luni, 15 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Mihai Eminescu și Ioan Popovici Dessanu, omagiați la Arad

  de Andreea Daniela B. | 14 ianuarie 2022, 2:15 PM | Cultură

  0

  (foto: Facebook / Cristian Stoica)

  Astăzi a fost o zi specială pentru cei ce încă țin la valorile culturale. Câțiva elevi de la Școala Profesională „Astra” Arad, alături de profesorul Cristian Stoica, au depus coroane în cinstea aniversării lui Mihai Eminescu, născut la data de 15 ianuarie 1850. 

  „În centrul Aradului, în fața Inspectoratului Județean de Poliție, se află bustul poetului Național Mihai Eminescu. Cu o zi înaintea sărbătoriri zilei de 15 ianuarie data nașterii poetului nepereche a fost depusă o frumoasă jerbă de flori pentru a cinsti memoria lui Mihai Eminescu. Gazdele evenimentului au fost reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Arad. În acest mod a fost cinstită și la Arad memoria geniului națiunii române, născut la 15 ianuarie 1850. Clădirile istorice ale orașului îmbrățișează parcă bustul din marmură albă, ferindu-l de trecerea timpului, povestește profesorul Cristian Stoica.

  „Eminescu a fost la Arad în 1868, cu trupa lui Pascaly și a fost găzduit timp de o lună în casa avocatului filantrop Ioan Popovici-Desseanu. Avocat arădean care avea ușa deschisă chiar și pentru cel mai necăjit român, care avea nevoie de un sfat sau ajutor bănesc. Se spună că Desseanu l-a îmbrăcat pe oaspetele său, Mihai Eminescu, din tălpi până în creștet. Cert este că în casa lui Desseanu, poetul național l-a întâlnit pentru prima dată pe Iosif Vulcan, cel care îi va schimba numele din Eminovici în Eminescu”, a mai adăugat profesorul.

  O placă a fost așezată în 1997 pe casa lui Desseanu în care erau trecute informații despre ilustrul avocat și despe cel mai de seamă poet al românilor, Mihai Eminescu, care a fost oaspetele lui Desseanu. Placa astăzi nu mai este, ea a dispărut în urmă cu mulți ani și o nedreaptă uitare pare că s-a așternut peste importanța veniri lui Eminescu la Arad.

  „Pentru că îl prețuim pe Eminescu și pe Ioan Popovici Dessanu i-am omagiat la Arad. La mormântul lui Desseanu din cimitirul Eternitatea a fost oficiată suljba parastasului pentru Mihai Eminesci și toți cei adormiți din familia lui Desseanu care își dorm somnul de veci în cimitirul Eternitatea. Slujba a fost oficiată de părintele Petru Ursulescu parohul bisericii Micalca Nouă- Pasaj. La finalul slujbei a fost depusă pe mormântul lui Desseanu o frumoasă jerbă cu tricolor în amintirea acestor mari bărbați ai neamului”, a mai spus Cristian Stoica.

  eminescu

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.