Lucian Valeriu: Ce motive avem să ne sărbătorim Ziua Națională? Astea-s motive de sărbătoare?!

  de Lucian Valeriu | 1 decembrie 2015, 10:14 AM | Administraţie | Topic special

  30

  Știu că te lasă greu și conștiința patriotică, și de la serviciu să dai like la tipul ăsta de meditație – dar pe mine așa m-a prins patriotismul anul ăsta…

  •  Pe plan emoțional-colectiv, numai în ultima lună 60 de oameni au murit la #colectiv, 132 la Paris… iar lista nu e definitivă, nici irevocabilă – din nefericire.
  •  Pe plan internațional-militar, s-au pornit două războaie numai în toamna asta – iar pe plan administrativ-civil, cel puțin unul serios.
  •  Pe plan politic-central, un guvern a căzut, speriat de Strada recuperându-și majusculele, dar a fost înlocuit de un altul – fără nicio legătură cu Strada și exclusiv politic… recuperând politicul minor, de interes personal.
  •  Pe plan naționalist – dacă-mi dați voie, totuși la mine-n țară -, refuz să îmi umilesc nația și să-mi jignesc strămoșii patrioți sărbătorind Ziua Națională a unei Românii condusă de un președinte neamț (reprezentând interesele Schweighofer) și un premier ungur (corupt de Microsoft). Măcar o dată pe an dacă-mi dați voie să-mi manifest… lipsa de respect și amărăciunea.
  •  Pe plan juridic, refuz să dau credit „festiv” unor oficialități corupte până-n cea mai intimă fibră – o jumătate dintre „aleșii țării” fiind condamnată și urmărită penal, cealaltă jumătate, urmând la rând.
  •  Pe plan breaking-local, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă își petrece 1 decembrie-le la „ un mic dejun…” la Milano, iar de mâine (sau azi… sau ieri) 2 decembrie îți cresc impozitele pe terenuri.
  •  Pe plan arhitectural-sportiv-comercial iaca… și mai local, ce să sărbătoresc? Că în loc de 3 stadioane distincte am 3 supermarketuri identice?! Că am o pistă de biciclete care mușcă din șosea și îmi pune viața în pericol?! Că am cea mai oribilă și inutilă pasarelă peste cel mai frumos și util râu?! Că în loc de parcuri noi am borduri tot mai multe?! Că toate acestea mi-au înglodat orașul în datorii din care n-o să iasă în următorul sfert de secol?

  Ordinea acestor motive – de bun simț pentru oricare cetățean al oricărei țări civilizate – e absolut aleatorie: oricare poate să fie „în primul rând”.
  Sunt astea motive de sărbătoare?!

   

   

   

   

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Parca as fi intrat pe “Tricolorul” nu pe “Special Arad” unde nu-si aveau locul astfel de dejectii patriotarde.
   Ce conteaza ca e neamt, ce conteaza ca unii cretini fac asocierea intre Ciolos cu Csolos?
   Zici ca ai fi aciuat in Arad de pe la Caracal sau Baicoi pentru ca numai acolo mai vezi astfel de frustrari.

   Ce vina poarta Romania sau ziua de 1 Decembrie pentru ca Aradul il are pe Falca primar. Crezi ca esti singurul nemultumit de el?
   A fost votat si acum trebuie sa il suportam pentru ca oamenii in loc sa iasa la vot decid sa isi bage ceva si sa se lamenteze pe net. Sunt satul de blazati din astia.

   In fine, aveam pretentii de la tine…

   +13 voturi
   +1
   -1
    • Cati editorialisti respectabili care se vor a fi cititi, care se vor formatori de opinie (fie si la nivel local ca sa pastram proportiile) mai afiseaza un nationalism atat de primitiv?

     Reiau intrebarea: ce are daca e neamt, ce are daca e ungur? Ar trebui sa le dam la muie ca niste romani neaosi?
     Ar trebui sa ii dam la muie si lui Petschovsky, Bonyhadi, Brosovszky, Biro, Farmati? Si ca sa ies din sfera fotbalului, nu doar lor ci si lor: Lajos Szántay, Adam Mueller-Guttenbrunn, Stefan Hell si multor altora care nu imi vin acum in minte?

     Pentru cineva care este ziarist si vrea sa fie citit si respectat in Arad ar trebui sa ai mai multa grija la ce “asterni pe hartie” pentru ca ce ai scris tu acolo este un talmes-balmes de valoarea unei mazgaleli facute cu degetul plin cu rahat pe peretii de la buda.

