duminicã, 16 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Microciparea câinilor, asigurată de Poliția Locală și „Paws United”

  de Special Arad | 26 iulie 2022, 6:03 PM | Știri Arad

  0

  Comunicat. Începând cu data de 21.07.2022, Direcția Generală Poliția Locală Arad, în colaborare cu PAWS UNITED, a demarat seria acțiunilor de informare a deținătorilor de câini cu privire la obligațiile prevăzute de O.U.G nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, precum și cele cuprinse în Normele privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân.

  Astfel, două echipaje de polițiști locali, împreună cu un reprezentant al PAWS UNITED, un medic veterinar și mai mulți voluntari au vizitat în numai câteva zile 380 de locuințe, fiind realizată microciparea a 90 de câini. Vizitele au fost efectuate în cartierul Sânnicolau, pe străzile: Vântului, Nucului, Emil Monția, Pașcani, Căpitan Ioan Fătu, Bobocilor, Frunzei, Coasei, acțiunea desfășurată înscriindu-se în seria activităților similare efectuate în zilele următoare și în celelalte cartiere din municipiul Arad.

  Deși multor proprietari de animăluțe, această obligativitate le provoacă anumite suspiciuni, căutând motive să „fenteze” procedura, precizăm că nu este o solicitare nefondată, aceasta fiind soluția salvatoare în situația nefericită în care cățelul s-a pierdut în timp ce zburda, într-un moment de neatenție, la o simplă plimbare. Deși microcipul este de dimensiuni extrem de mici, conține informații importante pentru viața prietenului necuvântător, reprezentând totodată un sistem de a ține evidența fătărilor, deparazitărilor, vaccinurilor și tratamentelor.

  Direcția Generală Poliția Locală Arad reamintește proprietarilor de câini obligațiile prevăzute în actul normativ mai sus menționat:
  – solicitarea medicului veterinar identificarea cu microcip a câinilor din proprietate în termen de 90 de zile de la fătare sau înainte de vânzare, donare cu titlu gratuit ori scoaterea în spații publice a acestora, precum și înregistrarea lor în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS);
  – vaccinarea câinilor contra rabiei, cel puțin o dată pe an;
  – sterilizarea câinilor care nu posedă pedigriu, la împlinirea vârstei de 6 luni;
  – în cazul vânzării sau donării câinelui, atât vechiul cât și noul deținător trebuie să solicite înregistrarea în RECS, schimbarea datelor proprietarului și noua adresă;
  – achitarea contravalorii costurilor legale de identificare și înregistrare, a serviciilor prestate de către unitățile medicale veterinare de asistență.

  Totodată, Poliția Locală reiterează că alungarea/abandonarea unui animal a cărui existență depinde de îngrijirea omului, constituie contravenție și se sancționează (Legea nr. 205/2004), iar lăsarea în libertate ori fără supraveghere a animalelor care pot prezenta pericol pentru persoane ori bunuri este sancționată conform Legii nr. 61/1991.

  La finalizarea campaniei de informare a deținătorilor de animale privind obligațiile prevăzute de legislația în vigoare, polițiștii locali cu atribuții în domeniul ordinii și liniștii publice se vor deplasa în teren în vederea verificării respectării acestora, iar în situația în care se vor constata abateri vor fi aplicate măsurile sancționatorii care se impun.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.