Matematicianul Radu Gologan: „Relativ la punctul 6 la Matematică, mă pronunţ fără echivoc că nu există ambiguitate”

  de - | 1 July 2016, 9:12 AM | Educaţie

  1

  Președintele Societății de Științe Matematice, Radu Gologan, respinge ipoteza invocată de părinții unor elevi conform căreia ar exista ambiguitate la itemul 6 de la subiectul numărul 1 al probei scrise de matematică din cadrul Evaluării Naționale.

  „Relativ la punctul 6 al primei părți din subiectul matematică – Evaluare Națională, mă pronunț fără echivoc, dar conștient de competența matematică, că nu există nicio ambiguitate. Pentru astfel de diagrame, absolut întotdeauna nu se pune problema notării axelor cu Ox și Oy. Aici este foarte clar pe ce axă sunt notele: de la 1 la 10, iar legenda este clară: număr de elevi. Este, după părerea mea, cazul ca părinți subiectivi și, sigur, supărați, dar fără competențe matematice, să înceteze a mai agresa actul didactic și de evaluare, umilind astfel munca majorității dascălilor, dedicați școlii”, este punctul de vedere al matematicianului, transmis Digi24.

  Mai mulți părinți ai elevilor care au susținut miercuri proba la matematică din cadrul Evaluării Naționale au depus o petiție la Ministerul Educației, întrucât, susțin ei, legenda itemului 6 de la subiectul 1 nu ar fi fost explicită.

  5773ee1a682ccf4f5ecc657f

  „Depunem o petiție la Consiliul Național de Evaluare și examinare și la minister. Vrem să vorbim cu ministrul pentru situația creată ieri la examen și anume că la subiectul 1, punctul 6, a fost un subiect interpretabil”, a afirmat Filiana Tudor, mama unuia dintre absolvenții de clasa a VIII-a care au susținut proba, venită la sediul ministerului.

  Aceasta a spus că semnatarii petiției cer validarea atât a răspunsului 3 conform baremului de la acel item, cât și a răspunsului 8.

  „Cerința a fost formulată, dar legenda este interpretabilă. În plus, pe subiectele xeroxate alb-negru, față de cele color originale, apare o linie orizontală îngroșată care a derutat copii”, a susținut părintele.

  Ea a amintit faptul că există și o petiție online în acest sens, care a adunat aproape 40.000 de semnături.

  Mai mulți părinți au venit joi dimineață la sediul ministerului unde s-au întâlnit cu reprezentanți ai instituției.

  Sursa: digi24.ro

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Bat-o, s-o bată de limbă română, că grea e! Mai grea decât matematica!Oare cum s-o împăca logica matematică în această dilemă de exprimare: relativ (…) mă pronunţ fără echivoc (!!!!!) că nu există nici o ambiguitate? Fiindcă, în limba română e şi o contradicţie în termeni, ba chiar şi o negare a negaţiei. De-asta e greu cu enunţurile, că nici cei care le fac nu ştiu că au greşit în exprimare, fiindcă limba română e grea.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.