duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Melodii de neuitat: „Du-mă acasă, măi tramvai!”

  de - | 20 februarie 2016, 2:23 PM | Muzică

  0

  Documentar Agerpres: Una dintre cele mai cunoscute melodii din repertoriul regretatului artist Gică Petrescu este „Du-mă acasă, măi tramvai!”, compusă de Vasile Vasilache.

  Melodia a fost lansată de Gică Petrescu în anii ’60, la Festivalul de Muzică Ușoară de la Mamaia, aceasta devenind curând șlagăr. În perioada 1966-1971, artistul a înregistrat la Electrecord această melodie, ca și altele care l-au făcut celebru — „Căsuța noastră”, „Dă-i cu șprițul pân’ la ziuă”, „Uite-așa aș vrea să mor”.

  Gică Petrescu s-a născut la 2 aprilie 1915, în București și la 15 ani urca pentru prima dată pe scenă. A fost descoperit la o serbare de compozitorul Ion Vasilescu, care l-a dus la Radio, unde a cântat cu reputatul pianist și dirijor Iulian Ghindă.

  Primul „contract de diseur” l-a avut la grădina restaurant Princiar de pe șoseaua Kiseleff, unde a cântat cu maestrul Fănică Luca. Atunci avea un repertoriu de 60 de cântece, tangouri și romanțe, potrivit booklet DVD „Gică Petrescu — Mari interpreți”, de Ioana Bogdan, apărut la TVR Media, în 2010.

  În 1965-1967, Gică Petrescu are cel mai important turneu — două luni în Franța, la Paris, pe scena celebrului music-hall „Olympia”, alături de actorii Stela Popescu și Mircea Crișan. Au urmat turnee în Israel, alături de Florin Piersic și de Doina Badea.

  De-a lungul a 70 de ani de activitate artistică, Gică Petrecu a reușit să adune un repertoriu bogat și diversificat, cu care și-a încântat publicul. Artistul a murit la 18 iunie 2006.

  Compozitorul Vasile Veselovski spunea despre Gică Petrescu: „Trubadurul primăverii noastre, trubadurul maturității și al toamnelor noastre primăvăratice este o piesă importantă din tezaurul nostru național”, conform aceluiași booklet DVD, iar compozitorul Temistocle Popa afirma că „mitul Gică Petrescu se confundă cu bucuria muzicii”.

  Marele actor Florin Piersic îl numește „acest Chevalier și acest Sinatra al nostru, al românilor”.

  Gică Petrescu a primit numeroase distincții de-a lungul celor peste 70 de ani de activitate — Artist Emerit al Republicii Populare Române (1964) „pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii și artelor plastice”; Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a — 1968; Diploma de excelență „Muzica e viața mea” — 1999; Ordinul național Steaua României în grad de cavaler — pentru îndelungata și prodigioasa carieră artistică — 2003; Life Time Award — MTV Romanian Music Awards — 2004. Radiodifuziunea Română i-a decernat, în anul 2001, premiul „Interpretul care a dus muzica românească în mileniul III”.

  După ce Gică Petrescu s-a retras din viața artistică, melodia „Du-mă acasă, măi tramvai!” a fost cântată și de Alexandru Arșinel, pe albumul „Ce faci astă seară tu?”, dar și de Mirabela Dauer sau de Fuego.

  Sursa: Agerpres

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.