Lucian Riviş-Tipei și Sandu Leah, condamnați la peste un an de închisoare cu suspendare

  de Tudor Bogdan | 4 December 2018, 3:15 PM | Știri Arad | Topic special

  14

  UPDATE

  Au fost trimiși în judecată pentru evaziune fiscală în luna mai a acestui an, iar astăzi s-a pronunțat prima sentință. Fostul consilier local Lucian Riviş-Tipei și fostul consilier județean Sandu Leah au „primit” amândoi peste un an de închisoare, dar vor fi închiși după gratii doar în cazul comiterii unei noi infracţiuni similare. De altfel, decizia Tribunalului Arad nu este încă definitivă. Urmează, cel mai probabil, ca sentinţa să fie atacată cu apel de către avocații inculpaţilor.

  Deocamdată, însă, decizia Tribunalului nu este favorabilă nici fostului consilier local (din partea PDL, mai târziu PNL), nici fostului consilier județean (tot de la PDL, mai târziu PNL).

  Riviş-Tipei a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru infracţiunea de evaziune fiscală în formă continuată şi pentru complicitate la două infracţiuni de evaziune fiscală în formă continuată.

  De asemenea, acesta nu mai are voie să deţină funcţia de administrator la nicio firmă timp de doi ani de la executarea pedepsei, adică pe o perioadă totală de trei ani şi jumătate.

  Sandu Leah a fost condamnat în același dosar la un an şi două luni de închisoare, tot cu suspendare. Nici el nu are voie să administreze vreo firmă timp de doi ani după executarea pedepsei, adică timp de trei ani şi două luni.

  Titlu principal (18 mai 2018) – Adevărul despre plecarea lui Riviș Tipei din CLM: fostul deputat și încă un alt fost lider PDL sunt trimiși în judecată pentru evaziune fiscală

  Politicienii ascund întotdeauna – sau aproape întotdeauna – motivele pentru care iau decizii mai mult sau mai puțin personale. Așa și Lucian Riviș Tipei, consilier local municipal și fost deputat PDL. De ieri după amiază de când am aflat, ne tot chinuim să aflăm care este motivul pentru care domnul Tipei și-a dat demisia din calitatea de consilier. Primele zvonuri, probabil lansate tot din „sânul” Partidului Național Liberal – filiala Arad, dădeau ca sigură plecarea lui Tipei datorită unor certuri cu primarul Falcă. Mai mult, vocile care trebuiau să îl facă „curat ca lacrima” pe Tipei, odată cu plecarea din CLM, lansau și ideea că Tipei este nemulțumit pentru că nu i-au fost acordate funcțiile politice și locuri elegibile pe anumite liste.

  Adevărul este însă departe de toate aceste intoxicări. Suntem absolut convinși, acum, după ce am obținut informații confirmate de surse judiciare, că Lucian Riviș Tipei și-a anunțat plecarea din CLM datorită faptului că este trimis în judecată pentru evaziune fiscală, dosarul fiind înregistrat – în 9 mai 2018- pe rolul Tribunalului Arad – secția penală. Fostul deputat este trimis în judecată alături de colegul său de partid, partener de afaceri și, pe deasupra, și prieten, Sandu Virgil Leah (fost consilier județean PDL), pentru evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală.

  Din informațiile pe care le deținem, în procesul de evaziune fiscală, conform acuzațiilor aduse de procurori, Riviș Tipei i-ar fi furnizat marfă lui Sanu Leah. Sumele pentru care sunt acuzați nu sunt de „aruncat”, ba dimpotrivă: Riviș Tipei este trimis în judecată pentru o sumă de peste 320.000 de lei, iar Sandu Leah pentru aproximativ 500.000 de lei.

  Revenim cu amănunte.

  dosar Tipei Leah

  Distribuie articolul

  Comentarii

    • Nutresc un extraordinar respect pentru altii din familia Tipei, sunt oameni de aur.

     Pe de alta parte, legea e lege, adevarul e adevar. Oricine, indiferent ce nume poarta, daca se face vinovat de ceva…trebuie sa raspunda.

     Prezumtia de nevinovatie se aplica pana la administrarea probelor contrare.

     Cat despre cetateanul de rand, daca nu cumva era sarcasm mai sus…ar trebui sa il intereseze tot ceea ce este legat de integritatea celor care au ajuns sa il reprezinte.

