joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Ministerul Muncii pregăteşte un proiect de ordonanţă, prin care va acorda facilităţi financiare totale de circa 1 milion de lei

    de - | 9 septembrie 2018, 2:46 PM | Naţional

    0

    Potrivit unui proiect de Ordonanţă pe care îl pregăteşte Ministerul Muncii, persoanele concediate din sectorul suin, în special din cadrul fermelor de porci, vor primi la cerere un ajutor financiar de 500 de lei lunar, timp de şase luni de la data concedierii, pentru care nu vor fi plăti impozit sau contribuţii sociale. Impactul bugetar al ajutoarelor ar putea fi de un milion de lei. “Având în vedere faptul că evoluţia virusului afectează activitatea societăţilor din sectorul suin, ceea ce poate conduce la concedieri individuale/colective de natură a influenţa piaţa muncii, la nivel local şi naţional, Ministerul Muncii a identificat necesitatea acordării unei măsuri de protecţie socială specifice pentru persoanele concediate din cadrul acestor societăţi”, se arată în ordonanţa citată de profit.ro.

    Proiectul vizează “asigurarea cadrului legal şi instituţional pentru acordarea unei măsuri de protecţie socială persoanelor concediate din cadrul societăţilor din sectorul suin a căror activitate a fost afectată de virusul pestei porcine africane”, potrivit Ministerului. Cererile pentru compensaţie vor trebui depuse de persoana concediată la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în termen de 30 de zile de la data încetării contractului de muncă. Pesta porcină africană a dus, până la sfârşitul lunii trecute, la concedierea a cel puţin 1.000 de angajaţi din cadrul fermelor de porci. 8 ferme comerciale au fost închise până acum iar reacţia autorităţilor este ”extrem de tardivă şi ineficientă”, consideră preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, Ioan Ladoşi. Numărul oamenilor rămaşi fără loc de muncă în urma sacrificării porcilor nu poate fi însă estimat exact în acest moment, întrucât nu toate fermele nu fac parte din asociaţie, a explicat Ioan Ladoşi.

    Primele estimări ale patronatelor din industria cărnii arată că aproape 2.000 de muncitori vor rămâne fără loc de muncă. Potrivit ultimelor date furnizate de ANSVSA, până la data de 6 septembrie au fost ucişi 159.645 de porci afectaţi de boală. În ceea ce priveşte focarele, 11 sunt în exploataţii comerciale industriale, unul în abatorul aparţinând unei ferme şi unul într-o exploataţie comercială de tip A, iar 46 de cazuri sunt la mistreţi. În zona de N-V a României, boala evoluează în 3 judeţe, Satu-Mare, Sălaj şi Bihor, prezenţa virusului a fost confirmată în 13 localităţi. Au fost ucişi 1.375 de porci domestici şi au fost afectaţi 15 porci mistreţi. În zona de S-E a României, boala a fost confirmată în 177 de localităţi, din judeţele: Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi, Ilfov şi Buzău. Au fost ucişi 53.980 de porci domestici din gospodăriile populaţiei, iar în 11 exploataţii comerciale de mare capacitate, o exploataţie comercială de tip A şi în abatorul aparţinând unei ferme, au fost ucişi 104.290 de porci. Au fost afectaţi 31 de porci mistreţi.

    sursa: adevărul

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.