     P.S. Sunt roman cu patru bunici romani, ca sa eliminam orice dubiu.

     --2 voturi
     +1
     -1
     • Kidule,
      1: Nu sunt editorialist si nici nu ma dau formator de opinie. Sunt o voce individuală, libera, cu o anumită particularitate ce o face iubita sau urata si cu receptia publica pe care si-o merita – atata cata e ea. Ceea ce doresc oricarui omulet care scrie – fie si cu degetul pe faianta.
      1`: Toti avem ceva de nationalisti primitivi in noi. Si tu – ca ce scandati voi la UTA nu-s chiar panselute corect politice (deci avem o afinitate comuna in acest sens, vezi?…)
      2. Daca tu simti nevoia imperioasa de „a da la muie” unor Petschovsky, Bonyhadi, Brosovszky, Biro, Farmati,Lajos Szántay, Adam Mueller-Guttenbrunn, Stefan Hell – tine-ti fanteziile pentru tine: io nu vreau sa fac asta! – ii respect pe oamenii ăștia cel puțin la fel de mult cat ii respecti si tu.
      3. In privinta sfaturilor, da-mi voie sa iti recomand sa le pastrezi pentru cine are nevoie de ele – iar in privinta axiologiilor estetice, iti recomand, spre confortul tau intelectual, sa nu intri pe terenul sporturilor la care nu te pricepi.

      P.S. Si eu am (avut) 4 bunici. Cei pe ramura masculina erau nationalisti… fiecare in felul sau… dar nationalisti… O sa ma ierte exigenta ta democratica pentru ca le mostenesc genele?

      +5 voturi
      +1
      -1
      • Chiar daca exprimarea mea poate e prea dura, incercam sa subliniez exact lipsa de respect pe care le-o arati acestor oameni pe care culmea tu pretinzi ca-i respecti.
       Ciolos, poate fi ungur, pentru mine conteaza mai putin asta deoarece prefer sa ii judec faptele si atat timp cat nu lezeaza interesele statului roman nu am de ce sa ma leg de etnia asa.

       Ce te face pe tine sa crezi ca esti in masura sa vorbesti in numele “Strazii”? Apropo, am fost in fiecare seara cand s-au tinut manifestatii la noi in Arad, mai ales in primele seri cand am fost maxim 200 de oameni. Nu tin minte sa te fi vazut pe acolo dar poate nu te-am observat.

       Nu m-as fi legat de tine daca scriai asta pe pagina ta de Facebook. Asa insa cum ai “scris-o la gazeta”, consider ca mi-ai lezat imaginea de cititor fidel al “Special Arad” si consider ca am tot dreptul sa ma dezic de parerea ta, ba chiar s-o condamn.

       Prima data cand m-am contrat cu tine pe subiectul Greciei si al crizei elene, mi-am zis ca poate e un simplu derapaj desi ma faci sa cred ca ai lacune mari in ceea ce presupune felul cum functioneaza economia de piata.
       Acum colac peste pupaza mai vii si cu placa nationalista.
       Nicio problema, de azi inainte am sa ignor tot ceea ce scrii tu pentru ca in ochii mei te-ai descalificat total.

       Esti doar un teribilist, un nihilist care cauta atentie dar care nu stie nimic concret desi are pretentia ca le stie pe toate.

       Toate cele bune!

       0 voturi
       +1
       -1
  2. Luciane, pălinca aia de pere e de vină, îți spun eu.
   Și îți mai și spun de ce: era unu care spunea ceva despre ce e și ce nu e țara, mă rog, patria. Și vorbea la acest ultim aspect despre tagma jefuitorilor…
   Tu parcă numai cu ăștia o identifici…nu e cazul, pe bune!

   +4 voturi
   +1
   -1
  3. Kidu exprimă esența dialogului romanesc:lipsa dialogului. Cum cineva nu este de partea aceleiași baricade a unei convingeri, trebuie pus la punct. Cu forța dacă se poate. Trebuie ținut opozantul cu forța și trebuie turnat patriotismul cu pâlnia pe gât. ..mai ales astăzi de Ziua Națională. Reminiscențe de dictatură a conștiinței. Lipsa unei convingeri individuale. Neacceptarea particularităților semenilor. Neacceptarea unor convingeri atipice. Aruncatul pietrei…Toate astea, Kidule, sunt simptome de român nepatriot. Un patriot azi, după ce ar fi citit acest articol, ar fi lăsat un simplu coment:La mulți ani, România!

