joi, 18 iulie, 2024

Special Arad Logo

  De ce se ferește să ne răspundă ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode? Sau, de cine se teme?

  de Valer Mărginean | 12 mai 2023, 7:58 AM | Știri Arad | Topic special

  6

  Lucian Bode (stânga) și Nicolae Ciucă (foto: cotidianul.ro)

  Cu aproape două săptămâni în urmă, mai exact pe 2 mai, i-am transmis domnnului Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne o sesizare privind ceea ce am considerat a fi fost o încălcare gravă a statutului Polițistului, comisă de șefii a trei Inspectorate din structura MAI, respectiv IPJ, IJJ și ISU din Arad. Totodată, i-am solicitat domnului ministru un punct de vedere privitor la cele sesizate și publicate în articolul pe care l-am publicat în data de 1 mai în Special Arad.

  Pentru a evita orice discuție referitoare la o eventuală modalitate de adresare necuviincioasă, redăm textul sesizării:

  „Stimate Domnule Ministru Lucian-Nicolae Bode,

  (…), sunt publicist comentator la ziarul Special Arad și autorul articolului „În capitala Vestului sălbatic românesc, șefii Poliției și Jandarmeriei din Arad pupă moaște de euro-sfânt”, publicat în data de 1 mai 2023, atașat la prezenta.

  Întrucât după publicarea acestui articol de opinie, ne-au fost transmise sute de mesaje din partea cititorilor noștri, indignați de comportamentul celor 3 șefi de Inspectorate din structura Ministerului Afacerilor Interne, respectiv, Comisar şef de poliţie Stoicănescu Dan-Constantin, Șeful Inspectoratului de Poliție Județean Arad; Colonel Burlan Claudiu-Daniel, Inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad; Colonel Gârbău Cristian, Inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, vă rog, în numele Redacției Special Arad, să ne comunicați punctul Dvs. de vedere privitor la acest caz, precum și eventualele măsuri pe care intenționați să le dispuneți.

  Vă informăm totodată că intenționăm să ne adresăm și organizațiilor profesionale și sindicale ale polițiștilor întrucât dorim să transmitem cititorilor noștri cât mai multe opinii avizate referitor la acest caz, cu atât mai mult cu cât mulți dintre cei care ne-au contactat, cu asigurarea protecției anonimatului, sunt polițiști activi și se/ne întreabă de ce șefilor lor nu li se aplică prevederile Statului Polițiștilor.

  Cu stimă,…”

  Citiți articolul aici: În capitala Vestului sălbatic românesc, șefii Poliției și Jandarmeriei din Arad pupă moaște de euro-sfânt

  Se poate observa din textul sesizării că nu am făcut-o în temeiul legii 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public. Nici nu era cazul, deși considerăm că astfel de informații ar trebui să fie de interes public. Părerea unui ministru privitor la acuzația de încălcarea legislației de către unul sau mai mulți subordonați este importantă pentru toți cetățenii. Sigur, ar trebui să fie importantă și pentru Guvern, pentru ministerul în cauză, pentru întreaga clasă politică. Cu atât mai mult când este vorba despre ministrul de Interne și de conducătorii, la nivel județean a unor structuri de mare importanță și cu mare vizibilitate publică.

  Atitudinea pasivă adoptată de ministrul Afacerilor Interne…

  Ne-am fi bucurat să vă putem oferi și răspunsul domnului ministru Bode. Din păcate, nu l-am primit și începem să înțelegem de ce nu am avut nicio reacție oficială din partea celor trei inspectori șefi. Nu există nicio prevedere legală care să interzică o astfel de comunicare, iar dacă și șeful suprem al celor trei șefi județeni este la fel de tăcut, nu putem decât să bănuim că așa o fi regula în Ministerul Afacerilor Interne, să nu răspundă la acuzații. Cu alte cuvinte, să nu le pese de acuzații, oricât de grave ar fi.

  Chiar dacă am făcut precizările necesare și în cuprinsul articolului, o spunem și acum: prezența celor trei inspectori șefi la o petrecere organizată de un politician local ridică seriose suspiciuni privind lipsa de obiectivitate a celor trei în exercitarea atribuțiilor de serviciu (ceea ce este foarte grav pentru persoane care pot influența cursul unor cercetări penale) sau chiar privind oprirea unor anchete penale ce privesc politicieni locali, membri ai partidului condus de sărbătorit.

  Cum ar putea să nu-l intereseze o asemenea atitudine pe domnul ministru? Curios. Și, totodată, dubios.

  Putem înțelege din atitudinea pasivă a domnului Bode că este de acord cu asemenea „scăpări” profesionale ale subordonaților săi. Sau, poate domnia sa este chiar părtaș la „punerea în sertar” a unor dosare în care colegi de-ai săi de partid sunt acuzați de tot felul de fapte penale.

