vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Masoneria, asalt de ținută asupra Aradului

  de Valer Mărginean | 18 martie 2022, 12:06 PM | Știri Arad | Topic special

  1

  Dr. Radu Bălănescu (foto: bzi.ro)

  Aradul  nu este cel mai important centru masonic din țară, dar pare a fi devenit o țintă. Cu siguranță nu întâmplător, Aradul este locul în care astăzi, în preziua Galei Elitelor Arădene, aproximativ 400 de masoni vor lua cu asalt municipiul, cum se spune, pentru o întâlnire cu Marele Maestru al Ordinului, dr. Radu Bălănescu în ceea ce se numește oficial „Ținuta Rituală Comună a Zonei Masonice 4, organizată  de către Orientul Arad”.

  Sigur, există tentația de a compara această Ținută cu un „congres”, dar ne vom feri de o astfel de vulgaritate, chiar dacă există unele asemănări, inclusiv un context mai tensionat în interiorul Ordinului, generat de rebeliunea condusă de George Ivașcu și Stelian Nistor, soldată cu „ruperea” Marii Loje Naționale din România (MLNR) precum și de unele suspiciuni de natură penală ce planează asupra doctorului Radu Bălănescu, situații care ne-ar putea duce cu gândul la o acțiune de mobilizare a energiilor în jurul Marelui Maestru. Fiind chestiuni de „bucătărie internă” le vom lăsa în seama inițiaților și vom remarca interesul MLNR pentru Arad, nu doar prin organizarea aici a Ținutei, ci, poate și mai important, prin organizarea Galei Elitelor Arădene. Și, desigur, nu în ultimul rând, prezența Marelui Maestru, dr. Radu Bălănescu dă o greutate aparte evenimentului.

  Pentru cei curioși, să spunem că Ținuta va avea o desfășurare relativ simplă: Marele Maestru se va întâlni cu reprezentanții masonilor arădeni, apoi va fi prezentată o Planșă Esoterică (un fel de „moțiune” pe teme esoterice), urmată de discuții pe tema prezentată.

  Dacă se va discuta și despre Gala Elitelor Arădene, nu știm. Cert este că aceasta se va desfășura sâmbătă și va fi urmărită cu real interes de mulți arădeni. În principal pentru că este una dintre rarele acțiuni publice organizate de masonerie, o organizație ce se dorește nu atât secretă, cât discretă. Or, din câte știm, discreția nu exclude nici seriozitatea, nici obiectivitatea. Dimpotrivă.

  Până ne vom dumiri cum va fi cu elitele, se cuvine să urăm bun venit în Arad distinșilor oaspeți de mare ținută.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  6 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.