duminicã, 16 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Milionarul de la Primăria Arad – averea nedeclarată a lui Gheorghe Falcă (I)

  de Alin Olteanu, Andrei Fuliaș | 10 martie 2017, 11:38 AM | Investigaţii | Recomandările editorilor

  19

  Cuvânt înainte: Nu credem că există măcar un singur procuror în România care să fi urmărit firul banilor edilului de Arad…

  Milionul de euro al lui Falcă nu e ascuns în Brazilia. Nici măcar nu mai e ascuns. E aproape la vedere dar noi, obișnuiți cu scenariile complicate și cu corupția generalizată din țara asta, nu ne-am putut gândi măcar, decât într-un final, că „genialul” primar al Aradului este atât de diabolic încât să-și pună averea într-un loc cu așa mare vizibilitate încât să n-o vedem!

  Clipa „zero”, când mințile noastre s-au descrețit și ne-am dat seama că omul din fața noastră e și mai mare șmecher, ca să nu spunem altfel, decât l-am crezut, a fost conferința de presă de după anunțul ANI (Agenția Națională de Integritate), că primarul Aradului se află în conflict de interese penal și că au fost sesizați procurorii. Pe scurt, inspectorii ANI îl suspectează pe Falcă că (cacofonia ne aparține și este intenționată!) a semnat documente, a emis avize și a întocmit expuneri de motive pentru aprobarea unor documentații în favoarea unor firme pentru care a lucrat societatea „Pro Arhitectura”, deținută de soția sa, singură în societate până nu demult, Ela Falcă.

   

  În amintita conferință de presă,

  primarul-milionar s-a prezentat de unul singur ca să explice că dumnealui nu are nicio legătură cu firma soției sale și că în perioada analizată de ANI (a subliniat asta) el nu a semnat nimic care să-l incrimineze. A crezut că o să ne fraierească pe toți… dar, totuși, milionarul de la Primăria Arad a făcut două greșeli care ne-au pus pe gânduri și, ulterior, pe drumuri.

  A subliniat că a intrat în firma Pro Arhitectura în anul „2016 sau 2015 final… ” (aici s-a prefăcut că nu-și aduce aminte – o tehnică de manipulare execrabilă – ca și cum nu este important că e și el pe-acolo), că a primit 45 la sută din firmă din cauza problemelor familiale (e vorba despre separarea de soția sa, Ela Seculici, dar aici o să revenim – nota red.) și că, atenție, ce mare tam-tam se face pentru o firmă (spune el: „aici se dovedește cât de importantă e societatea”) care în șapte ani a dat dividende de numai 90.000 de euro.

  Ia uitați-vă la el, analizați-i gestica și fiți foarte atenți la cuvintele pe care le folosește:

  De fapt, milioanele lui Falcă sunt la vedere din 14 aprilie 2015,

  exact de atunci când individul acesta, care a venit în Arad să se îmbogățească prefăcându-se că face politică și administrație, a primit 45 la sută din firma Pro Arhitectura. Atunci, din punctul nostru de vedere, s-a oficializat și legalizat legătura strânsă dintre Falcă Gheorghe primar și milionar. Pentru că, dacă nu ai avut nicio legătură cu această societate, nu ai sugerat că doar prin aceasta se pot muta lucrurile în Arad, nu ai făcut trafic de influență pentru ea, nu ai ajutat-o prin poziția ta, nu ai contribuit la dezvoltarea exponențială a cifrei de afaceri a acesteia, cum să emiți pretenții să fii acționar chiar în momentul în care divorțul tău este iminent? Nu cumva emiți pretenții, în 2015, pentru că ți-e frică să nu pierzi averea la care ai contribuit tu în toți acești ani de când ești primar al Aradului?

  Opinia noastră e că dacă nu ar fi existat acest divorț (despre care nu știm dacă s-a întâmplat sau nu în fața unui notar, dar știm sigur că prin București ospătarii de la restaurantele de lux o recunosc pe doamna Falcă în poziția unei alte doamne), nici legătura dintre Falcă și bani nu ar fi fost atât de evidentă. Dar o să revenim la aceste aspecte mai târziu, după ce o să încercăm să vă arătăm cum am urmărit noi bani, milioanele, nicidecum cei „doar” 90.000 de euro-dividende… cam bani de buzunar pentru fosta (spune toată suflarea) familie Ela și Ghiță Falcă.