   +3 voturi
   +1
   -1
  4. Wow,Kidu.
   1.,,Ciolos, poate fi ungur, pentru mine conteaza mai putin asta deoarece prefer sa ii judec faptele si atat timp cat nu lezeaza interesele statului roman nu am de ce sa ma leg de etnia asa.,,.HAHHAHAA…
   2.,,Apropo, am fost in fiecare seara cand s-au tinut manifestatii la noi in Arad, mai ales in primele seri cand am fost maxim 200 de oameni.,,. Surprinzător.Am fost și eu acolo.Am plecat cu un gust amar.O trupă ( era să zic adunătură) de copii manipulați de familia Cristea. O familie care m-a dezamăgit prin acest episod. Condiția socială a participanților nu contează.Dar vârsta da. Lucian Valeriu a fost acolo. A și filmat și a făcut și poze. L-aș ruga să nu le facă publice pt că ar confirma tot ce am spus mai sus cu privire la participanți.
   3.,,consider ca mi-ai lezat imaginea de cititor fidel al “Special Arad” si consider ca am tot dreptul sa ma dezic de parerea ta,,. Hhahaa…asta cu lezatul imaginii de cititor fidel e culmea narcisismului și, în cazul tău, și a ipocriziei. Tu ești forțat cititor fidel. Plătit să te dezici de tot ce scrie pe Special Arad. Ăsta-i jobul tău. Ți s-a dat task Lucian Valeriu.
   4. ,,ma faci sa cred ca ai lacune mari in ceea ce presupune felul cum functioneaza economia de piata,,. S-ar putea să ai o supriză inclusiv de la dl Cioloș căruia îi acorzi destul credit ca și premier. S-ar putea să nu știe chiar destul despre cum functionează sau cum ar trebui să funcționeze economia de piață. Dacă am fi o țară de specialiști în acest domeniu, nu am fi în criză de niciun fel și tu nu ai mai avea motive să ieși pe platoul Primăriei pt ca mai apoi să te bați cu pumnul în piept pt asta.
   5.,,Esti doar un teribilist, un nihilist care cauta atentie dar care nu stie nimic concret desi are pretentia ca le stie pe toate.,,. Confirmă că ai task Lucian Valeriu.
   6. Mulțumesc pe românește.

   +3 voturi
   +1
   -1
    • Nu am nevoie de confirmări. Spre deosebire de tine pot singur să trag unele concluzii și nu am pretenția de la un jurnalist să spună sau să scrie numai ce/ despre ce sau cum mi-ar place să aud/citesc. Realitatea este un zid de care ne lovim. Dacă citind un text nu trecem dincolo chiar și de capacitatea noastră de a înțelege, nu facem un salt în imaginația interlocutorului, ziaristului din presa scrisa etc, citim degeaba. Urmăresc acest site de la ,,nașterea,, lui. Nicio secundă articolele scrise de dl Lucian Valeriu nu mi-au dat impresia că ar fi de genul ,, le știu pe toate/ sunt specialist / dețin adevărul suprem/ sunt guru turmei/ luati de bun tot ce vă scriu…,,. Nu aș fi intervenit dacă nu mi-ai fi lezat, de această dată tu, imaginea de cititor fidel al acestui site. După cum bine poți constata, suntem mai mulți cititori fideli ai Special Arad și, la fel de mulți, ai dlui Valeriu. Stilul personalizat al scriiturii este respectul pe care ni-l arată. O literatură jurnalistică fără tipare. Liberă cum ar trebui să fie presa. Fără clișee de doi bani.Fără multe euri lingvistice de îndoctrinare. Nu de fiecare dată rezonez, nici eu, cu opiniile sale.Dar asta nu mi-ar da dreptul să mă dezic de această autoproclamată calitate de cititor fidel și nici să depășesc o limită de bun simț.Mulțumesc.

     +3 voturi
     +1
     -1
     • Nu ai nevoie de confirmari ca sa ma faci vandut pentru ca scriu ceea ce nu vrei tu sa vezi si afirmi asta desi n-ai nicio idee cine sunt si ce fac.

      Mai scoate-ti capul ala din cur ca poate ti s-a deformat simtul realitatii.

      Si da, ma exprim asa pentru ca nu meriti niciun respect din moment ce iti permiti fara nicio dovada sa ma faci vandut sau as scrie ca fiind platit de cineva. Esti fie prea prost ori prea ignorant si eu astfel de oameni nu respect.

