joi, 20 iunie, 2024

Special Arad Logo

  MacBook Pro vs MacBook Air: Ce laptop ar trebui să cumpăr? (P)

  de - | 4 aprilie 2022, 6:40 PM | Advertorial | IT | Recomandările editorilor

  0

  (foto: Reconnectly)

  Comparăm noile laptopuri MacBook de la Apple, acum că toate modelele au în configurație un cip M1. Apple vinde în prezent două linii de notebook-uri: MacBook Pro (disponibil cu ecran de 13, 14 și 16 inchi) și MacBook Air de 13 inchi. Toate modelele au fost actualizate în octombrie 2021.

  La rândul lor, MacBook Pro și MacBook Air, mai mici, de 13 inchi, datează din noiembrie 2020. Cu patru modele diferite din care puteți alege, există diferențe notabile între alegerea unui model sau altuia.

  Design și dimensiuni

  Diferența de dimensiune a ecranului nu este singurul aspect care diferențiază aceste notebook-uri. Trebuie să vă uitați și la greutate, grosime, dimensiuni și alte aspecte de design, pe care le vom discuta mai jos.

  În ceea ce privește greutatea, când MacBook Air a fost lansat în 2008, era considerat cel mai ușor notebook MacBook Air. De-a lungul anilor, greutatea MacBook Pro a scăzut și ea, astfel încât diferența este acum mult mai mică.

  În prezent, MacBook Air 2020 cântărește 1,29 kg, în timp ce MacBook Pro 2020 de 13 inchi cântărește 1,4 kg – o mică diferență între a căra un notebook sau altul înainte și înapoi.

  MacBook Pro de 14 inchi lansat în 2021 este doar puțin mai greu, cu 1,6 kg, în timp ce MacBook Pro de 16 inchi face diferența, cu peste 2,1 kg. Dacă acesta este principalul considerent, atunci MacBook Air ar trebui să fie alegerea dvs.

  Cu toate acestea, nu va trebui să vă confruntați doar cu greutatea. De asemenea, ar trebui să vă influențeze decizia și spațiul pe care îl ocupă laptopul în geantă sau în rucsac, precum și atunci când îl folosiți pe birou sau între picioare.

  MacBook Air măsoară 30,41 x 21,24 cm (12,5″ x 7,5″) și are o grosime de 1,61″ (1,61 cm), reducându-se la 0,41″ (0,41 cm) în punctul cel mai îngust. MacBook Pro de 13 inchi măsoară 30,41 x 21,24 cm, deci are aceleași dimensiuni, dar este puțin mai gros, cu 1,56 cm, deoarece nu se îngustează.

  MacBook Pro de 14 inchi lansat în 2021 are un design complet nou. Acesta măsoară 31,26 x 22,12 cm și are o grosime de 1,55 cm. Este de fapt puțin mai subțire decât MacBook Pro de 13 inchi, dar puțin mai lung și mai lat.

  În cele din urmă, MacBook Pro de 16 inchi este cel mai mare, așa cum v-ați aștepta, cu dimensiuni de 35,57 x 24,81 cm și o grosime de 1,68 cm (aceste dimensiuni sunt ușor diferite față de predecesorul ușor mai lat).

  Toate aceste notebook-uri Apple sunt dotate cu Touch ID, în timp ce Touch Bar a căzut în desuetudine, astfel că în prezent doar MacBook Pro de 13 inchi păstrează această opțiune.

  Cealaltă diferență este reprezentată de opțiunile de culoare. Pentru MacBook Air se poate alege între argintiu, gri spațial sau auriu, în timp ce MacBook Pro este oferit doar în finisajele gri spațial sau argintiu.

  Puterea CPU

  Procesoarele reprezintă principala diferență între aceste modele de MacBook. Dar diferența nu mai este între procesoarele fabricate de Apple și Intel. Apple a actualizat toate notebook-urile sale Mac pentru a funcționa cu propriile procesoare Apple Silicon.

  Astfel, puteți alege între modelele M1, M1 Pro și M1 Max.

  MacBook Air, lansat în noiembrie 2020, este dotat cu procesoarele M1 de la Apple, la fel ca și MacBook Pro de 13 inchi, introdus în aceeași perioadă.

  M1 are opt nuclee CPU, dintre care patru sunt nuclee de înaltă performanță și patru nuclee de înaltă eficiență.

  Acesta este unul dintre motivele pentru care M1 se comportă atât de bine: atunci când nucleele de procesor de înaltă eficiență sunt ocupate cu backup-ul în iCloud sau cu sincronizarea fotografiilor, nucleele de înaltă performanță vor fi încă disponibile pentru operațiuni mai intensive.

  Prin urmare, Mac-ul nu ar trebui să fie încetinit de procesele sau sarcinile care rulează în fundal, ceea ce înseamnă că performanțele au evoluat semnificativ față de modelele anterioare bazate pe arhitectura Intel.

  RAM unificat

  Toate MacBook-urile M1, atât modelele Pro, cât și cele Air, vin cu 8 GB de memorie unificată în cea mai simplă configurație. Există o opțiune de upgrade la 16 GB în momentul achiziției.

  M1 Pro este livrat cu 16 GB de memorie unificată și poate fi actualizat la 32 GB. Între timp, M1 Max este livrat, de asemenea, cu 16 GB de memorie unificată, dar cu marea diferență că aceasta poate fi extinsă la 64 GB.

