duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Minciuni, aplauze, impozite mărite, dar mai ales „salvarea” economiei Aradului, adusă de „prințul pe cal alb”, Gheorghe Falcă

  de Raluca Medeleanu | 15 decembrie 2017, 3:19 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

  12

  O dezbatere publică la Arad înseamnă în general ca tu, cetățeanul, să mergi să-ți expui o nemulțumire, cei de „sus” să stea, să te asculte, apoi să ia cuvântul și să îți explice că știu ei ce e mai bine pentru oraș și pentru tine. La „dezbaterile” arădene, în afară de discursuri scolărești lungi nu prea încape loc de alte „dezbateri”. Mereu la fel. De fiecare dată. Dacă crezi că o să iei vreodată parte la ceva mai mult, la un schimb constructiv de opinii, soluții poate, ori ai greșit adresa, ori ești naiv, cu toate scuzele de rigoare.

  Așadar, să trecem la subiect. Aproximativ 60 de persoane s-au deplasat astăzi în sala 60 din Primăria Arad pentru a își exprima nemulțumirea față de decizia pe care a luat-o municipalitatea de a majora impozitul pe clădiri și terenuri, începând din 2018, majorare de la 0,12% la 0,15%, asta însemnând că arădenii vor scoate cu 25% mai mulți bani din buzunar. „Dezbaterea” (vom renunța de acum încolo la ghilimelele de rigoare, căci ați înțeles ideea) a debutat cu o prezentare succintă, de maxim un minut, a noului proiect de hotărâre, susținută de Pavel Neamțiu, șeful Direcției Venituri din cadrul Primăriei Arad. Acesta i-a înștiințat pe cei prezenți că din 2018 se va înregistra o creștere la 0,15% pentru impozitul pe clădiri la persoanele fizice și o creștere la 5% pentru impozitul pe terenuri, opinând că dacă se ia în calcul neimpozitarea celor 400 m² conform legii, iar asta ar rezulta o sumă chiar mai mică de plată pentru impozit. De asemenea, în noul proiect se introduce acea impozitare majorată de până la 500% pentru clădirile istorice neîngrijite.

  Toate bune și frumoase, lumea s-a înscris după aceea civilizat la cuvânt, primul care a preluat cuvântul fiind Florin Stana de la USR. Acesta a spus despre cota de impozitare din municipiul Arad că este deja, în 2017, superioară față de cea din orașele precum Sibiu, Oradea, Satu Mare, Zalău sau Timișoara și a invocat excedentul bugetar pe care îl are Aradul, cu sume considerabile de bani rămase necheltuite de la an la an, din cauza proiectelor începute care nu se mai duc la capăt. Stana a dorit să sublinieze că această majorare a impozitelor ar aduce un plus de vreo 5 milioane de lei, cam tot atât câte s-au înregistrat „pe plus” în rectificarea bugetară. „Banii sunt în bugetul local, nu e nevoie să împovărăm arădenii cu impozite mai mari cu 25%”, a spus Florin Stana.

  Următorul la cuvânt a fost tot un reprezentant al partidului USR, senatorul Adrian Wiener, care a făcut un apel la transparență, acuzând că nici măcar în cadrul dezbaterii prezente, reprezentanții municipalității nu au prezentat destul de clar faptul că este vorba de o majorare de 25% a impozitului începând de anul viitor.

  Mircea Pereș, membru al partidului Alternativa de Vest, a ținut să sublinieze că majorarea impozitului se va reflecta și la chirie, astfel că forța de muncă se va orienta spre Timișoara, unde există impozitare mai mică.

  Dorina Lupșe, președinta Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative (ULAL) Arad a adus în atenția municipalității că această majorare nu este acceptată de marea majoritate a cetățenilor și a atras atenția că mai important este de urmărit cum sunt cheltuiți acești bani adunați din impozite, astfel făcând și ea trimitere la excedentul bugetar arădean. De asemenea, Lupșe a tras un semnal de alarmă asupra impozitării clădirilor cu condiții cumulative, despre care a spus că nu mai sunt actualizate în evidența Primăriei. Despre apartamentele debranșate total de la sistemul centralizat de încălzire a afirmat că „sunt neglijate și ar trebui să își schimbe baza de impozitare”.

