joi, 23 mai, 2024

Special Arad Logo

  Mii de oameni au participat la comemorarea eroilor Revoluției maghiare din ’56 și la protestul anti-Orban de la Budapesta

  de Special Arad | 24 octombrie 2023, 10:27 AM | Internaţional

  0

  (foto: Momentum Mozgalom / Facebook)

  Mii de oameni au mărșăluit luni seara în capitala Ungariei, comemorând Revoluția Ungară din 1956 împotriva dictaturii bolșevice și a ocupației sovietice și protestând, totodată, împotriva regimului Orban. Maghiarii sunt nemulțumiți și de sistemul educațional și de sistemul sanitar.

  Pe lângă profesori, studenți și reprezentanți ai diferitelor organizații civile, a luat cuvântul și primarul capitalei, Gergely Karácsony, membru al partidului Párbeszéd (partidul verzilor). Primarul a spus că „Ungaria a devenit o societate pe acțiuni și nu o republică, dar Budapesta va rămâne o republică”, scrie RTL.hu.

  Potrivit protestatarilor de la Budapesta, există probleme fundamentale în educație și în sistemul sanitar maghiar, iar arbitrariul devine din ce în ce mai puternic în conducerea țării, scrie Telex.hu.

  În semn de protest față de regimul Orban, politicienii fracțiunii parlamentare Momentum au turnat vopsea roșie peste cordoanele din fața Mănăstirii Carmelitanilor din Buda, a anunțat partidul de opoziție pe Facebook.

  „Am turnat vopsea sângerie peste cordoanele minciunilor din fața Carmelitei pe 23 octombrie. Am turnat-o cu vopsea roșie ca sângele pentru că Viktor Orbán a trădat și a scuipat din nou memoria eroilor din 1956. I-a scuipat în față zâmbind cu Putin cu câteva zile înainte de 23 octombrie, cu acel criminal de război care a scris în manualele rusești că ’56 a fost o revoluție fascistă și la ordinul căruia soldații ruși ucid din nou soldați maghiari în Transcarpatia”, a anunțat partidul Momentum.

  Premierul ungar Viktor Orban a ținut un discurs în această zi de sărbătoare națională a Unagraiei în orașul Veszprem. În discursul său, a făcut din nou paralele între Uniunea Sovietică și Uniunea Europeană, spunând că atunci când a fluierat Moscova, maghiarii au fost nevoiți să danseze în consecință, în timp ce acum, când fluieră Bruxelles-ul, „dacă nu vrem, nu dansăm”, notează Euronews.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.