miercuri, 12 iunie, 2024

Special Arad Logo

  MApN tot pregătește reabilitarea fostei policlinici CFR din Arad. Lucrările de 5 milioane de lei trebuiau să înceapă toamna trecută

  de Raluca Medeleanu | 20 mai 2020, 8:07 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  2

  Clădirea care a găzduit cea mai veche policlinică din Arad, acum Ambulatoriu al Spitalului Militar Timișoara, așteaptă parcă de o eternitate să fie salvată de la ruinare. Chiar dacă MApN trebuia să dea startul lucrărilor de reabilitare în toamna anului trecut, timpul pare să stea pe loc. Cu toate acestea, suntem asigurați, în continuare, că modernizarea va începe „imediat”.

  Policlinica „CFR”, situată pe Bulevardul General Vasile Milea nr. 47, s-a aflat zeci de ani în subordinea Spitalului Clinic Căi Ferate Timișoara și a fost închisă în februarie 2014, motivul care a dus la desființarea ei („neglijenţa managerilor şi din lipsa medicilor”) fiind chiar parte a unei investigații realizate de România Liberă. În același an, autoritățile locale au intenționat să folosească imobilul tot ca unitate medicală, consilierii judeţeni chiar aprobând preluarea lui din proprietatea Ministerului Transportului, pentru a muta Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Clinic Judeţean de Urgență acolo.

  Cu toate acestea, mutarea nu a mai avut loc, iar în 2018, clădirea a fost preluată de Ministerul Apărării Naționale (prin Hotărâre 394/2018-05-31) și transformată în Ambulator al Spitalului Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Victor Popescu” din Timişoara. Mihai Fifor, când era ministrul MApN, promitea că lucrările de modernizare a secției urmau să înceapă în toamna anului 2019, iar o dată cu inaugurarea, Aradul va avea „cel mai modern centru regional de diagnostic și tratament” care urma să primească atât pacienți militari cât și civili.

  „S-a semnat contractul de proiectare, lucrările de execuţie urmând să înceapă în această toamnă. Pentru mine este un proiect drag, unul de suflet şi îmi onorez promisiunea făcută arădenilor în timpul mandatului meu ca ministru al Apărării (…).Vor exista 16 cabinete care vor funcţiona pe două ture şi vor fi deservite de 22 de medici specialişti şi 22 de asistenţi medicali. De asemenea, vor mai exista două laboratoare de analize medicale”, anunța Mihai Fifor, în iulie 2019.

  Dar iată că suntem în mai 2020 și, în afară de panoul care informează ce se află în clădire, nu am văzut încă absolut nicio mișcare. Am dorit să știm în ce stadiu se află planurile de modernizare, mai ales acum într-o perioadă în care nevoia de spitale e un subiect rostit pe buzele tuturor.

  Am solicitat informații de la Prefectură, fiind instituția locală care „răspunde” direct Guvernului, iar răspunsul pe care l-am primit a fost scurt, anume ni s-a spus că Centrul de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu Arad (fosta „Policlinică CFR”) se află în procedură de reabilitare și reamenajare, că investiția a fost aprobată și s-a finalizat faza de proiectare tehnică.

  Dorind mai multe detalii, am contactat responsabilul pe relații publice de la Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu”, în a cărei administrare se află imobilul. Locotenent doctor Andra Podgoreanu ne-a informat că valoarea investiției este de 5 milioane de lei, iar durata lucrărilor este de un an după finalizarea procedurii de atribuire a contractului de execuție și emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

  Când va fi asta? Vom trăi și vom vedea.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  0 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.