Luați-vă popcornul, a început fARAD!

  de Raluca Medeleanu | 16 octombrie 2015, 9:17 AM | Cultură | Film

  0

  Cinematograful Arta și-a deschis porțile joi seară, începând cu ora 19:00, pentru a găzdui pentru a doua oară un eveniment care, sperăm noi, să devină tradiție în orașul nostru. Este vorba de fARAD, festivalul de film documentar organizat de Romanian Film Initiative / FilmETC și Centrul Municipal de Cultură Arad.

  Prima seară a ediției de anul acesta a prezentat arădenilor veniți într-un număr mare documentarul „Primarul chinez”, o producție din 2014, premiată la Sundance Festival.

  Acțiunea filmului se petrece în Datong, o fostă capitală imperială din nordul Chinei, devenită centru minier înecat de o populaţie de trei miloane, care are un nou primar, Geng Tanbo. Pus în funcţie de Partidul Comunist, Geng Tanbo este un personaj cu o energie antreprenorială care reprezintă perfect contradicţiile noului capitalism de stat din China. Planul lui este să transforme Datong, care până nu demult era cel mai poluat oraş din China, într-un centru cultural şi turistic complet cu un zid care datează din perioada dinastiei Ming şi antichităţi cumpărate en gros. Costurile proiectului: dărâmarea a mii de locuinţe şi relocarea unui sfert de milion din locuitoriii oraşului într-o pădure de blocuri turn construită peste noapte.

  Timp de doi ani, camera lui Hao Zhou are acces aparent total la zilele lungi de lucru ale ambiţiosului primar, care pendulează fără răgaz printre locuitorii alarmaţi ai vechiului oraş şi constructorii grăbiţi ai noului Datong. Ambiguităţile şi contradicţiile inerente progresului sunt suprinse în toată complexitatea lor în acest microcosmos al unui nou mare salt chinezesc într-un viitor incert, iar finalul surprinzător al filmului dezvăluie din interior maşinăria Partidului Comunist Chinez.

  URMĂTOARELE DOCUMENTARE:

  VINERI, 16 octombrie:  ora 17:00 – Secretul nasturelui de sidef (The Pearl Button), ora 19:00 – Amy, ora 21:30 – Bondoc

  SÂMBĂTĂ, 17 octombrie: ora 17:00 – Citizenfour, ora 19:30 – Virunga, ora 21:30 – Spune-mi Marianna (Call Me Marianna)

  DUMINICĂ, 18 octombrie: ora 19:00 – Drifter, ora 21:00 – Omul cu camera de filmat (Man with a Movie Camera)

   

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.