marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Memorial „Broșovszky” de colecție! Sporturile arădene s-au reunit în memoria marelui fotbalist (GALERIE)

  de Lucian Dănilă | 23 decembrie 2014, 12:14 PM | Sport

  0

  Ladislau Broșovszky este unul dintre cei mai mari fotbaliști pe care i-a dat Aradul în bogata lui istorie. „Gioni” a câștigat două titluri naționale cu UTA, a eliminat pe Feyenoord și alte nume importante ca Setubal, Austria Salzburg și altele, marcând 100 de goluri în prima ligă.

  Ziua de 23 decembrie 1990 a fost fatidică, însă, pentru fotbalul arădean, pentru întreg sportul arădean. A fost momentul în care „Gioni” Broșovszky, retras deja din fotbal, a plecat pentru a juca fotbal în cer. A fost primul jucător din acea generație de excepție care a plecat la îngeri. L-au urmat și alții: Nicolae „Coco” Dumitrescu, cel care l-a antrenat, Ioan Reinhardt, Gornea, Otto Dembrovszky, Kukla, Ionuț Leac, iar mai apoi Sinescu, Petre Șchiopu și lista nu e gata.

  În memoria lui Gioni, dar și a celorlalți, Old Boys UTA, în frunte cu Gyuri Vaczi, Gabi Biro, Mircea Axente sau Hristos Metscas au organizat un Memorial „Broșovszky” de gală, unul în care s-au reunit marile echipe ale Aradului din urmă cu câteva decenii, colegii și prietenii lui Gioni.

  În Polivalenta arădeană i-am revăzut pe Flavius Domide, Gabor Biro, Christos Metskas, Gheorghe Macavei, Viorel Sima, Dorel Cura, Ioan Bedea și Mircea Axente, ultimul împlinind de curând vârsta de 70 de ani și primind un premiu special de la Alexandru Meszar, președintele noii UTA. La mulți ani Mircea Axente! Alături de ei a fost și galeria, în frunte cu Dani Proca, cei care respiră pentru UTA. În sală au fost prezenți și Panin, campion al României cu CFR Cluj, Botiș, Chindriș, Copil, Cipri Rus, Adi Petre sau Adi Popa, actualii fotbaliști ai Bătrânei Doamne.

  Pe teren au fost reprezentantele a trei sporturi: echipele de old-boys ale cluburilor UTA și Vagonul, dar și „veteranii” de la rugby – Gloria PTTR Arad și handbal – Constructorul.

  Primul meci i-a opus pe cei de la UTA și rugbiștii de la Gloria. Lovitua de începere a dat-o Attila Broșovszky, nepotul lui Gioni, fost poloist la AMEFA. Alb-roșii au venit cu toată floarea cea vestită: Mitu, Ungur, Radu George, Grad, Roli Nagy, Stupar sau mai tinerii Grădinariu și Claudiu Drăgan, dar și „veteranul” Jivan. I-au luat tare pe reprezentanții sportului cu balonul oval, având un avantaj de patru goluri. Lucrurile s-au schimbat după pauză, când fotbalul s-a jucat cu mingea de rugby. Mai puternici, rugbiștii s-au impus la sportul pe care l-au practicat atâția ani. Adi Mugurel Ungur și Vânătoru au căzut victime kilogramelor rugbiștilor, aceștia fiind placați ca la carte!

  În meciul al doilea s-au întâlnit Vagonul și handbaliștii de la Constructorul. Am avut parte de mult dramatism, handbaliștii conducând la pauză cu 2-0, printre remarcați fiind Cristescu, Apătean și Dreghici. „Vagonarii”, impulsionați de Burtea, cean și Bora, au egalat după pauză, iar loviturile de departajare au fost inedite. Fotbaliștii au aruncat cu mâna mingea de handbal, iar handbaliștii au lovit cu piciorul mingea de fotbal. S-au impus la limită handbaliștii.

  Meciul pentru locul 3 s-a încheiat nedecis, 2-2. Vagonul a condus cu 2-0, dar rugbiștii au egalat prin două… eseuri! Acestea l-au supărat pe Sandu Țamboi, care a protestat la decizia arbitrilor Ardelean și Vida!

  În finala mare, UTA s-a impus, destul de greu, în fața handbaliștilor. A fost 3-1, dar mult timp, hadbaliștii au ținut tabela nemodificată.

  Loturile prezente la Memorialul „Broșovszky”

  UTA: Mihai Jivan, Gabriel Mihaly, Marius Grad, Claudiu Drăgan, Nicolae Mitu, Gheorghe Vânătoru, Emeric Hirmler, Cornel Adolf, George Radu, Codru Grădinariu, Dan Stuparu, Adrian Ungur, Gheorghe Novac, Roland Nagy, Ioan Ardelean.

  Gloria PTTR: Emil Szabo, Gabriel Sugar, Gabriel Marinescu, Csaba Varga, Florin Paștină, Daniel Pîrv, Mihai Baiu, Andrei Iuhasz, Ion Corduneanu, Marian Ocrain, Adrian Voia, Doru Stoica, Ion Jurcă,.

  Vagonul: Radu Suciu, Alexandru Țamboi, Ioan Hamza, Dan Barna, Gligore Bora, Mihai Stanciu, Alexandru Anghel, Octavian Nadiu, Raoul Burtea, Marcel Cean, Mircea Gornic, Cornel Secianschi.

  Constructorul: Ștefan Deacu, Adrian Dreghici, Mihai Botez, Dorin Gherghe, Martin Mondek, Daniel Irimia, Sergiu Huian, Adelin Olaru, Dan Haica, Adrian Cristescu, Adrian Apătean, Călin Petrică, Sorin Rotaru, Sergiu Chezdi.

  Arbitri: Marcel Vida, Mircea Ardelean.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.