  Că s-ar teme de europarlamentarul sărbătorit este o variantă pe care nu o luăm în considerare. Domnul Bode este secretar general al PNL, funcție mai „grea” decât cea, oarecum decorativă, de vicepreședinte. În plus, este un apropiat al președintelui PNL, premierul Nicolae Ciucă, ceea ce i-ar putea crea convingerea că nu există în România o persoană care să-l poată obliga să facă ceva ce nu vrea.

  Că nu ar ști de sesizare, iese din discuție. Și asta, pentru simplu motiv că la câteva zile după trimiterea sesizării, așa, „ca din întâmplare” anumite persoane s-au interesat despre impactul pe care l-a avut articolul în rândul cititorilor… Este prima dată când s-au făcut astfel de „cercetări” privind impactul unui articol din Special Arad, iar seriozitatea „curioșilor” ne face să credem că solicitarea a venit de undeva „de sus, sus de tot”.

  Și ar mai fi posibilă explicație în care, parcă nu vrem să credem. Mai exact, nu vrem să credem că s-a ajuns până la ministrul de Interne cu această… Vă mai amintiți de destructurarea grupării de traficanți de țigări condusă de Cosmin Mladin?

  Citiți aici: Liderul rețelei de contrabandă cu ţigări din Arad, prins la trei zile după ce a primit mandat de arestare

  Ei bine, poate la fel de bine vă amintiți și cum se vorbea atât în Arad, cât și în Pecica despre un presupus traseu al banilor care ar fi dus direct către persoane foarte importante în MAI, persoane care ar fi sprijinit, la schimb, gruparea. Evident, aceste transferuri s-ar fi făcut, conform „gurilor slobode”, cu știrea (sub coordonarea?) șefilor din IPJ Arad. Or, nu-i așa?, cum să iei măsuri împotriva unui inspector șef care coordonează… Nu s-a dovedit nimic (greu de  crezut că a fost cercetată această supoziție), dar nici țigările n-au dispărut de pe străzile din Arad (ne oferim să-l conducem pe domnul ministru în anumite zone din municipiu, ca să se convingă). Că în locul grupării lui Mladin o fi apărut alta, cu aceleași obiceiuri și pe aceleași trasee, chiar nu știm.

  Insistăm însă cu precizarea că pur și simplu nu vrem să credem o asemenea explicație.

  Mai degrabă ne gândim că, totuși, i-o fi greu domnului ministru să și-l pună în cap pe protectorul tuturor șefilor de inspectorate, instituții deconcentrate, direcții, servicii etc. din Arad și de-aia preferă să nu răspundă „provocărilor” unor „amărâți de jurnaliști”.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Rad cu pofta ministeriabilii…cred ca au auzit bancul cu iepurasul…”curat pusca si vorbesc prostii”…
   Singura sansa ca sa radem noi la urma ar fi mobilizarea la vot si anularea tuturor candidaturilor, vot de blam, sa nu se mai aleaga dintre rele…pana reusim…

   +1 voturi
   +1
   -1
  2. Motivul e și mai simplu: PT CĂ „DE LA CAP SE-MPUTE PEȘTELE”, adică, ei înșisi, din Guvern, se-nchină la moaștele „sfinților-politicieni” ! 😡
   .
   Un exemplu mai elocvent decât CONTRACTUL CU DEDICAȚIE pt BMW-urile de Poliție, prin firma AMICULULUI Președintelui Johanis, nici nu trebuie…
   Când Caietul de Sarcini a fost CONFIGURAT până la cele mai mici detalii, pe Specificațiile Tehnice ale automobilelor vândute de acel amic din Sibiu și, cu tupeu, ni se se spune de însuși Președintele, că e „doar o pură coincidență” , ba SE MAI ȘI CONTINUĂ DERULAREA CONTRACTULUI, (în zeflemeauă totală la adresa Presei și a cetățenilor), doar n-ați avut (cu adevărat) o așteptare că vi se va răspunde ceva concret și la obiect…?! 😲🤔
   .
   Și, da, răspunsul nostru TREBUIE SĂ FIE O PREZENȚĂ MASIVÂ LA ALEGERI, dar nu pt așa-zisul „vot de blam” care, efectiv nu există (!!!) – ANULAREA VOTULUI ESTE IDENTICĂ CU „A NU VOTA”: se iau în considerare DOAR VOTURILE VALIDE !!! (pe restul, ei efectuv se … „micționează”).
   Șansa reală e să votâm PERSOANE NOI (marota cu „atunci și ăștia trebuie să-și facă plinul” E O PURĂ MINCIUNĂ: totdeauna cel „care deja are” , nu-și face niciodată „plinul” CI VA VREA TOT MAI MULT !!! 😈 – analizați pe cei cunoscuți și veți vedea că am dreptate), iar cine a crescut cu modestie și bun-simț , are șanse mai mici să se schimbe, decât ” bogatul să se sature vreodată” .😉

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.