Ministrul Daniel David explică reducerea burselor din învățământul preuniversitar: „Noi am pervertit meritul”





Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, a afirmat, la Digi24, că sistemul de burse implementat până acum în învăţământul preuniversitar a ajuns să „pervertească meritul”, prin acordarea burselor de merit pentru un număr mare de elevi, pe baza unei cote de 30% pentru fiecare clasă, scrie hotnews.ro.
Daniel David a fost întrebat, într-o emisiune televizată, ce mesaj are pentru acei elevi care a învăţat tot anul pentru a obţine media necesară bursei de merit şi care acum nu mai primesc bursă pentru că nu sunt printre primii din clasă, făcând parte din clase foarte bune.
„Spun elevului următorul lucru: mă bucur că are note mari. Dar eu sunt foarte îngrijorat că vedeţi ce facem când aducem în 2-3 ani resurse foarte multe într-un sistem care nu are formele corecte, ajungem să distorsionăm uneori şi mintea copiilor. Mergi la şcoală pentru că învăţământul e obligatoriu cu speranţa că îţi şi place şi că vezi faptul că te ajută social. Nu mergi să iei o notă mare pentru a primi bursă”, a afirmat Daniel David.
Ministrul a criticat stabilirea unei cote de minim 30% de elevi dintr-o clasă care să beneficieze de burse de merit.
„Noi am pervertit meritul pentru că aveam un sistem în care aveai bursa de merit de minim 30% într-o clasă. Şi dacă aveai clase foarte bune în care toţi aveau peste 9,50, nu mai era 30%, era 100%. Nu este ok. După mine, meritul trebuie să fie merit”, susţine Daniel David.
„Trebuie să gândim mai bine banii”
În ce privește bursele pentru olimpici, ministrul Educației arată că rezultatele de la olimpiade vor fi în continuare premiate, însă fără acordarea ulterioară a unei burse speciale.
„După ce ai luat premiul, nu avem cum să susţinem şi un sistem de burse lunare. Pentru că dacă tu eşti olimpic, dincolo de premiul pe care l-ai luat, poate iei bursa de merit din clasa ta. Eu nu sunt din start împotriva faptului că nu am avea nevoie de mai mulţi bani pentru bursă. Eu spun că trebuie să gândim mai bine banii respectivi, fiindcă am dus în bursă în care am avut următoarele situaţii: oameni cu bursă de merit care nu s-au prezentat la bacalaureat sau n-au luat bacalaureatul dacă s-au prezentat”, a adăugat David.
Acesta a pledat din nou pentru ideea conform căreia în învăţământul preuniversitar trebuie sprijiniţi cei care, din cauza unor condiţii socio-economice, nu pot accesa învăţământul gratuit.
Întrebat cu cât s-ar reduce fondul pentru burse, în condiţiile în care bugetul alocat până acum a fost de aproximativ 6,5 miliarde de lei, ministrul a explicat că nu există date la acest moment, pentru că nu au fost calculate bursele sociale.
„Pe noi ne-a interesat şi mă interesează, cu siguranţă, să elimin excesele, să venim cu mecanisme normale, bursa socială să fie pentru cei care au nevoie de bursă socială, meritul să fie merit şi vom vedea. Cu siguranţă va scădea bugetul. Nu ştiu cu cât în acest moment, fiindcă nu ştiu cât se vor califica pentru condiţiile sociale, de exemplu. Nu ştiu”, a răspuns Daniel David.
Comentariile portalului
Voi ati vazut cat e biletul de intrare la festivalul p00lii??? 70 ron!!!!
Adică cum la un om ce își ridica casa îi ceri sa pună un panou la intrarea un proprietate cu toate informațiile ,nr autorizate, proiectant, executant,denumirea și descrierea (...)
Vin vremuri de restriște!