miercuri, 22 ianuarie, 2025

Special Arad Logo

    Licitația pentru construcția Complexului Matern – Pediatrie ar urma să înceapă în primăvara lui 2025

    de Raluca Medeleanu | 19 decembrie 2024, 3:20 PM | Administraţie | Sănătate | Topic special

    8

    imagine cu rol ilustrativ

    Proiectul tehnic pentru viitorul Complex Matern – Pediatrie a fost finalizat de Pro Arhitectura, iar Consiliul Județean estimează ca în primăvara anului 2025 să lanseze licitația pentru desemnarea unei firme care să înceapă construcția.

    Proiectul de aproape 100 milioane de euro a fost câștigat de Consiliul Județean Arad prin Planul Național de Redresare și Reziliență, la începutul anului 2023, însă a acumulat întârzieri din cauza licitației pentru realizarea proiectului tehnic, întrucât Pro Arhitectura a soților Falcă a contestat firma care a câștigat inițial, Tesseract Architecture SRL din Sibiu, ajungându-se la procese pe care, în cele din urmă, le-a câștigat firma arădeană.

    Astfel, contractul pentru proiectarea tehnică a fost semnat între Consiliul Județean și Pro Arhitectura în 22 iulie 2024. La peste 4 luni de la acel moment, aflăm că documentația a fost finalizată, acum fiind la faza de obținere a tuturor avizelor, iar următoarea licitație, prin care CJ va contracta o firmă care să construiască complexul, ar urma să fie lansată pe SEAP cel mai probabil în primăvara anului 2025.

    Deși pe parcursul anului trecut s-au tot purtat discuții referitoare la locul în care va fi construit Complexul Matern Pediatrie, oscilându-se între partea din spate și partea din față a clădirii principale a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, în cele din urmă aflăm că proiectul tehnic a stabilit ca locație finală porțiunea din spatele spitalului.

    Termenul limită pentru construcția Complexului Matern – Pediatrie, impus de PNRR, este vara anului 2026

    În ciuda faptului că termenul limită al finalizării șantierului este 2026, condiție stipulată în contractul de finanțare PNRR, președintele Consiliului Județean este optimist că se va găsi o soluție pentru a nu pierde finanțarea și în cazul în care termenul nu va putea fi respectat.

    „Încă nu avem toate avizele, așteptăm să obținem toate avizele și în momentul în care o să avem autorizația de funcționare, oricum în câteva luni, probabil în primăvară. Din păcate, noi aici a trebuit să închidem Planul Urbanistic Zonal, pentru că am comandat și pentru spitalul municipal și pentru județean, astfel încât să clarificăm cu procentul de ocupare teritorială. Acum am primit de la Primăria aprobarea PUZ-ului și putem să ne concentrăm pe proiectarea tehnică și pe obținerea celorlalte avize, astfel încât în această curte să încapă și Maternul și noi mai avem acolo prevăzut încă un spital pentru Infecțioase, care e mai demult, însă nu am obținut finanțarea, dar lucrăm și la proiectul acesta. Sper ca în primăvară să dăm drumul la licitația de execuție și să avem și noroc, pentru că termenul e foarte strâns pe PNRR, respectiv iunie 2026. Asta este în contractul nostru. Însă, trăim în România, sunt convins că aceste proiecte se vor prelungi dacă este cazul. Noi ne dorim să beneficiem de el cât mai repede și vom face tot ce depinde de noi să ne încadrăm. Din punct de vedere al documentației, putem spune că am făcut un pas foarte important prin PUZ-ul pe care l-am terminat, pentru că ne ajută să facem pașii următori”, a declarat pentru Special Arad președintele Iustin Cionca.

     

    Citește și:

    • Consiliul Județean a semnat contractul cu Pro Arhitectura pentru proiectul Matern – Pediatrie · Special Arad

    Spitalul Județean analizează, printr-un PUZ, dacă anexele situate în curtea fostului Municipal se pot demola · Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. @Raluca Medeleanu Tocmai că s-a luat dar nu a fost înștiințat CJ Arad care este beneficiarul banilor dar Ministerul Sănătății care este intermediarul finanțării din PNRR a redus bugetul pt cele 6 spitale cu 740 de milioane, probabil nu au fost înștiințați în ideea că s-ar putea economisi ceva bani de la cele 21 spitale cu finanțare asigurată.
      Dar de facto cei 100 de milioane de euro nu exista in nici un buget aprobat, chiar dacă se prelungește termenul PNRR, banii pt Maternul din Arad la ora asta nu sunt alocați și statul e și în urmă cu doua tranșe de miliarde care nu au fost primite din cauza neimplementarii reformelor asumate.

      +6 voturi
      +1
      -1
    2. Aradul, ca de obicei, este într-o mare și densă ceață, cu precipitații locale la Complexul Matern – Pediatrie încă nemoșit.
      Ăștia vor doar să ia banii populației, atât. Că miroase a licitație cu dedicație pentru o firmă/grup de firme anume…
      Ce vezi la noi? Totul e făcut de mantuială, proiecte cu riscul ridicat de NEREALIZARE și construcții cu riscul ridicat prin dărâmare, lăcomia la culme cu mare tam-tam. Firmele de casă vrea să se îmbogățească peste noapte fără muncă dacă se poate și pe spatele altcuiva. Genul baloane de săpun ProRAT-hiTectura

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    2 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.