  MacBook-urile M1 pot fi configurate la punctul de vânzare pentru a avea 16 GB de RAM, în timp ce M1 Pro poate fi configurat pentru a avea 32 GB de RAM. M1 Max poate fi configurat pentru 64 GB de memorie RAM.

  Stocare

  Air și Pro de 13 inchi vin cu 256 GB de stocare la nivelul de bază, iar un al doilea model oferă 512 GB. Puteți adăuga un SSD mai mare în momentul achiziționării, dar ambele modele cu M1 sunt limitate la 2 TB.

  MacBook Pro de 14 și 16 inci au două opțiuni de stocare standard: un SSD de 512 GB sau un SSD de 1 TB. Cu toate acestea, există opțiuni de construcție la comandă care merg până la SSD-uri de 8 TB.

  Durata de viață a bateriei

  Atunci când vine vorba de găsirea Mac-ului cu cea mai bună autonomie a bateriei, Mac M1 se remarcă cu adevărat, la fel ca și cipurile M1 Pro de generație ulterioară și M1 Max.

  Potrivit Apple, MacBook Air M1 are o durată nominală de 18 ore, în timp ce MacBook Pro M1 are o durată nominală de 20 de ore. MacBook Pro de 14 inchi oferă până la 17 ore, iar MacBook Pro de 16 inchi ar fi cel mai interesant, cu 22 de ore.

  Acest lucru face ca durata de viață a bateriei de 10 ore a MacBook Pro de 13 inchi să pară teribilă, chiar dacă 10 ore sunt suficiente pentru a vă asigura o zi de lucru departe de priza de încărcare.

  În orice caz, MacBook Pro de 13 inchi are o autonomie de 20 de ore, așa că nu trebuie să cheltuiți toată averea dacă nu doriți, în plus, vă va fi mai ușor să transportați zilnic un aparat mai puțin greu cu un ecran de această dimensiune.

  Ecrane

  Există patru dimensiuni diferite ale ecranului de care trebuie să țineți cont:

  Două ecrane Retina de 13 inchi (care măsoară de fapt 13,3 inchi în diagonală).

  Un ecran Liquid Retina XDR de 14 inchi (14,2 inchi măsurați pe diagonală)

  Un ecran Liquid Retina XDR de 16 inchi (16,2 inchi măsurați pe diagonală)

  Anterior, ecranul era o zonă în care Air și Pro erau destul de diferite, deoarece Air nu a primit un ecran Retina până în 2018. Apoi, Air a primit tehnologia True Tone în 2019, aducându-l în linie cu modelele Pro.

  Cu toate acestea, ecranul MacBook Air nu este la fel de luminos ca cel al MacBook Pro de 13 inchi, acesta din urmă oferind o luminozitate de 500 de nits față de 400 pentru Air.

  Afișajele MacBook Pro 2021 sunt superioare. Ecranele Liquid Retina XDR au o gamă dinamică extremă. Apple spune că acestea garantează o luminozitate standard de 1.000 de nits, o luminozitate maximă de 1.600 de nits și un raport de contrast de 1.000.000:1 pentru negri mai profunzi.

  Aceste noi ecrane aduc ProMotion pe Mac-uri. ProMotion oferă o rată de reîmprospătare de 120 Hz, ceea ce înseamnă că poate reîmprospăta imaginile de 120 de ori pe secundă, dar puteți, de asemenea, să variați rata de reîmprospătare la mai puțin pentru a economisi bateria.

  Porturi și conectori

  De-a lungul anilor, Apple pare să fi avut misiunea de a elimina porturile de pe Mac-uri pentru a le face din ce în ce mai subțiri. Acesta a fost un dezavantaj pentru mulți, deși, în general, dacă aveți nevoie de mai multe porturi sau de porturi diferite, puteți conecta pur și simplu un adaptor hub sau o stație de andocare.

  Așadar, faptul că MacBook Air și MacBook Pro cu M1 de la Apple oferă două porturi USB 4 care acceptă și Thunderbolt 3 este o limitare, dar nu imposibil de utilizat.

  Cu toate acestea, strategia Apple cu MacBook Pro de 14 inchi și 16 inchi în 2021 este oarecum diferită. Apple a ascultat nevoile fanilor și adepților săi pentru a reintroduce o serie de conectori la noile Mac-uri din noua gamă.

  Verdict

  Dacă sunteți în căutarea celui mai mic preț, atunci MacBook Air M1 este în continuare cea mai bună alegere. Dacă durata de viață a bateriei este prioritatea ta, atunci MacBook Pro de 16 inchi este cel mai bun, deși MacBook Pro de 13 inchi nu este prea departe.

  Când vine vorba de portabilitate, MacBook Air câștigă, dar numai de puțin. Dacă aveți nevoie de ceva mai multă putere, MacBook Pro M1 este o alegere mai bună decât Air, în principal pentru că are un ventilator, deci ar trebui să garanteze o performanță mai bună per watt.

  Dar dacă aveți nevoie cu adevărat de cea mai mare putere, atunci trebuie să vă uitați la noile MacBook Pros de 14 și 16 inchi, care oferă mai multe nuclee grafice și suportă mai multă memorie RAM. De asemenea, acestea oferă o mulțime de porturi.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.