vineri, 14 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Lui Putin îi este interzis să intre în Japonia, dacă acesta va dori să participe la funeraliile fostului premier Shinzo Abe

  de - | 23 iulie 2022, 11:02 AM | Internaţional

  0

  (foto: twitter)

  Autoritățile din Japonia au anunțat că nu-i vor permite lui Vladimir Putin să intre în țară, în cazul în care acesta va dori să participe la funeralii de stat ale fostului premier Shinzo Abe, asasinat pe 8 iulie, potrivit publicației Nikkei Asia

  Liderul de la Kremlin este supus unei interdicții de facto de intrare impuse ca răspuns la invazia rusă în Ucraina.

  Putin a transmis un mesaj de condoleanțe după ce fostul premier Abe a fost ucis pe 8 iulie, numindu-l un „om de stat remarcabil” care „a realizat multe în dezvoltarea unor bune relații între țările noastre”.

  Nu este clar dacă Vladimir Putin și-a exprimat dorința de a participa la ceremonia funeraliilor de stat, care ar fi planificată pentru 27 septembrie la arena Nippon Budokan din Tokyo, conform Reuters.

  Abe și Putin au ținut mai multe summituri în timpul mandatului de premier al liderului japonez.

  De altfel, Abe a făcut ca o prioritate diplomatică din a încerca să rezolve un impas vechi de zeci de ani asupra insulelor nordice, care a împiedicat un tratat de pace oficial al celui de-al Doilea Război Mondial între cele două țări.

  În 22 martie, Japonia a criticat vehement decizia Rusiei de a se retrage din negocierile privind tratatul de pace cu Japonia și a înghețat proiectele economice comune legate de disputatele insulele Kurile.

  Cu o zi înainte, în 21 martie, Ministerul de Externe al Rusiei spunea că nu poate continua negocierile pentru un tratat de pace cu Japonia „în actualele condiții”. Anunțul Rusiei a venit ca reacție la sancțiunile impuse de Japonia în urma invadării Ucrainei la ordinul lui Vladimir Putin, în 24 februarie.

  Pe 18 martie, Japonia anunțase sancțiuni împotriva a șapte bănci rusești, 72 de persoane și 12 alte entități. Sancțiunile includeau oficiali ruși din domeniul Apărării și firma de stat exportatoare de armament Rosoboronexport.

  Pentru Kremlin, decizia Japoniei reprezenta „o atitudine neprietenoasă și o încercare de lezare a intereselor țării noastre”. Anterior, în 16 martie, Japonia a anunțat că retrage clauza de „națiune cea mai favorizată” pentru Rusia.

  Premierul Japoniei, Fumio Kishida a criticat categoric decizia Rusiei de a opri negocierile pentru un tratat de pace, mai nota Reuters.

  sursa: digi24

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.