  Spre rușinea noastră, nu am mai avut timp

  să aflăm dacă Mecea Iustin Marinel a fost coleg cu Gheorghe Falcă, primul fiind născut în 1967, în același an ca și milionarul, în Gurahonț, iar cei de acolo cam făceau Liceul la Brad (unde a făcut și Falcă). Cert e însă că acest Mecea a înființat firma PRO ARHITECTURA în 4 iulie 2005, la un an după ce Falcă a devenit primarul Aradului. După doar cinci luni, în firmă intra val-vârtej Ela Falcă, preluând nu mai puțin de 95 la sută din societate. În septembrie 2006, Mecea părăsește firma, Ela rămânând singura acționară.

  În anul 2007, iunie 29, Găvăgină Sergiu Ciprian, ceva rudenie cu Ela, este numit administrator al SC Pro Arhitectura, acesta fiind și consilier la cabinetul primarului, dar după numai 11 luni este îndepărtat din societate. Până în 2015, aprilie, atunci când a intrat Gheorghe Falcă, cu 45 de procente, nimic important nu s-a mai întâmplat, din punct de vedere al acționariatului, în Pro Arhitectura.

  În ultimele declarații de avere,

  Gheorghe Falcă semnează cu mânuța lui că este acționar în SC Pro Arhitectura. Din păcate, declarațiile de avere nu impun celor care le completează să scrie și cât de profitabile sunt aceste firme, ce sedii au, cu cât s-au cumpărat, care este profitul reinvestit și așa mai departe. Și-atunci noi a trebuit să muncim…

  Peste tot în oraș, în locuri bune, zone liniștite, milionarul Falcă, care deține firma Pro Arhitectura cu Ela (încă) Falcă, are proprietăți. Și nu e vorba de orice proprietăți… Unele dintre acestea valorează enorm și, sincer, despre unele ne scapă chiar și cum au fost cumpărate, și de unde banii.

  Celebra casă de pe strada Caragiale nr.30, țintă a procesului în care Falcă a fost acuzat de DNA, și în care a fost „grațiat”, este bine mersi tot acolo, cu fațada refăcută, este în proprietatea familiei Falcă din anul 2005. Falcă a făcut schimb – zice el, dar asta e altă poveste – cu acționarul de la societatea Elecon, Radu Vasil, dându-i un apartament Samanta și primind imobilul de pe Caragiale nr.30 (169 mp). Ela a adus în „casa” familiei Falcă un apartament, pe strada Revoluției nr.62, ap.22 (206,53 mp). În acest apartament funcționează redacția Jurnalului Arădean și implicit aradon.ro, acestea plătindu-i chirie primarului. De la primele declarații de avere, făcute în 2004, până azi, alte imobile pe numele lui Gheorghe Falcă nu apar. În schimb, apare Pro Arhitectura… în 2016 sau… 2015?… cum se tot gândea, strategic, milionarul.

  Cum și-a făcut familia Falcă primul milion de euro

  SC Pro Arhitectura deține imobile pe străzi importante din municipiul Arad. Și aici amintim străzile: Ioan Alexandru, Avram Iancu, Șelari, CD Loga, Ludovic Szantay, are sedii de firmă pe Revoluției, puncte de lucru pe Corneliu Coposu etc. Mult peste valoarea de 1 milion de euro însumează toate acestea… De aceea ironizam aspectul și spuneam că Falcă e vecin cu toată lumea și că, în cazul în care ar trebui să participe la „Festivalul Vecinilor”, nu ar putea să se împartă și să participe la toate…

  Astăzi, pentru că e vineri.. o să prezentăm doar unul dintre imobilele impunătoare ale milionarului și al Elei, pentru că vrem să vă lăsăm să aveți parte de un week-end mai liniștit, și să nu cumva să vă certați între soți că nu ați reușit să strângeți, ca și Falcă, asemenea grămadă de bani atât de repede făcând afaceri cinstite…

  Uite „castelul” cu opt apartamente situat pe strada Ludovic Szantay la numărul 10. Doar un singur apartament nu este al societății milionarului, dar asta este doar o chestiune de timp.

