vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Locuitorii din Sintea Mare riscă să rămână fără apă potabilă! Datoriile acestora se ridică la suma de aproape 47 de mii de lei, iar termenul de plată a fost depășit de mult

    de Andreea Daniela B. | 16 octombrie 2020, 11:45 AM | Știri Arad

    0

    Locuitorilor din Sintea Mare li s-a dat o veste căreia nu prea știu cum să îi facă față. Mai exact, aceștia sunt avertizați de către Compania de Apă Chișineu Criș că vor fi lăsați fără apă potabilă. Teoretic, acest lucru trebuia să se întâmple deja din data de 15 octombrie 2020, fiind un ultimatum dat pe 12.10.2020. Motivul este neplata restanțelor, doar că la Sintea Mare contractul nu este încheiat individual cu consumatorii, ci cu Primăria. Primarul spune că locuitorii sunt de vină, unii dintre ei, însă vor suferi din această cauză cei care chiar au plătit facturile?

    „Somație publică către Serviciul Public de alimentare cu apă și canalizare Sintea Mare. Vă aducem la cunoștință că începând cu data de 15.10.2020, ca urmare a facturilor restante către Compania de Apă Criș SRL, se va întrerupe furnizarea apei potabile până la achitarea restanțelor!”

    Imediat după ce acest anunț a apărut în spațiul public, unul dintre cititorii noștri ne-a contactat și ne-a explicat că va rămâne fără apă chiar dacă și-a plătit facturile. „Compania de apă Chișineu Criș oprește furnizarea apei către Sintea Mare pentru că primăria are datorii la ei. Au voie să ne lase fără apă pe tipul stării de alertă? Și menționez că ne lasă și pe noi, cei care am plătit apa”. 

    Ei bine, stare de alertă sau nu, atunci când plătești facturile nu poți fi lăsat fără serviciul pentru care ai plătit, dacă ai plătit. Așadar, peste 3.000 de persoane urmează să rămână fără apă și pentru câteva clarificări am contactat Compania de Apă ca să ne explice cineva ce se va întâmpla acolo și care este cauza exactă.

    Datorii uriașe, Compania de Apă Criș nu are contracte cu consumatori individuali

    „Comuna Sintea Mare are în cadrul primăriei un serviciu public care se ocupă cu asigurarea apei potabile pentru U.A.T. Sintea Mare. Pentru a realiza acest lucru, acest serviciu a încheiat cu Compania de Apă Criș un contract în baza căreia cumpără apă potabilă plătind fiecare mc, la prețul de 2,76 lei/mc + TVA. Plățile sunt stabilite a se efectua la cel mult 30 de zile, după primirea facturii. Pentru neplata facturii la scadență s-a precizat în contract sistarea furnizării apei la 15 zile (după cele 30 de zile), ne-a explicat Mate Zoltan, directorul general al Companiei de Apă Criș.

    „Doresc să precizez că din pct.de.v. juridic, Compania de Apă Criș nu are obligații față de consumatorii din Sintea Mare, ci, doar față de serviciul public mai sus menționat. Apa potabilă este produsă în stația de tratare din Chișineu Criș aflată sub administrarea Companiei de Apă Criș, cu costurile aferente.

    Printre aceste costuri este și energia electrică consumată din stația de tratare. În cazul în care Compania de Apă nu plătește la Enel consumul de energie electrică, urmează debranșarea. Atunci vor rămâne fără apă toate localitățile care sunt alimentate de Compania de Apă Criș.

    De ce satul Nădab reușește să plătească 100 % apa consumată, iar comuna Sintea Mare nici pe departe? La ora actuală serviciul public de apă din Sintea Mare are o datorie restantă, care a depășit și termenul de sistare, de 46.465,79 lei. Aceasta înseamnă consumul aferent lunii iulie parțial și luna august, la care se adaugă factura pentru luna septembrie de 28.510,61 lei.

    Compania de Apă Criș a avut în permanență o atitudine de maximă înțelegere față de comuna Sintea Mare, dar nu putem să suportăm la infinit neplata apei furnizate. Această neplată poate să ducă la situații grave, punând în pericol furnizarea apei la consumatorii care achită în mod corect factura de apă.

    Precizez încă o dată, Contractul de furnizare a apei potabile este între Compania de Apă Criș și Serviciul public al comunei Sintea Mare, nicidecum cu un consumator individual din Sintea Mare și la această oră nu s-a sistat furnizarea apei, decât, doar pentru un timp de aprox 25 min. din cauza lucrărilor de modernizare din stația de tratare. Am dori să rezistăm cât mai mult și să nu fim nevoiți să sistăm furnizarea apei spre Sintea. Am promis d-lui primar încă în funcție că vom lua această măsură doar când nu mai există o altă soluție”, explică Mate Zoltan, directorul general al Companiei de Apă Criș.

    Ce spun reprezentanții primăriei din Sintea Mare?

    Am luat legătura cu primarul încă în funcție din Sintea Mare, Erdos Valentin, care ne-a explicat cum stau lucrurile. Problema este că mulți plătesc facturile la zi, așa cum ar trebui în mod normal să facă toată lumea, dar există și persoane care nu își plătesc datoriile, ceea ce îi bagă pe toți „în aceeași oală” și care aduce consecințe și asupra celor care procedează corect. Acestea s-au tot adunat până acum când s-a ajuns în punctul în care Compania de Apa din Criș dorește debranșarea. Ei bine, acest lucru se va întâmpla cu prima ocazie și cei care și-au plătit facturile nu vor avea de suferit din cauza celorlalți. Soluția ar fi ca persoanele vinovate să fie debranșate de la apa potabilă și să nu mai beneficieze de acest bun până în momentul în care ajung cu facturile la zi. Cu toate că li se mai dă o șansă și ocazia de a plăti datoriile, au existat deja discuții și s-a ajuns la concluzia că singura soluție ar fi să li se oprească apa celor care refuză să își plătească facturile.

    De asemenea, chiar dacă mulți ar putea spune că datoria ar trebui plătită de primărie, ei bine, este greșit. Contractul încheiat între primărie și persoanele din Sintea Mare nu acoperă o asemenea cheltuială, ci doar lucrările, plata apei folosite în caz de incendiu și avariile, nicidecum apa folosită de o persoană care ar fi obligată contractual să plătească, exact ca în cazul facturii de curent.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.