Lucian Valeriu: ACUM avem Libertatea cuvântului. Să o folosim cu cap, până nu pleacă dezamăgită!…

  de Lucian Valeriu | 11 februarie 2015, 11:24 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  4

  Privește în jurul tău, fratele meu!… Câtă libertate!
  Patronul celei mai mari agenții de știri din țară e la pușcărie; șeful SRI practic nu mai există; de dimineață l-au ridicat pe directorul fabricii naționale de arme; cea mai tare ciocănitoare prezidențială a ultimilor 10 ani e, fix acum, în cătușe, dar cu degetul pe nară; toți procurorii din țară îs beți de conștiința lucrului bine făcut; premierul se ascunde mort de spaimă, cu partidul lui cu tot; la televizor se dă în direct apocalipsa penală a ultimilor 25 de ani…
  Câtă libertate pentru popor!

  Azi, chiar îți poți permite să spui orice. Dacă azi nu e liber la spus – n-a fost niciodată în istoria țării ăsteia. Dacă azi te poți plânge de interzicerea dreptului de a te exprima, înseamnă că ori te-ai născut într-o junglă depopulată, ori n-ai ieșit din penitenciar în viața ta, ori ești „cu capu”…
  Nicio problemă… și dacă ar fi așa: vindecarea vine de pe facebook… așa cum președintele vine de pe facebook, relațiile îți vin de pe facebook și banii îți vin de pe facebook. Cine nu recunoaște asta, „n-are facebook” – și înseamnă că nu-i din „lumea noastră”… deci nici nu o să-l întâlnim vreodată.
  Neam de neamul tău n-o fost mai liber decât ACUM!… Citește-ți istoria și o să constați ușor.

  Profit de situația asta, așadar – cum te sfătuiesc să profiți și tu – și, din postura celui care nu are niciun fel de respect față de autoritățile politice românești contemporane, dar iubește pluralitatea ideilor individuale și colective vorbindu-ți, te invit să-ți exprimi păsul… versul… ura și înjurătura… dragostea și pacostea… speranța și constanța… agonia și extazul… ce vrei tu exprimă-ți – dar exprimă-te cu creier.
  De dragul sănătății tale… și a celei colective te rog: folosește libertatea asta! Folosește-o cu cap… și n-o lăsa să plece dezamăgită.
  Că nu știu dacă ne mai întâlnițm cu asta în viața care urmează.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Î. Tot ce tinde spre extrem se apropie de final. Deci și libertatea acestor vremuri ”câștigate” ne-a aruncat mănușa provocându-ne furibunda dorință de LIBERTATE. Fiecare generație, epocă, popor și vreme – cu libertatea lor. Noi ce-a(ve)m de câștigat cu libertatea noastră?! O descoperire dureroasă înseamnă libertatea. Mai ales libertatea de a ști. Trăim un timp (scurt) al libertății justiției de a-și spune cuvântul. De ce acum, atât de târziu – când închișii și deschișii au adunat și ascuns averi uriașe oferindu-ne libertatea de a ne însărăci?
   Trăim un timp al exprimării cuvântului pe fețe de diamant și praf atomic. Scris și vorbit și filmat. Sunt cărți care se prăbușesc în suflet, filme care zdruncină, muzici de infern, un pământ rotitor brăzdându-ne clipă de clipă creierul informațional. O comunicare planetară din ce în ce mai dorită în periculozitatea ei. Ajungi să-ți urăști telefonul, soneria, cunoscuții pe stradă, bombardamentul informațional al zilei pierzând discernământul selecției esenței care îți dictează rațiunea existenței. Noiane zilnice de informații grație Libertății. Toți și toate vor să(-ți) spună ceva. În numele libertății. Libertatea dusă la extrem e egală cu Închisoarea.
   Dacă e să-mi exprim o durere, un vers, o ură, o analiză, o speranță, o agonie sau un extaz – aleg calea tăcută și profundă a libertății scrisului. Cu cap, evident. Altul alege oratoria sau predica, altul, muzica, pictura, sportul extrem – tot ce libertatea îți permite prin trecerea punții de la gând la faptă.
   Cu libertăți bifurcate din LIBERTATEA EULUI ne întâlnim în fiecare viață. Viețile nu sunt altceva decât exprimarea libertății de a ni le alege în funcție de evoluție. Cel mai periculos lucru ever e să fii liber. Pe acest câmp infinit și imaculat pașii tăi, viață cu viață trebuie să(-și) urmeze o ordine desăvârșită, independenți de gălăgia lumii ”slobode”. Doar a deschide continuu gura ca peștele pe uscat fără să spui nimic – nu e libertate – e un chin al prostiei. FBK e o cale de comunicare și-atât. Nu te apropie cu nimic de adevărul ce-l poartă singurătatea libertății non-populare. Rețeaua de socializare te leagă de suflete ce nu-și doresc LIBERTATE pt că nu o înțeleg.
   Dumnezeu e liber și ne-a dat ceva din libertatea Sa. Exercițiul libertății ce-o trăim e de clasa întâi(a).

   +1 voturi
   +1
   -1
  2. O singură observație doar, Lucian!
   Aici nu este vorba de libertatea cuvântului, ci de implozia unui sistem construit cu migală de un timp încoace. Nu de ieri, nici de alaltăieri.
   Iar vorba are valoare doar acolo unde poate fi ascultată. În timpul unei implozii sau explozii, vorbele se pierd în zgomotul evenimentului…
   E bine, în astfel de cazuri, să stai până se termină bubuiala, poate atunci te va aude cineva care să te și înțeleagă dacă ai într-adevăr ceva de spus.

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.