luni, 16 septembrie, 2024

Special Arad Logo

    Update 4Subordonarea politică a Poliției nu are margini. Sistemul mafiot distruge vieți, cariere, familii (EPISOD PILOT)

    de Special Arad | 20 ianuarie 2015, 10:28 PM | Știri Arad

    0

    Toți acuzații de la Poliția Timiș au primit 30 de zile de arest

    UPDATE 4: Având în vedere gravitatea faptelor de care sunt acuzați ofițerii din Poliția Timiș, primarul Recașului și alți întreprinzători locali (așa cum se poate vedea mai jos), Special Arad a decis, în ciuda faptului că e vorba despre județul vecin, să prezinte mâine dimineață (miercuri) un prim episod din articolul cu titlul „Subordonarea politică a Poliției nu are margini. Sistemul mafiot distruge vieți, cariere, familii”. Considerăm ca episod pilot următoarea frază: magistrații-judecători de la Timișoara au decis ca toate cele opt persoane reținute aseară să fie trimise în arest pentru 30 de zile, nearătând clemență absolut deloc. E și normal având în vedere gravitatea faptelor de care sunt acuzați… ceea ce veți (și) mâine într-un articol în care nume grele (cum ar fi ale prefectului și președintelui CJ Timiș) apar în stenograme. Și numai asta… Cutremurător. (A. Olteanu)

     


     

    Sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş, al Poliției Rutiere Autostrăzi Nădlac-Deva, dar și al Poliţiei şi Primăriei Recaş au fost luate cu asalt, în această dimineaţă, de zeci de ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie, într-o operaţiune a DNA Timişoara.

    Anchetatorii percheziţionează mai multe birouri din cadrul IPJ Timiș, printre cele vizate fiind cel al inspectorului şef, comisarul şef Sorin Munteanu, al adjunctului său pe Ordine Publică, al comisarului şef Florin Bolbos şi cel al şefului Serviciului Poliţiei Rutiere, comisarul şef Marcel Crăciunescu. În paralel, polițiștii au descins și la Primăria din Recaș, condusă de primarul Pavel Teodor, care a trecut de la PNL la PSD în toamna anului trecut, scrie PRESSALERT.

    Ancheta DNA este legată de fapte de corupție, dar și de anumite acțiuni abuzive îndreptate împotriva unor polițiști. Conform unui comunicat al DNA, procurorii anticorupție fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție comise în perioada 2013 – 2014.

    În această dimineață au loc percheziții în 8 locații situate în județele Timiș și Arad, din care cinci sunt instituții publice, iar restul sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice. Procurorii anticorupție fac percheziții și la Biroul Poliției Rutiere Autostrăzi Nădlac-Deva. Primarul din Recaș, Pavel Teodor, a făcut numeroase presiuni pentru ca Poliția Rutieră să nu efectueze controale pe raza localității. Pentru că au existat polițiști care au refuzat să nu aplice legea, Pavel Teodor a solicitat sprijinul conducerii Poliției Timiș pentru mutarea agenților respectivi. Presiunile nu s-au oprit niciun moment, edilul solicitând să-i fie respectată decizia ca nimeni să nu fie controlat pe străzile din Recaș.

    FOTO: pressalert.ro


     

    UPDATE 1:

    Comunicat DNA

    Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție comise în perioada 2013 – 2014.
    În cursul zilei de 19 ianuarie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 8 locații situate în județele Timiș și Arad, din care 5 sunt instituții publice, iar restul sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.
    În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Direcției Generale Anticorupție și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
    Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare. 


     

    UPDATE 2

    În jurul orei 2.40, în noaptea de luni spre marți,  Marcel Craciunescu a părăsit sediul DNA Timisșoara, după ce a stat de vorba cu anchetatorii. El a fost condus în arest unde și-a  petrecut noaptea.

    Astăzi, șeful Poliției Rutiere Timiș va fi prezentat judecătorilor cu propunere de arestare preventivă.

    De asemenea, șeful Poliției Recaș, Marian Temu a primit ordonanță de reținere pentru 24 de ore, precum și șeful Poliției Locale din orașul Recas, Doru Berzescu. Cei doi și-au petrecut, de asemenea, noaptea, în arestul IPJ Timiș.

    Înaintea celor trei, șeful IPJ Timis Sorin Muntean, adjunctul acestuia Florin Bolbos, primarul din Recaș, Teodor Pavel, precum și ofițerii de poliție rutieră Vasilica Garbaci și Cosmin Bledea au fost și ei reținuți pe bază de ordonanță.

    În total sunt opt persoane reținute în acest dosar.

    foto: opiniat.ro


    UPDATE 3 

    Comunicat DNA

    În completarea comunicatului nr. 96/VIII/3 din data de 19 ianuarie 2015, Biroul de Informare și Relaţii Publice este abilitat să comunice următoarele:

    Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 19, respectiv 20 ianuarie 2015, a inculpaţilor:

    MUNTEAN PETRU SORIN, inspector şef al I.P.J. Timiş, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

    BOLBOS FLORIN MIRCEA, adjunct al inspectorului şef al I.P.J. Timiş, cu atribuţii pe linia de muncă „ rutieră”, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

    CRĂCIUNESCU NICUŞOR MARCEL, şef al Serviciului Politiei Rutiere Timiș, cu privire la săvârşirea a patru infracţiuni de luare de mită,

    PAVEL TEODOR, primar al oraşului Recaş, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de instigare la uzurparea funcţiei, instigare la hărţuire şi instigare la abuz în serviciu,

    TEMU MARIAN DORINEL, şef al Poliţiei oraşului Recaş, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
    BERZESCU DORU ADRIAN, șef al Poliției Locale Recaș, funcționar public aflat în subordinea primarului orașului Recaș, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de uzurparea funcţiei şi hărţuire,

    BLEDEA COSMIN IONUŢ, ofiţer de poliţie, cu privire la săvârşirea infracţiunii de dare de mită,

    GÎRBACI VASILICĂ, ofiţer de poliţie, cu privire la săvârşirea infracţiunii de dare de mită

    Inculpaţilor li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 CPP, urmând ca la data de 20 ianuarie 2015 să fie prezentaţi Tribunalului Timiș, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

    De asemenea, în aceeaşi cauză, s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar, pe o durată de 60 zile începând din data de 20.01.2015, până la data de 20.03.2015 faţă de MILUTINOVICI EUGEN, om de afaceri, cu privire la săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

    Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Milutinovici Eugen trebuie să respecte următoarele obligaţii:
    a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat;
    b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei;
    c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.
    d) să nu depăşească limitat teritorială a judeţului Timiș, decât cu încuviinţarea prealabilă a organelor judiciare ;
    e) să nu se apropie ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunii, de martori ori experţi şi să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale;
    f) să comunice organului însărcinat cu supravegherea, periodic, informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă;
    g) să nu participe la manifestări sportive sau culturale ori la alte adunări publice;
    h) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme;

    În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Direcției Generale Anticorupție.

    Detalii privind starea de fapt descrisă în ordonanţele de reţinere întocmite de procurori urmează a fi date publicităţii într-o comunicare ulterioară, în cursul zilei.

    Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.