  Deputatul PNL Glad Varga a luat cuvântul și a invocat proiectul de buget, amintind despre cotele defalcate de TVA mult mai mici față de anii precedenți. De asemenea, a ținut să menționeze că de fiecare dată când a depus un amendament la Guvern, fiecare i-a fost respins categoric (aici a exemplificat cu amendamente pentru reabilitatea străzilor, stadionul UTA, termoficare și viitoarea centură cu str. Cometei). „Nivelul de cheltuieli trebuie să crească din cauza modificărilor Guvernului”, a încheiat acesta.

  Doi cetățeni au luat pe urmă cuvântul, adresând mai multe întrebări, îndreptate spre conducerea orașului, în frunte cu primarul Gheorghe Falcă, și el prezent la dezbatere: „Ce se dorește să se acopere cu acești bani?”, „Pentru ce s-a gândit mărirea?”. „Ca să iei bani de pe oameni pentru niște programe pe care nu le mai faci… e ca zicala aia cu «ce poți face azi, lasă pe mâine, că poate mâine nu o mai faci». Vrem mai multă transparență. De ce la vecini, orașul arată mai bine și impozitele sunt mai mici?”, a întrebat un domn mai în vârstă. O doamnă și-a expus propria ei problemă, spunând că în 2016 i s-a mărit impozitul pe locuința de pe strada Câmpurilor. „Nu am trotuar, dar sunt trecută în zona B. Acum se mărește și mai mult, dar tot nu am trotuar! De ce nu se rezolvă lucrurile semnalate de 2 ani?”, a întrebat revoltată femeia.

  Ultima înscrisă la cuvânt, înainte ca primarul Aradului să susțină discursul de încheiere, a fost Geanina Pistru, consilier personal al lui Falcă, care i-a certat cu un ton ferm, ridicat, pe cei prezenți că nici unul nu a ținut cont de faptul că Aradul a pierdut prin modificările Codului Fiscal 16 milioane de euro de la Guvern. În ceea ce privește proiectele rămase nefinalizate de la un an la altul, aceasta a spus că: „Nu suntem de vină că s-a schimbat legea achiziției, dar poate suntem de vină că suntem prea harnici! Ne uităm doar la ce face Timișoara sau Oradea, dar uităm să ne uităm în urmă cu 10 ani, când Aradul nu avea canalizare! (…) Haideți să fim mai vocali cu ce pățește Aradul, cu cum este pus la colț, cum Aradul este zero!”, a încheiat aceasta, pavând drumul către ultimul speech al zilei, cel al lui Gheorghe Falcă.

  Întorsătura de grație: Falcă salvează afacerile private, majorând impozitele persoanelor fizice

  Primarul a trecut la prezentări detaliate cu zeci și zeci de „slide-uri” în Power Point, întrebându-i pe oameni: „Câți ați fost alături de mine să mă bat pentru Arad?”. Acesta a blamat parlamentarii arădeni că orașul nu primește bani de la Guvern, arătând că suntem undeva pe locul 10 la banii obținuți din impozite, dar doar pe locul 60 și ceva când vine vorba de bani obținuți de la Guvern. „Aceasta este realitatea parlamentară arădeană”, a afirmat primarul.

  Pentru a justifica proiectele rămase nefinalizate din excedentul bugetar, printre altele, acesta a exemplificat cu modernizarea cazarmei din Gai, în schimbul obținerii Cetății Aradului în circuitul civil. Este interesant, deoarece Falcă a dat de înțeles că de aceea nu se apucă de treabă în Gai, fiindcă așteapă ca Guvernul să ofere Aradului cetatea, deși există un protocol de colaborare semnat de Primărie și de MApN unde condiția principală pentru obținerea cetății este ca mai întâi să fie gata modernizarea cazarmei.

