duminicã, 10 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Locuitorii satului Lazuri, din județul Arad, cer cu disperare ajutorul autorităților. Lipsa unui pod le face zilnic viața un coșmar

  de Raluca Medeleanu | 2 iunie 2019, 12:37 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  2

  Mai mulți locuitori ai satului Lazuri, aparținător comunei Vârfurile din județul Arad, au redactat o scrisoare-protest prin care doresc să tragă un semnal de alarmă autorităților locale față de dificultățile cu care se confruntă zilnic fiind nevoiți să treacă efectiv prin apă pentru a ajunge să-și lucreze pământurile. Neexistând niciun pod, oamenii trebuie să dea dovadă de talent excepțional de echilibristică atunci când se pun să traverseze râul, căci există doar o singură bară de metal pentru trecere. Doar cei care au norocul să dețină mașină de teren își pot permite să treacă cu ea prin apă, asta rezultând însă automat degradarea în timp a mașinii.

  Oamenii roagă cu disperare ca un pod adevărat să fie construi în zonă. El ar fi de un folos incomensurabil locuitorilor satului, mai ales că există două familii care sunt astfel efectiv izolate, fiind un adevărat chin să ajungă să își facă aprovizionarea zilnică. Sunt persoane vârstnice, copii, chiar și o persoană cu handicap care stau la mila autorităților locale pentru a avea dreptul la un trai decent.

  Vă reproducem în rândurile următoare scrisoarea, integral, în speranța că persoanele cu putere de acțiune să își plece privirile asupra oamenilor din Lazuri.

  „Domnilor Primar, Viceprimar si Consilieri locali
  ai comunei Varfurile, judetul Arad,

  Un grup de cetateni din satul Lazuri, judetul Arad, ale caror semnaturi le aveti in lista atasata acestui memoriu, doresc sa va aduca la cunostinta urmatoarele:

  Persoanele care locuiesc la numerele de case 76 si 78 trebuiesc sa treaca efectiv printr-o apa ca sa poate ajunge acasa, neexistand un pod. Deasemenea aceeasi cale de acces este folosita de multe alte persoane care au terenuri in acea zona. Aceasta situatie dureaza de ani de zile si este cunoscuta primariei. Domnul Viceprimar, Toma Banciu, a fost la fata locului chiar anul trecut, a promis ca va rezolva situatia, insa aceasta nu s-a facut. Domnul primar, Radu Giurgelea, a fost instiintat verbal de nenumarate ori despre aceeasi situatie.

  In momentul prezent exista doar o barna de metal, foarte ingusta, pe care se poate traversa cu mare dificultate, doar cu piciorul si fara bagaj. Ca sa ajungem acasa cu masina trebuie efectiv sa trecem prin apa, aceasta putandu-se face doar cu o masina de tonaj mare, cu riscul de a fi luata de apa ( ceea ce s-a mai intamplat) si cu asumarea nenumaratelor reparatii din pricina folosirii ei in astfel de conditii.

  Dorim sa amintim Administratiei Publice ca acest pod este necesar unui numar de aproximativ 20 de persoane care au terenuri in acea parte a satului si care trebuie sa traverseze apa ca sa isi lucreze pamanturile.

  De asemenea, amintim ca la cele 2 numere de case au domiciliu 11 persoane. Dintre aceastea, avem o persoana cu handicap mintal ( F. I.), doi copii minori ( D. G. de 4 ani si D. G. de 1 an) si , cazul cel mai grav, o persoana in varsta (R. S.) care este imobilizata la pat de mai bine de un an, fiind declarata medical cu handicap grav ( cu insotitor). Cei doi minori nu pot merge zilnic la gradinita cu un astfel de acces periculos peste apa. Batrana paralizata nu poate fi transportata la doctor. Adultii nu isi pot gasi de munca pentru ca ar fi intarzieri dese din pricina accesului catre casa. Aprovizionarea cu alimente, medicamente si orice este necesar se face extrem de greu si, de fiecare data, cu multe renuntari. Orice situatie de urgenta ( incendiu, deces, urgenta medicala…) devine o catastrofa din pricina faptului ca efectiv nu exista pod, albia avand intre 8m si 12m latime si intre 0,5m si 1,5m adancime, cu debit foarte puternic.

  Pe timpul iernii accesul este si mai dezastruos pentru ca nu se dezapezeste decat foarte rar, dupa nenumarate insistente, incat practic oamenii raman lungi perioade blocati, neputand sa ajunga la serviciu, la magazine, la doctor ori acolo unde au nevoie.
  Dupa ce traversezi apa, drumul pana la locuinte este deasemenea inpracticabil, el necesitand reparatii, santuri, completare cu piatra. Este imposibil ca cetatenii sa repare singuri acest drum si din pricina lungimii lui si din pricina lipsei utilajelor ori a costurilor ridicate ale unei astfel de lucrari.

  Mentionam ca ne platim impozitele cu proptitudine si consideram ca este dreptul nostru de a primi sprijinul necesar din partea Administratiei Publice pentru a avea un acces decent catre proprietate.
  Va rugam sa urgentati solutionarea acestei probleme! Conditiile meteo din ultimii ani ne arata ca dezastrele pot deveni un fapt real oricand. Cei doi minori si batrana paralizata pot fi oricand intr-o situatie de urgenta care nu ar avea solutionare si ar putea duce la o tragedie.

  Va rugam insistent sa considerati o urgenta situatia noastra, sa veniti la fata locului pentru a constata inca o data situatia si sa ne raspundeti la memoriu mai devreme decat cele 30 de zile in care legea prevede timpul maxim de raspuns.”

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Din pacate nu este singura poveste trista, frustranta a comunei noastre. In toate cele 7 sate ale comunei Varfurile, inclusiv in comuna, drumurile si caile de acces sunt un cosmar. Dupa 12 ani de cand facem parte din Comunitatea Europeana, noi umblam aici ca pe drumurile Evului Mediu.

   +6 voturi
   +1
   -1
  2. Din pacate, mai sunt localitati in situatia prezentata mai sus. De exemplu, satul Secaci, comuna Beliu. Drumul trece efectiv prin albia unui parau. Binenteles, a fost reabilitat, cu o mica precizare. Nu exista pod. Nu a existat niciodata un pod.

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.