  Gheorghe și Ela Falcă au cumpărat clădirea în anul 2008, atunci când prețurile imobilelor explodaseră, cu aproximativ 130.000 de euro pe care i-au luat împrumut  de la mama Elei, Lucia Seculici. Nu mai apare nicăieri că au dat suma înapoi, în schimb au cumpărat un alt teren, cu alți bani și… o altă frumoasă poveste.

  Mai jos… clădirea cu opt apartamente de pe strada Ludovic Szantay care valora in 2008 „imensa” sumă de 130.000 de euro, cumpărate de Gheorghe Falcă și Ela Falcă de la o anumită Iacob Cristina Mirela Eugenia, aceasta obținând casa în baza Legii 10/2001, în 21.06.2004.

  Și… să nu uităm., că e important tot în 2008, după ce soții Falcă au cumpărat clădirea, au revândut-o firmei SC Pro Arhitectura, dar chiar nu mai e treaba noastră cum au dorit să ocolească plata unor impozite, dacă au dorit, sau e altceva la mijloc.

  Așadar, priviți-o și spuneți-ne: Care credeți că era valoarea reală în 2008? Cât valorează acum?

  Totodată, e important să menționăm că luni am avut o discuție cu purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Arad, căruia i-am cerut o poziție oficială din partea edilului la întrebarea: Care sunt motivele pentru care a intrat în acționariatul PRO Arhitectura în anul 2015? Menționăm că nu am primit niciun răspuns, iar mai apoi nu ni s-a mai răspuns la telefon.

  (Revenim luni cu un nou episod și cu amănunte incredibile. Spre exemplu… cum a cumpărat milionarul și soția un imobil luând bani din banca și plătind creditul de miliarde de lei în… cinci (5) luni)

   

  Citește și: Milionarul de la Primăria Arad și marea oală cu rahat penal care nu a dat încă în clocot (II)

   

  20170302_142939 20170302_143016 20170302_143026 20170302_143302 20170302_143343

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Ciuma nu e doar rosie, e multicolora. Da , foarte bine ca lumea a iesit in strada, numai ca ma intrebam de ce tinerii liberi si frumosi nu prea au aceleasi standarde, atata tot. Un singur lucru mi se pare exagerat daca protestele de acum sunt #rezist oare adevarata , crunta rezistenta anticomunista ce o fi fost?

   +40 voturi
   +1
   -1
  2. Celor de l-au votat pe mincinos: -Dormiți bine noaptea? Da?! Probabil furați cot la cot cu el.
   Iar dacă totuși l-ați votat și încă tot săraci sunteți, înseamnă că ați pus botul la minciunile lui falcă. 🙂

   Preocuparea lui falcă a fost și este, după cum se vede, doar îmbogățirea lui, a familiei Seculici și a servitorilor de roiau „ca muștele la c…t”. O gașcă mafiotă!

   Iar renumitul DNA, cu tot cu șefa Codruța, au asistat

   +8 voturi
   +1
   -1
  3. Sunt anti-Falca, anti-PSD…

   De ce inca nu a iesit lumea in strada impotriva lui Falca? Pai hai sa calculam de cati ani de gratie a avut parte FSN-ul, ca sa fim echidistanti :)…

   Cand a iesit lumea express impotriva unui corupt individual? A iesit impotriva unei initiative a unui intreg partid…o tara intreaga. Falca, prin comparatie, e un purec…

   Semi-tragic cum postacii, indiferent de care parte a baricadei sunt, abandoneaza logica si vin cu niste argumente care ar trebui sa ii faca sa roseasca…”noi muncim, noi nu gandim” – asa-i, tovarasi?

   Notificati-ma cand il vedem pe Ilici la puscarie…

   --18 voturi
   +1
   -1
   • vezi ca te pierzi in propria ta logica! e vb de primar, CJA, CLM. fostul prez de la CJA ce crezi, corupt si prieten cu primarul, discutam de PDL care e la putere maxima in satul arad de cati ani?? iaca initiativa, iaca intreg partid! mai lasa vrajeala cu tovarasi, FSN si Ilici ca deja e veche! de coruptia din satul arad se stie clar si usor, doar ca, ce sa vezi, nu tu luminite si #rezistenti !

    +11 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  0 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.