuie să preia cele 10 autospeciale pe care le are la ora actuală Consiliul Județean și să le trimită în teren pentru ridicarea gunoiului menajer. Sunt prinse în program, s-au folosit bani europeni, iar ele (autospecialele) trebuie să înceapă să producă. Nu știu de ce nu s-a făcut acest lucru până acum. În același timp, le-am spus domnilor de la RETIM că, împreună cu cei de la ADI Deșeuri, până miercuri – și nu mă interesează când vor sta să lucreze – să reușească să finalizeze încheierea de contracte cu cetățenii și cu operatorii economici. Totodată, pentru că doamna inspector școlar a prezentat situația ridicării gunoiului menajer din școli, operatorul trebuie să meargă să ridice tot gunoiul din toate școlile din cele 25 de localități, în special în municipiul Arad unde, din ce înțeleg, s-a ridicat o singură dată gunoiul. Iar la Spitalul Județean nici nu mai vorbim! Pentru că nu se poate ca cei care au greșit să nu plătească, este exclus așa ceva, chiar dacă RETIM a fost amendat de cei de la Garda de Mediu, ei nu sunt singurii vinovați, iar eu vreau să știu cine a greșit și cum s-a greșit, iar atunci, prin ordin de ministru, luni voi trimite Corpul de Control și Garda Națională de Mediu în control la ADI Deșeuri Arad”, a explicat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

  Întrebată ce se va întâmpla dacă aceste ultimatumuri nu vor fi respectate, ministrul Mediului a spus că nici nu se gândește ca aceste lucruri să nu fie rezolvate: „Vreau să cred că lucrurile se vor rezolva. Nu vreau să ma gândesc la faptul că nu se va rezolva problema. Cred că au înțeles mesajul pe care l-am transmis. Cred că se vor mobiliza. În cazul în care lucrurile acestea nu se vor întâmpla, să știți că tot aici ne vom vedea și cât de repede!”.

  După discuțiile de la sediul Instituției Prefectului Județului Arad, ministrul mediului a făcut o vizită pe străzile municipiului Arad și s-a arătat dezgustată de ceea ce a găsit.

  În final, rămâne de văzut dacă cei de la RETIM și cei de la ADI Deșeuri Arad vor putea sau vor binevoi să remedieze această – permiteți-ne s-o numim așa – criză a gunoiului din județul Arad, dar și ce fel de măsuri vor lua instituțiile Statului, de la Direcția pentru Sănătate Publică, la Garda de Mediu, la Ministerul Mediului sau, de ce nu(?), la primăriile care sunt acționari la ADI Deșeuri Arad.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. De urmarit daca se vor respecta termenele( cred ca e mai potrivit cuvantul asta decat ultimatumuri). Maine e o noua zi de ridicare a gunoiului si sper ca maine seara sa nu zic ,,ora 9 a sosit dar RETIM nu a venit.”Bine ca avem Festivalul Berii!

   +24 voturi
   +1
   -1
   • Pt ca la cele 4 numere de telefon ale RETIM Arad nu raspundea nimeni am sunat la Timisoara. Raspunsul a fost prompt si mi s-a spus ca se lucreaza in 2 schimburi pana la 10 seara si ca in Arad sunt foarte multe gunoaie. In continuare, in cartierul meu, trecand pe mai multe strazi am vazut, gramezile tot cresc. Cred ca am avut destula rabdare si ar trebui sa ducem undeva gunoaiele, intr-o zona centrala de exemplu, poate le este mai usor sa le ia de acolo.

    +13 voturi
    +1
    -1
  2. insuficienta cerebrala acuta cronica

   Pe tanti asta de la Bucale au trombonit-o mamelucii locali si i-au sugerat ca una din cauzele problemei o reprezinta nesemnarea contractelor intre cetateni/firme si RETIM.
   Nu a fost acolo si o persoana decenta care sa spuna ca nimeni nu poate fi obligat sa semneze un contract?
   Obligatiile pot fi dispunse doar prin acte normative. Unde este HCLM care spune ca sunt obligat sa semnez un contract?

   +6 voturi
   +1
   -1
   • Da! Ați pus degetul pe miezul problemei.

    Întrebare: – Este serviciul public de colectare al deșeurilor privatizat?

    falcă spune „Responsabilii sunt acolo, noi nu suntem responsabili. Noi n-avem contract, noi nu suntem responsabili”
    Dar tu ai o responsabilitate delegată de noi cetățenii … nesimțitule! Tu răspunzi în fața mea derbedeule!

    Deci în interpretarea filfizonului derbedeu, el și primăria nu mai au responsabilitatea asigurării colectării deșeurilor.
    Prin ce de decizie a CLM s-a privatizat serviciul public și a trecut din responsabilitatea primăriei în cea a unui operator privat?
    Un contract între cetățean și un operator privat de colectare a deșeurilor, anulează responsabilitatea primăriei. (și asta am spus-o de la apariția primelor contracte prezentate de RETIM) Dar atunci avem nevoie de operatori care să ne facă oferte către toți clienții și ADI, ca intermediar nu are ce căuta în organizarea licitațiilor. Eu cetățeanul/client nu mi-am delegat responsabilitatea de a organiza licitație, asociației ADI.

    Este o FĂCĂTURĂ marca falcă. Să se ocupe de „gunoaie” nu este de demnitatea lui ca dictator al Aradului.
    Corpul de controla al ministrul mediului trebuie să decidă și să numească pionii responsabili ai colectării deșeurilor menajere. Primarul derbedeu și filfizon falcă nu poate interpreta legea servicilor publice așa cum îi convine lui. Este un ABUZ ceea ce el își permite să facă în acest subiect în Arad.
    În consecință îi cer demisia!
    Prefectul trebuie să-l pună pe liber și să numească un primar interimar.

    Huoooooo falcă! Afară din primărie cu el!
    DNA-ul ar fi cazul să se autosesizeze și să facă „Curățenie”.

    +13 voturi
    +1
    -1
  3. Cred ca am luat-o razna cu toții…… Ăștia tot fac pe întâlniri și nu se întâmplă nimic!!!!!Gunoiul este tot pe străzi, efectiv nu mai ai pe unde trece de mormanele de gunoi chiar și pe centru este dezastru…. De miros nu mai zic. Ăștia trebuie jupuiti și sarati bine… Nemernici inconștienți și incompetenți corupți PDL IȘTI șpăgari…. Etc

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.