Mănăstirea care a fost reabilitată cu 5 milioane de euro! Comorile Bucovinei, incluse în patrimoniul UNESCO





Cea mai mare concentrare de obiective protejate de UNESCO de la noi din țară se regăsește în Bucovina. Opt dintre mănăstirile din zonă sunt în patrimoniul mondial. Toate cu istorii de secole. Și totuși, cum se întâlnesc drumurile complicate ale banilor și birocrației de la Bruxelles cu tradiția și rânduiala specifică mănăstirilor? Sunt perfect compatibile și Europa a mizat pe asta.
În jurul obiectivelor de patrimoniu și-au găsit sensul pensiunile, în jurul pensiunilor, furnizorii, în jurul furnizorilor producătorii și tot așa. Deși nu mereu perfect, acest lanț aduce dezvoltare și bunăstarea. Biserica mănăstirii Bogdana din Rădăuți este considerată a fi cea mai veche construcție bisericească de zid din Moldova. Locul unde a fost construită biserica era în mijlocul unor codri seculari și a fost ridicată în a doua jumătate a secolului al XIV-lea de Bogdan I, considerat întemeitorul Moldovei.
La Mănăstirea Bogdana din Rădăuți se află înmormântați primii cinci domnitori ai principatului Moldovei. Impresionantă este povestea chiliilor și altarului secret din această mănăstire aflată în calea cotropitorilor dar și a modului în care domnitorul vremii se asigura că subalternii săi participau la slujbă. Toată mănăstirea a trecut printr-un amplu proces de reabilitare în valoare de aproape 5 milioane de euro.
Mai multe detalii pe digi24
Comentariile portalului
Aveți dreptate, nu am fost atent la toate amănuntele, am insistat pe idee. Într-un comentariu anterior însă apare și această informație. Ceea ce este chiar bine, ilustrâ (...)
Se pare că v-a scăpat un detaliu! Nu doar mai marele județului a fost cel dintîi la primirea luminii, ci chiar pupila sa a fost cel care (...)
Mai este o întrebare; de ce a secretizat cnsas nota!? Din articolul de pe g4media se înțelege ca cnsas e prima oară când face asta.