vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Milioane de lei investite la Arad în lupta cu pandemia. S-au achiziționat echipamente medicale, aparatură și se construiesc încă două spitale

    de Andreea Daniela B. | 11 noiembrie 2020, 12:15 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

    0

    Pandemia pune la grea încercare țara noastră, implicit Aradul. Locurile din spitale sunt limitate, iar la ATI aproape că nu mai există niciun pat liber. De asemenea, tot mai multe persoane se infectează zilnic: într-una din zile, țara noastră a depășit 10.000 de cazuri noi, iar la Arad am avut chiar un record de decese, 26 în doar o zi. Din cauza situației în care ne aflăm, astăzi, 11 noiembrie, a avut loc o conferință de presă având ca temă creșterea capacității de gestionare a situației de urgență cauzată de criza sanitară COVID 19, prin accesarea de fonduri europene.

    „Eforturile autorităților locale din județul Arad s-au concentrat pe sporirea capacității Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad pentru a putea face față unui nou val de îmbolnăviri. În data de 20 august 2020 a fost semnat un contract de finanțare a unui proiect privind achiziționarea de aparatură medicală necesară în gestionarea crizei sanitare din spital, acesta fiind finanțat din fonduri europene și ajungând la valoarea totală de 13.317.000 lei, iar durata proiectului este de 11 luni. Se vor achiziționa 381 de echipamente medicale”, declară Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

    Spitalul TBC, finalizat din banii Consiliului Județean. Alte două, în construcție cu ajutorul banilor veniți din mai multe direcții.

    „Vreau să amintesc faptul că niciodată în istoria Spitalului Clinic Județean de Urgență nu s-au mai realizat investiții atât de consistente. Acestea sunt determinate atât de pandemie, cât sunt și un efect al proiectelor europene sau naționale accesate de Consiliul Județean Arad. Practic, după ce am terminat Spitalul TBC din fonduri integral de la Consiliul Județean, construim alte două spitale, Oncologie și Psihiatrie, iar săptămâna trecută am semnat contractul pentru realizarea proiectului tehnic al spitalului de Boli Infecțioase care va fi finanțat prin programul Interreg România-Ungaria și cu o co-finanțare din partea Consiliului Județean Arad. Pe deasupra, Compania Națională de Investiție a aprobat lista sinteză pentru finanțarea a cel puțin două spitale, Spitalul Matern cu toate specializările pentru copii și Spitalul de Psihiatrie din Arad”.

    Abordând situația și la nivel național, Iustin Cionca a vorbit despre ceea ce a lăsat Guvernul PSD în urmă și anume mai nimic. De asemenea, acesta a comunicat și despre sumele de bani care au ajuns la medicii care lucrează la foc automat în lupta cu pandemia.  

    „După guvernarea PSD am găsit stocuri zero. La sfârșitul anului 2019 rezerva Ministerului Sănătății nu cuprindea medicamente, substanțe dezinfectante, echipamente de protecție a personalului și alte materiale de combatere a unei epidemii. Guvernul Orban a luat măsuri pentru a schimba situația și într-un timp foarte scurt a întreprins cea mai amplă operațiune de dotare a sistemului sanitar din România cu materialele și echipamentele necesare pentru combaterea pandemiei, fiind vorba despre 24 de miliarde de lei investiți pentru medicamente și echipamente sanitare și aproape 10 miliarde de lei au fost plăți cu caracter excepțional generate de pandemia cu Covid-19.

    Capacitatea de testare a crescut de la 100 de teste la peste 40.000 de teste. Măsurile luate pentru stimularea personalului medical, în lunile aprilie și mai, a fost plătit stimulentul de risc în valoare totală de 163 milioane de lei pentru 32.451 persoane (aprilie) și 32.610 persoane (mai). De asemenea, numărul medicilor a crescut cu 2600 în ultimul an la nivel național”.

    Consiliul Județean, Spitalul Județean Arad și Spitalul Orășenesc Ineu au câștigat un proiect de finanțare din fonduri europene, prin care se vor dota cu echipamente cele două spitale. Acest proiect se ridică la valoarea totală de 20.161.000 lei, fonduri nerambursabile. 

    „Până în prezent am solicitat plăți la rambursare de aproximativ 11 milioane de lei, urmând să fie acoperită întreaga sumă a proiectului. Aceste fonduri sunt destinate îmbunătățirii capacității de răspuns a unităților sanitare din județul Arad pentru combaterea virusului Covid-19”.

    Achiziții până în prezent în baza proiectului

    „S-au achiziționat 643 echipamente medicale în valoare de 11,244,000 lei, echipamente de protecție personale în valoare de 8.591.000 lei, iar pentru Spitalul Orășenesc Ineu au ajuns 22 de echipamente medicale în valoare de 233.000 lei. Urmează să se mai achiziționeze la Spitalul Județean 5 elevatoare, 5 tărgi profesionale, 5 tărgi pentru urgențe, 4 dispensere automate și un container pentru persoanele decedate”.

    Parteneriat între Consiliul Județean Arad, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului și Direcția de Asistență Socială din Municipiul Arad pentru accesarea de fonduri europene are ca obiectiv principal rambursarea cheltuielilor cu materialele de protecție.

    „Obiectivul principal este rambursarea cheltuielilor cu materialele de protecție alocate categoriilor vulnerabile din sistemul de asistență socială. În acest sens s-a dorit creșterea capacității de protecție și prevenție la nivelul centrelor sociale și rezidențiale administrate de cele două instituții în contextul crizei Covid-19. Valoarea totală a proiectului este de 745,873 lei. În cadrul proiectului s-au achiziționat pentru DGASPC echipamente de protecție personală de 307.000 lei, iar pentru Direcția de Asistență Socială echipamente de protecție medicală în valoare de 425.510 lei.  Până în momentul de față s-a solicitat rambursarea a aproximativ 500,000 lei, durata proiectului fiind de 10 luni, din 1 martie 2020 până în 31 decembrie 2020”.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.