ExclusivProcurorii detonează carnea! Milionarul de la Lazăr & Sohne, Viorel Lazăr, urmărit penal pentru evaziune de 8 milioane de euro

  de Alin Olteanu | 9 mai 2017, 8:47 AM | Investigaţii | Recomandările editorilor

  7

  Prin ascunderea plății drepturilor salariale în euro către angajații detașați la  muncă în străinătate de către SC L&A FLEISCH SRL și SC Lazăr & Sohne SRL, ambele administrate de numitul Lazăr Viorel, în perioada ianuarie 2010-decembrie 2013, a fost cauzat bugetului de stat un prejudiciu în valoare totală de 36.094.158 lei – susține procurorul șef al secției de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, Aurelian Mânzu, într-o Ordonanță din data de 14 martie 2017.

  Înainte de a fi audiat, lui Viorel Lazăr i-au fost aduse la cunoștință acuzațiile, și anume infracțiunea de evaziune fiscală, și că față de aceasta a fost pusă în mișcare acțiunea penală.

  Procurorii susțin că în perioada ianuarie 2010-decembrie 2013, în cadrul a două societăți (cele de mai sus) administrate de Viorel Lazăr, s-a procedat la trimiterea de angajați la muncă în Germania, în domeniul măcelăriei, în beneficiul unor parteneri străini. În contractele de muncă ale angajaților s-ar fi stabilit salarii în lei la nivelul celor minime în România dar, prin intermediul băncii la care aceștia aveau carduri, li s-au virat lunar sume mult mai mari, în euro, sume care erau de natură salarială și pentru care nu s-au perceput nici în țară și nici în străinătate toate impozitele sau contribuțiile legale.

  În urma cercetărilor s-a stabilit că sumele în euro virate angajaților detașați nu erau nominalizate în statele de plată și în nici unul din actele aflate în dosarele de personal ale angajaților, documente pe baza cărora s-au calculat și achitat contribuțiile datorate bugetului de stat român.

  La rândul lor, chestionate de o comisie rogatorie, autoritățile germane au comunicat că în Germania nu au fost achitate alte taxe sau impozitate în afara celui pe profit.

  Anchetatorii susțin că patronul Lazăr & Sohne a prejudiciat bugetul statului, în perioada amintită mai sus, prin neconstituirea, nereținerea în anumite cazuri (contribuțiile cu stopaj la sursă), nedeclararea și nevirarea impozitelor și contribuțiilor sociale aferente salariilor în valută virate oamenilor aflați la muncă în Germania.

  ANAF s-a constituit parte civilă cu suma de 36.094.158 de lei, reprezentând totalu prejudiciului adus bugetului de stat.

  Pe de altă parte, într-un articol publicat în 2015 în Jurnal Arădean, patronul Viorel Lazăr  prezenta un document care avea antetul şi ştampila Oficiului Fiscal Dortmund, și care conținea următoarele: „Se adevereşte firmei L&A Fleisch faptul că, în conformitate cu art. 5, alin. 1 al Convenţiei germano-române privind evitarea dublei impuneri, aceasta (n.r. L&A Fleisch) deţine în Republica Federală Germania un sediu permanent începând cu 08/2011. În consecinţă, în Republica Federală Germania firma L&A Fleisch este considerată contribuabil cu sarcină limitată privind impozitul pe profit şi contribuabil privind impozitul comercial. Totodată, firma L&A Fleisch este obligată să depună declaraţii privind impozitul pentru salarii pentru angajaţii care activează în cadrul sediului permanent în Republica Federală Germania şi să achite acest impozit. Firma L&A Fleisch s-a achitat de obligaţiile sale fiscale legate de sus-numitul sediu permanent din Republica Federală Germania”.

  „Acest document arată clar faptul că am achitat toate taxele şi impozitele în Germania şi nu trebuia să le mai achit o dată în România. Dar anchetatorii nu vor să ia în seamă documentele pe care le-am prezentat”, declara atunci Viorel Lazăr.

  Revenim.

   

  Foto: www.aradon.ro

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Nu stiu starea de fapt si de drept in aceasta speta, este clar insa ca statul roman prin Ministerul de Finante in multe cazuri considera ca i se cuvin bani fara a avea temei legal in acest sens. Este si cazul cu taxarea inversa la TVA in care finantele nu pricep in ruptul capului acest lucru si depun plangeri penale fara numar unor agenti econimici…In spete concrete s-a dispus NUP si asa au ramas dupa caile de atac legale. Speta concreta cu Metalcomp…

   +11 voturi
   +1
   -1
  2. MATEMATICA; 8 milioane a le lui MINUS 3 ce le va da spaga sa scape si MINUS mai vreo 2 ce le-a spart pe figuri=5 milioane ce ii raman in buzunarel….de unde hai sa zicem ca mai e vreun milion dat aiurea la un x ca sa inchida ochisorii bulbucati…una peste alta,e bine mon cher…..

   +4 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.