marþi, 25 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Macron spune că Putin i-a promis că nu va tensiona conflictul cu Ucraina și Occidentul. Kremlinul neagă

  de - | 9 februarie 2022, 8:08 AM | Internaţional

  0

  (foto: Profimedia Images)

  Preşedintele francez Emmanuel Macron a dat asigurări marţi că, la întâlnirea pe care a avut-o luni, la Moscova, cu omologul său rus, Vladimir Putin i-a promis „că nu va mai exista o degradare sau o escaladare” în criza dintre Rusia şi Occident pe tema situaţiei din Ucraina, transmite Digi24, citând AFP.

  „Pentru mine, se punea problema schimbării dinamicii pentru a evita o escaladă şi a deschide noi perspective. (…) Acest obiectiv a fost îndeplinit, în opinia mea”, le-a declarat Macron ziariştilor care l-au însoţit în avionul care l-a transportat de la Moscova la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui ţară se confruntă cu o desfăşurare masivă de militari ruşi la frontierele sale.

  Totodată, potrivit EFE, care citează postul francez BFM TV, Macron s-a arătat realist în privinţa „flexibilităţii” lui Putin în chestiunea ucraineană. „Nu am crezut nicio clipă că va face vreun gest”, a declarat el, conform Agerpres.

  Macron a reiterat din nou, după discuțiile cu Zelenski, că Putin a spus clar că nu va fi el cel care va tensiona situația. Președintele francez a mai spus că ar putea dura luni de zile ca blocajul să se rezolve, potrivit The Guardian.

  Însă președintele Zelenski s-a declarat sceptic despre aparentul angajament pentru pace al omologului său rus. „Nu prea am încredere în cuvinte. Cred că orice politician poate fi transparent prin luarea unor pași concreți. Deschiderea e grozavă”, atâta vreme cât nu este „un joc”, a spus Zelenski, în cadrul unei conferințe de presă comune cu Macron.

  Macron a insistat marți că acordurile de la Minsk semnate de Ucraina în 2014 și 2015, într-o vreme de înfrângere militară, au fost cea mai bună modalitate de ieșire din conflict. Însă Kievul și Moscova nu sunt de acord în ceea ce privește semnificația acordului.

  Kremlinul spune că guvernul lui Zelenski trebuie să recunoască separatiștii pro-Moscova în teritoriile de est Donețk și Lugansk. Kievul insistă că separatiștii trebuie să se dezarmeze înainte ca orice soluție politică să poată fi găsită, iar oficialii cred că implementarea acordurilor ar putea duce la prăbușirea statului ucrainean.

  Întrebat despre reticența Ucrainei de a implementa acordurile de la Minsk, Putin a răspuns luni seară cu o frază aparent sinstră: „Îţi place sau nu, trebuie să rabzi, drăguţo!”.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.