      P.S. Poti sa fii cel mai fidel cititor al “Special Arad”, nu esti singurul, insa asta nu inseamna ca trebuie sa am aceeasi parere cu tine. Daca si pe tine te deranjeaza ca presedintele este etnic german si premierul presupus etnic maghiar fara sa stii cum si ce simt oamenii astia in sinea lor, fara sa conteze nimic altceva, atunci nu dau doua parale nici pe opiniile tale pentru ca tara asta e plina de prosti patrioti.

      --1 voturi
      +1
      -1
      • Dacă musai trebuie să ne dăm la gioale în comentarii, vezi că nu intimidezi pe nimeni cu limbajul ăsta de cretin anarhist. Cred că multora dintre cei care-ți citesc intervențiile inepte le vine, la prima lectură, să-ți tragă măcar virtual un bine meritat pumn în gură sau un picior la coaiele tale prea mari pentru propria-ți postură civică. N-am pretenția să împărtășești cu mine nimic. Ar fi minunat să fii capabil de a purta un dialog virtual civilizat și, mai mult, să nu iei totul atât de personal. Medical e sfatul și uman, pentru sănătatea ta psihică. Din moment ce majoritatea comentariilor tale nu sunt focusate pe subiect ci pe autorul lor ( oricare ar fi el… era o perioadă când hăituiai tot ce scria Lucian Dănilă) , permite-ne să avem propria opinie și reacție în ceea ce te privește. În plus, noi ăștia care comentăm în spatele unui nume real și asumat, nu prea avem nevoie de spamuri pseudonime în orice mediu…virtual sau real. Nici nu suntem foarte curioși ce faci în viața ta reală. Pentru mine cel puțin, Kidu este o invenție, o personalitate psihopată, o latură malefică a unui individ prea laș ca să-și asume numele și identitatea reală. Și asta, dintr-o frică personală că nu ar fi apreciat. Eși o persoană care bravează aiurea și atât. Îți multumesc pentru acest minunat dialog întrucât m-ai ajutat să-mi descopăr latura mea mai puțin umană și să-mi scot din valizele prăfuite un limbaj pe care nu știam că-l posed.Ca și exercițiu războinic, cel puțin mie, mi-a priit.

       0 voturi
       +1
       -1
  5. @Jean Paul, ultimul tau comentariu este de un ridicol maxim.

   1) Nu imi declin nicio identitate, pur si simplu folosesc pseudonimul asta pe Internet de mai bine de 15 ani cand am luat prima data contact cu mediul on-line.
   2) Toti prietenii mei si pana Lucian Valeriu stiu cine sunt de fapt. Ma numesc Claudiu Negru, inginer de profesie, suporter UTA, cetatean preocupat de bunul mers al urbei in care traiesc. Imi place sa cred ca n-am nicio veleitate de “cretin anarhist” insa la fel ca orice om cu capul pe umeri, am o scara de valori in care cred. Bag de seama ca nu prea ai nici proprietatea termenilor pe care ii folosesti.
   3) Nu stiu ce bei sau fumezi de poti face niste analogii atat de cretine. Auzi la el: personalitate psihopata, latura malefica? Realizezi ce debitezi? De cand pana cand folosirea unui pseudonim este o crima?
   Asta ar inseamna ca o gramada de scriitori, artisti, actori sa fie catalogati criminali dupa analogia ta de doi bani.

   Esti doar un prost care incearca sa faca pe interesantul. Hai sictir!

   0 voturi
   +1
   -1
   • Îți dai până și tu seama că, să-ți răspund punctual la inepțiile de la 1 la 3 plus PS , ar însemna să fiu cel puțin la fel de retard ca și tine. La fel de dobitoc. La fel de cum vrei tu…Oricum mi-a plăcut gluma cu ,,cetatean preocupat de bunul mers al urbei in care traiesc,,. În același context întreb, retoric, oare d-aia UTA nu mai are stadion? Ori s-a demolat din cauza ,,greutății intelectuale,, a suporterilor ori s-a demolat din cauza că tu, suporterul, ești un ,,cetatean preocupat de bunul mers al urbei in care traiești,, și, fiind atât de implicat poate administrația să facă ce vrea? …Ești amuzant începând din acest moment…Hai, fi cine/cum/ce vrei și HAI,UTA!

    0 voturi
    +1
    -1
   • Kidule, mi-am permis sa-ti cenzurez commentul doar pentru ca e(sti) esti extrem de prost…
    Nu las de astea… nici ca pierd `un cititor ca tine`… esti de-a dreptul prost… nu-i nevoie de astia ca tine… jignesti lumea, nu produci idei pozitive, deci esti daunator.
    Continuam la mine pe facebook daca te tine… sau la tine…

    +3 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  5 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.