  Apoi a explicat cetățenilor că majorarea impozitului pe proprietate este o decizie luată în contextul debandadei produse de modificările Codului Fiscal și a situației critice în care se află firmele din România, căci el nu își permite să lase Aradul fără forță de muncă. A susținut că în 2018, Timișoara va crește și mai mult impozitul la persoanele juridice, însă el nu dorește să fie responsabil pentru o lovitură asupra mediului de afaceri arădean, căci doar prin intermediul lui Aradul prosperă, neputându-se baza, în mod evident, pe Guvern. Astfel că preferă să „sacrifice” câțiva bănuți din buzunarul cetățenilor, care oricum nu simt atât de mult acest gol, dat fiind faptul că li se și mărește salariul minim pe economie, dar că el dorește să lase o moștenire economică, să-și îndeplinească planul de dezvoltare a orașului și că își asumă aceste decizii, cu riscul să supere lume, dar că de aceea este el primar de atâta timp, căci a reușit să câștige încrederea arădenilor prin fapte, pe când ceilalți nu o să ajungă niciodată primari ai Aradului, pentru că arată cu degetul către Falcă.

  Iar ca să înțelegeți de ce tot insistam cu ghilimelele asupra cuvântului „dezbatere”, finalul acestei întâlniri, adică finalul discursului primarului Falcă, s-a lăsat cu un ropot de aplauze din partea celor prezenți în sală (câți or fi fost cetățeni simpli și câți oameni politici… rămâne cu semnul întrebării, însă tindem să afirmăm că balanța s-a înclinat către cei din urmă).

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Falca,in loc sa ajute ca alti primari reparatia cladirilor istorice le omoara cu totul punand birul sub numele de impozit de 500% pt cele nereparate.daca nu sunt bani,cu acest impozit,au sa aiba mai multi proprietarii?bine ca la anveloparea blocurilor ajutati,la monumente istorice nu.Vreti impozite de 500%.Ajutati!!1nu toti le auasa din indolenta.De ce l
   a blocuri dati si la case istorice nu???Rusine!!!

   +34 voturi
   +1
   -1
  2. Falcă este un paranoic interesat doar de propriile șmenuri. El mimează dialogul, în realitate nu ascultă pe nimeni, ci își expune numai propriile idei, pe care le susține logoreic și de neînțeles pentru ceilalți. N-ai cum dialoga cu el, te doare capul, faci cu nervii și regreți că ai ajuns față în față cu el. Asta e! Îl avem și trebuie să-l suportăm. Așa cum îi suportăm și pe ceilalți, că nu-i Falcă singura noastră bubă politică. Nuuu, mai avem destui paraziți sfertodocți, de la toate partidele, ajunși (nici ei nu știu cum) în CLM, CJA, Parlament sau șefi pe la instituții publice. Dracu’ să-i ia pe toți!

   +20 voturi
   +1
   -1
  3. Cotele defalcate din impozitul pe venit care se transfera bugetelor locale cresc de la 71,5% la 100% pentru a compensa diminuarea cotei de impozitare a impozitului pe venit de la 16% la 10%. Oare cum va mai justifica Falca si ceata lui de hoti cresterea cu 25% a impozitelor?

   +17 voturi
   +1
   -1
  4. Hai ca zic si eu ceva…. Aradenii l.au ales pe gogu si din pacate il vor alege din nou! Poate ar trebui sa facem si noi ceva…nu doar sa scriem ceva aici…..si sa vedem ineptiile celor iesiti in strada sponsorizati de ONG.urile Sorosiste…. Cat de josnici sa fie parlamentarii usr, sa intre in Parlmentul Romanie si sa fluiere ca pe stadion?! L.am vazut si pe pacaliciul ala incapabil,deputat USR Arad,nu merita pomenit numele…..poate verifica cineva modul in care parintii lui au intrat in posesia spatiului POIANA MOTILOR!

   +5 voturi
   +1
   -1
  5. azi, maine, se fac aproape 9-10 ani, si nu mai termina ce a inceput!Si stie ce a promis, UTA, mai ASTEAPTA.Cu un asemenea individ, frumosul stadion al UTA-ei, mai asteapta mult si bine.Ce pacat de tineri, de fotbalisti, de suporteri si de toti oamenii care indragesc sportul in MICA VIENA.HAIDE UTA!.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.