vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Mai bine de jumătate din fauna planetei a fost decimată în ultimii 40 de ani

    de Special Arad | 5 octombrie 2014, 12:02 AM | Eco

    0

    Cincizeci și două de procente dintre vertebratele lumii – mamifere, păsări, reptile, amfibieni și pești – au fost decimate între 1970 și 2010 pentru că oamenii distrug habitate și consumă animalele mai repede decât acestea se pot reproduce, informează un raport al World Wildlife Fund (WWF).

    Emisiile de dioxid de carbon, poluarea agricolă și rezervele scăzute de apă, a adăugat organizația, duc la schimbări posibil ireversibile ale mediului, catalizate în principal de cererea de energie și consumerismul din națiunile bogate, industrializate.

    „Populațiile pe care le-am măsurat au ajuns la jumătate față de acum 40 de ani. E uimitor”, a declarat pentru VICE News Colby Loucks, director de conservare la WWF. „Când distrugi natura, rămân găuri. Și când o distrugi în halul acesta, rămân găuri imense.”

    WWF a analizat populațiile din 10 380 de grupe din 3 038 de specii de vertebrate. Scăderea cu cincizeci și două de procente e una mult mai mare decât în rapoartele anterioare WWF, iar raportul sugerează că fenomenul nu se va opri.

    Animalele care trăiesc în medii cu apă dulce au fost lovite cel mai puternic – au scăzut cu 76 de procente. Populațiile marine și terestre au scăzut cu 39 de procente. Cele mai mari decimări au avut loc în America de Sud și regiunea Asia-Pacific.

    „Au făcut un raport excelent și niște cercetări revoluționare ale populației speciilor”, a spus Kieran Suckling, director executiv al Centrului pentru Diversitate Biologică (CBD). „Iar rezultatele sunt înfricoșătoare.”

    Practicile industriale și agricole care poluează atmosfera și oceanele, cât și cererea tot mai mare de apă curată pentru utilizare industrială, nu sunt sustenabile, spune WWF, și ar putea cauza schimbări catastrofale ale climatului și ale ecosistemelor.

    WWF spune că oamenii emit mai mult dioxid de carbon decât pot absorbi copacii și oceanele Pământului, ceea ce înseamnă că planeta e pe cale să depășească pragul periculos de creștere a temperaturii globale despre care ne-au avertizat de atâta timp oamenii de știință.

    Citește continuarea pe Vice România

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.