     --1 voturi
     +1
     -1
   • Te rog lamureste-ma ce e „zeciuiala de la biserica”. Eu stiu ca la penticostali zeciuiala e benevola (fata de varii alte donatii obligatorii/”sugerate” in cazul altor culte culte), si, daca decizi ca vrei sa o dai, nu se impune sa o dai bisericii.

    Inca o data, nu sunt fan al lui, chiar daca e curat ca lacrima in aceasta privinta. Doar ca imi plac lucrurile…exacte. O sa am probleme in viata de apoi fiindca am pus banii in mana nevoiasilor, indiferent de convingerile religioase?

    --11 voturi
    +1
    -1
   • Partial corect, prezumtia de nevinovatie este legala (art. 23 pct 8 din Constitutia Romaniei si art. 8 din Ncpp) si exista pana la ramanerea definitiva a unei sentinte penale de condamnare si nu pana la administrarea unor probe (oricare ar fi ele)!

    +3 voturi
    +1
    -1
  1. Dl. consilier a devenit consilier local fara sa fie votat.
   El nu a candidat pentru o pozitie de consilier in concurs cu alti candidati. El s-a aflat doar pe o lista de partid, partidul a participat la o competitie cu alte partide si astfel a ajuns Tipei consilier.
   Problema este sistemul electoral care face ca unii care au pile la sefia partidului sa fie pusi pe liste si astfel, indiferent de calitatile sau situatia lor sa devina consilieri. Consilieri fara niciun merit. Consilieri fara nici o datorie fata de cetateni ci doar fata de sefii de partid de care depinde traseul lui politic.
   Sefi de partide care sunt vinovati de calitatea consilierilor. Sefi de partide care s-au inconjurat cu tucalai, smecherasi si finantatori.
   In toate partidele.
   In afara de primar, nu exista niciun un asa zis ales care sa fi participat la o competitie electorala. Niciunul!
   Si nici primarul nu a fost ales de majoritate fiindca nu a obtinut peste jumatate plus unul.
   In concluzie la Arad avem doar smecherasi.
   Candidatii independenti sunt singurii care pot sa spuna ca au fost votati de 1, 10 sau 1000 de alegatori. Niciun candidat de partid nu poate sa faca afirmatia asta.
   In concluzie, poate pricepe totusi lumea, se poate spune ca in sistemul asta electoral cetatenii nu isi pot vota, cu sanse reale si egale, un candidat pe care il considera potrivit, ei fiind obligati sa voteze ceea ce le pune sub nas un partid sau altul.
   Din cauza asta este obligatoriu pentru un partid, de fapt pentru toate partidele, sa atate populatia si sa o imparta in stanga si dreapta si in alte criterii artificiale, sa o faca sa se urasca, ca sa uite ca ei de fapt nu au un drept de vot autentic.
   In spatele dezbinarii sta manipularea si din toata manevra asta infecta o trupa de gunoaie, care isi spun demnitari (fara demnitate) reusesc sa-isi pastreze privilegiile si noi sa ne chinuim in mizerii de toate felurile.
   In loc sa ne solidarizam si sa cerem modificarea sistemului electoral ne sfasiem intre noi pe niste teme de 2 bani.
   … si presa are si ea o vina in asta, chiar daca nu-i place sa i se spuna si are pregatite douazeci de mii de scuze!

   +14 voturi
   +1
   -1
   • Mi-ai luat vorba din gura.
    Cat timp sistemul electoral asigura sefilor de partide un drept discretionar de decizie privind constituirea listelor noi nu vom avea oameni responsabili sau care sa ne reprezinte pe noi.
    Astia pe care-i avem acuma nu ne reprezinta noua interesele ci doar lor. Au fost numiti, pusi sa fie slugi.
    Daca ”alesii” nostrii sunt niste slugi, noi ce dreac mai suntem?

    0 voturi
    +1
    -1
  2. Eu nu-mi aduc aminte clar … dar nu cred sa-l fi votat!
   Voi? Cine l-a votat?
   Nimeni?
   Pai inseamna ca ce votam noi nu conteaza!
   Democratie de rahat, tara de rahat, politruci de rahat, cetateni de rahat, totul este de rahat!
   Da-i dracului de politruci! Hai mai bine sa ne uram intre noi, ca asta este cam tot ce stim si intelegem si putem.
   100 de ani aruncati la gunoi de o sleahta de excroci si de un sistem politic defect, nedemocratic, ipocrit etc.

   +4 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.