duminicã, 21 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Maschio Gaspardo S.p.A. aprobă proiectul de bilanț pentru anul 2022

  de Special Arad | 27 aprilie 2023, 10:07 AM | Advertorial | Chişineu Criş | Știri Arad | Topic special

  0

  ● Cifră de afaceri de 460 milioane euro, în creștere cu 19% față de 388 milioane euro în 2021

  ● Profit net consolidat de 26,2 milioane euro, cu 32% mai mult decât profitul de 19,8 milioane euro din 2021

  ● Rezultatul brut din exploatare (EBITDA) a crescut de la 53,3 milioane euro la 65,2 milioane euro (+22%)

  ● Datorie financiară netă – 64,9 milioane euro

  ● Capitalul social consolidat al Grupului se ridică la 109,7 milioane euro

  Consiliul de Administrație al Maschio Gaspardo S.p.A. a aprobat proiectul situațiilor financiare consolidate din data de 31 decembrie 2022.

  Pe parcursul anului 2022, Grupul și-a confirmat tendința de creștere economică: profitul net consolidat a fost de 26,2 milioane euro față de 19,8 milioane euro în 2021, înregistrând o creștere de 32%.

  În 2022, cifra de afaceri consolidată a fost de 460 de milioane euro, reprezentând o creștere de 19% față de 388 milioane euro în anul precedent. Această tendință se datorează unei creșteri de 11% în Europa și de 27% pe piața din afara UE.

  Rezultatul brut din exploatare (EBITDA) a Grupului a crescut de la 53,3 milioane euro la 65,2 milioane euro, cu o diferență pozitivă de 22%;  rezultatul din exploatare (EBIT) a creascut cu 26% față de anul precedent, de la 34,2 milioane euro la 43,2 milioane euro. Indicele de rentabilitate a capitalului propriu ROE (Return on Equity) a fost de 31% față de 22% în 2021.

  Datoria financiară netă este 64,9 milioane euro.

  În cursul anului 2022, Maschio Gaspardo a răscumpărat 132.744 de acțiuni proprii, deținute de companiile financiare regionale Friulia S.p.A. și Veneto Sviluppo S.p.A.  În același timp, Maschio Holding S.p.A. a cumpărat încă 68.326 de acțiuni Maschio Gaspardo S.p.A. de la Veneto Sviluppo S.p.A., aducând astfel tot capitalul Maschio Gaspardo înapoi la frații Andrea și Mirco Maschio, respectiv președintele Maschio Holding și președintele Maschio Gaspardo. În plus, având în vedere relația de lungă durată și consolidată cu investitorul instituțional Friulia S.p.A., a fost preconizată încă o intervenție a societății financiare în capitalul Maschio Gaspardo. Acest lucru a fost posibil datorită îmbunătățirii continue a tuturor indicatorilor economico-financiari principali și a confirmării validității strategiei aplicate și a capacității companiei de a răspunde eficient provocărilor din contextul actual.

  COMPANIA REVINE ÎN FAMILIA MASCHIO ȘI INVESTEȘTE ÎN TEHNOLOGIE PENTRU AGRICULTURA VIITORULUI

  În cursul anului 2022, Maschio Gaspardo a reînceput să facă achiziții, ca o confirmare a solidității companiei. În noiembrie 2022 a intrat în capitalul social al societății Free Green Nature, cu sediul în Colle Umberto (Treviso).

  Free Green Nature este un start-up inovator înființat în 2020. Obiectul său de activitate este dezvoltarea, proiectarea și producția de mașini de înaltă tehnologie, în special echipamente mecatronice, sisteme robotice pentru agricultură și mașini pentru controlul virușilor și bacteriilor.

  Primul proiect realizat de Free Green Nature constă în dezvoltarea Icaro X4, un robot brevetat de ultimă generație, pentru tratarea podgoriilor cu raze UV-C, complet autonom, care vizează reducerea impactului asupra mediului cu până la 90% în comparație cu tehnicile convenționale care utilizează produse chimice.

  Această achiziție i-a permis lui Maschio Gaspardo să-și extindă gama de produse, intrând pe segmentul roboților pentru viticultură și dobândind noi cunoștințe într-un domeniu foarte specific, cel al mecatronicii, în care know-how-ul are o importanță fundamentală pentru dezvoltarea de mașini din ce în ce mai inovatoare.

  „2022 a fost un an de importanță fundamentală pentru familia noastră – spune Mirco Maschio, președintele Maschio Gaspardo – pentru că am atins obiectivele Planului nostru de afaceri cu mult timp înainte, ceea ce a fost posibil inclusiv datorită sprijinului companiilor financiare regionale, Friulia, Veneto Sviluppo și Finest.

  În ciuda contextului macroeconomic dificil, Maschio Gaspardo a putut să-și gestioneze prezența pe piață astfel încât să obțină performanțe semnificative. Astăzi, privim spre viitor cu optimism și conștienți că fiecare schimbare din sistemul economic va fi urmată de o adaptare rapidă, așa cum am făcut-o în anul care tocmai s-a încheiat.

  Sunt extrem de încântat de rezultatele record ale situațiilor noastre financiare, care ne-au permis să ne concentrăm asupra noilor provocări. În acest sens, achiziția Free Green Nature a confirmat direcția companiei noastre către dezvoltarea tehnologică, pentru că, în opinia noastră, viitorul este în mod inevitabil condus de inovație”, a mai spus Mirco Maschio.

  Andrea Maschio, vicepreședinte Maschio Gaspardo și președinte Maschio Holding adaugă:

  „În primul rând, doresc să mulțumesc, în numele familiei Maschio, angajaților și colaboratorilor pentru munca excelentă desfășurată și pentru sprijinul esențial în atingerea rezultatelor obținute. Am avut acest an pozitiv datorită unei munci deosebite în echipă. Compania a reușit să gestioneze nu numai criza ruso-ucraineană, ci și creșterea prețurilor și dificultatea aprovizionării cu materii prime, satisfăcând o piață foarte exigentă. Pe parcursul anului 2023, Maschio Gaspardo continuă să lucreze pentru a-și mări cota de piață – adaptându-și produsele la particularitățile locale – și pentru a crea oportunități de a pătrunde în țări noi”.

  Luigi De Puppi, CEO al Grupului conchide:

  „Suntem foarte mulțumiți de rezultatele economice obținute, rezultatul unei strategii precise, pe care o planificăm de ceva timp. Compania se află astăzi în condiții financiare și economice foarte solide  și se pregătește, tot prin achiziții ulterioare, să profite de oportunitățile pieței de utilaje agricole, pe care o privim cu interes în fiecare zi”.

  Informații de background:

  Maschio Gaspardo Group este un jucător mondial în producția de utilaje pentru prelucrarea solului, semănare, fertilizare, tratarea culturilor, întreținerea spațiilor verzi și prelucrarea fânului.

  Înființată în Campodarsego (PD) în 1964 de Egidio Maschio împreună cu frații săi.

  Grupul Maschio Gaspardo are 2.325 de angajați în întreaga lume, în 8 fabrici de producție, dintre care 3 sunt în străinătate – China, India și România – și în 13 sucursale comerciale (Italia, Franța, Spania, Germania, Polonia, Ucraina, Turcia, Rusia, America de Nord, Marea Britanie, China, India și România).

  Maschio Holding S.p.A., acționar majoritar, deține 60,35% din capitalul social, Maschio Gaspardo S.p.A. deține acțiuni proprii corespunzătoare a 32,94% din capitalul social, in timp ce restul de 6,71% este deținut de Friulia S.p.A.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.