luni, 24 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Marius Florin a fost eliberat în urma legii recursului compensatoriu. La trei zile distanță a mai făcut o victimă

  de - | 3 noiembrie 2017, 9:28 AM | Naţional

  0

  Un condamnat pentru viol care a stat în penitenciar în ultimii 9 ani a atacat o femeie şi a violat-o la doar trei zile de la momentul în care a fost liberat în baza Legii recursului compensatoriu. S-a întâmplat în centrul Capitalei

  Marius Florin Georgescu (de 32 de ani) a ajuns înapoi în spatele gratiilor la doar câteva zile de la momentul în care a fost liberat din penitenciar pe motiv că a fost deţinut în condiţii improprii. Fusese închis în urmă cu 9 ani pentru că violase o fetiţă de 13 ani. Acum se află în arest tot pentru viol. La doar trei zile de la momentul în care a părăsit penitenciarul în baza recursului compensatoriu, Georgescu a atacat şi violat o femeie de 33 de ani.

  Scena a avut loc în centrul Capitalei, pe Calea Moşilor din sectorul 2. Potrivit poliţiştilor şi procurorilor care efectuează ancheta în acest caz, după agresiune bărbatul i-ar fi furat femeii banii şi telefonul mobil. Victima a povestit că atacul s-a întâmplat după ce a părăsit incinta unui club din Sectorul 2, când a fost abordată de un bărbat necunoscut care i-a propus să o însoţească până acasă. „Acesta a condus-o pe femeie pe jos, cu acordul ei.În apropierea locuinţei vicimei, bărbatul, în vârstă de 33 de ani, a violat-o şi a furat din geanta acesteia un telefon mobil şi o sumă de bani, apoi a fugit, fiind găsit în Constanţa, acasă la un apropiat”, spun anchetatorii. Condamnat că a violat o fetiţă Georgescu a ajuns în 2008 în penitenciar după ce a fost găsit vinovat că a violat o fetiţă de 13 ani. Presa din Constanţa a prezentat pe larg procesul acestuia, în urmă cu un deceniu. Totul s-ar fi întâmplat în noaptea de 27 spre 28 iunie 2008, în Costineşti.

  Acesta ar fi obligat-o pe Veronica C., o fată a străzii, să întreţină raporturi sexuale cu el „prin constrângerea morală a minorei şi profitând de imposibilitatea ei de a se apăra”. Fata le-a declarat poliţiştilor că Georgescu a venit la ea şi la băiatul de 12 ani care o însoţea şi le-a oferit un loc de muncă la o aşa – zisă terasă care i-ar fi aparţinut. Ulterior, bărbatul a împins-o pe minoră într-o cameră, pe un pat, şi a violat-o de două ori. După ce a încheiat şi cel de-al doilea act sexual, tânărul a scos-o pe minoră din cameră şi a aruncat un pahar cu apă pe ea, să o spele de sânge.

  „Rata de recidivă este cea mai mare la violuri şi pedofilie. Oamenii ăştia nu au cum să se vindece, chiar dacă în penitenciar au dat semne de îndreptare. Au aratat-o psihologii şi sociologii. Aceşti indivizi trebuie supravegheaţi în permanenţă. Brăţările de supraveghere în cazul lor trebuie să fie obligatorii. Acestea au dublu rol: de monitorizare şi de descurajare“, a explicat, pentru „Adevărul“, criminologul Dan Antonescu. La rândul lui, psihologul Mihai Copăceanu spune că eliberarea violatorilor reprezintă un real pericol nu doar pentru potenţialele victime, ci şi pentru fostele victime. „Din acest motiv, persoanele respective trebuie protejate de autorităţile statului, chiar dacă agresiunea sexuală s-a întâmplat în urmă cu ani de zile. Agresorul ar putea oricând să abuzeze din nou de ele, din răzbunare, un motiv des întâlnit. O victimă care a trecut printr-o astfel de experienţă, statistic dovedit, poate suferi consecinţe precum depresie, anxietate, tulburări de alimentaţie, sindrom de stres post traumatic, tulburări de somn, disfuncţii sexuale şi tentative de suicid, indiferent de vârsta la care a suferit violul”, arată Copăceanu. Pe de altă parte, sociologul Mircea Kivu atrage atenţia asupra unor probleme grave ale sistemului: reabilitarea inexistentă deţinuţilor sau liberarea condiţionată după ispăşirea a puţin peste jumătate din pedeapsă. „Sistemul penal românesc nu asigură într-o măsură suficientă reeducarea condamnaţilor. Din păcate aceasta este realitatea pentru care specialiştii să găsească soluţii. Vorbim de alte măsuri decât ţinerea în detenţie a acestor persoane. Poate că unele măsuri punitive sunt prea blânde. Sistemul acesta în care deţinuţii execută doar jumătate din pedeapsă, dacă dau dovadă de bună purtare, nu este în regulă. Mă întreb de ce judecătorii se mai ostenesc să pronunţe pedeapsa întreagă, când se ştie de la bun început că deţinutul va executa doar jumătate“, precizează sociologul Mircea Kivu.

  sursa: adevărul.ro

  sursa foto: arhiva

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.