marþi, 5 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Lefuri mai mari și plata ratelor la locuințe pentru aleșii noștri! Parlamentarii și-au votat salariile

  de - | 22 septembrie 2022, 8:53 AM | Naţional

  0

  Senatorii revin în forță cu noi inițiative care vor împovăra bugetul de stat. Cu 91 de voturi pentru (PSD, PNL și UDMR) și 22 împotrivă (USR) a trecut în ședința de plen un proiect de lege pentru aprobarea Ordonanței nr. 115/2022, pe care au amendat-o de așa natură încât să fie prevăzută inclusiv mărirea lefurilor funcțiilor de demnitate publică.

  În această categorie intră deputații, senatorii, președintele României, miniștrii, aleșii locali, secretarii și subsecretarii de stat, dar și șefii unor instituții, cum ar fi: Curtea de Conturi, Autoritatea Electorală Permanentă, Avocatul Poporului, Academia Română, Consiliul Legislativ și așa mai departe. Votul decisiv va fi dat de Camera Deputaților.

  Amendamentul de creștere cu 10% a lefurilor a fost propus de liderul de grup al UDMR, Turos Lorand, și de senatorul Fejer Laszlo-Odon, tot din UDMR, iar aplicarea ar trebui să se facă de la 1 noiembrie 2022.

  Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a spus că UDMR e de acord cu o majorare, potrivit ratei inflației, pentru cei din administrația locală. Referitor la parlamentari, nu a vrut să comenteze. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a explicat faptul că situația e în analiză la nivelul Executivului. „În situația amendamentelor depuse la nivelul Parlamentului, ele au nevoie și de o analiză privind resursele, ca atare în raport de aceste amendamente se fac și analizele respective la MF. Înțeleg că e o chestiune recentă, de câteva ore. Veți avea opinia Guvernului după ce se fac analizele”, a precizat Dan Cărbunaru.

  Plata ratelor la casă pentru magistrați

  Proiectul de lege al PNL, care prevede că suma acordată magistraţilor și grefierilor pentru a-şi plăti chiria, potrivit legii în vigoare, să poată fi folosită de către aceştia şi pentru achitarea unei rate sau părţi din rate pentru achiziţionarea unui locuinţe, a primit raport de admitere de la Comisia juridică din Senat, zilele următoare urmând să ajungă în plen, pentru votul în primul for.

  Magistrații au cele mai mari salarii dintre angajații sectorului public, cu lefuri brute de până la 26.000 de lei, în timp ce grefierii au salarii în jur de 10.000 de lei, potrivit Legii salarizării unitare. Prin noua măsură, aceste categorii profesionale ar putea să ajungă să-și finanțeze o locuință pe care vor deveni proprietari.

  Înainte de a trece de Comisia juridică, senatorii din această structură au adus unele modificări la proiectul inițial. În primul rând, a fost permisă introducerea mențiunii că statul poate plăti inclusiv pentru un credit de construire a unei locuințe de la zero, nu doar pentru cumpărarea acesteia sau continuarea plății ratelor. Un alt aspect introdus pe ultima sută de metri se referă la faptul că statul plătește ratele doar atât timp cât magistratul este în funcție. Amendamentele au fost aduse de Cristian Niculescu-Țâgârlaș (PNL) și Laura Moagher (PSD), președintele și secretara Comisiei juridice.

  Vot în grabă

  Nu în ultimul rând, este definită și „locuința”, pentru claritatea legislativă, drept „construcția alcătuită din una sau mai multe camere de locuit, cu dependințele, dotările și utilitățile necesare, care satisface cerințele de locuit ale unei persoane sau familii”.

  Senatorii s-au grăbit și au dat miercuri și votul din plen, ca să poată să plece spre Cameră Deputaților proiectul. „Este important ca magistratul să se gândească la activitățile pe care le are ca magistrat când judecă cazurile și să nu aibă probleme cu chiria sau cu rata. Reprezintă un proces bun și pentru piața economică imobiliară a României”, a explicat Niculescu-Țâgârlaș, într-o reacție pentru Digi24.

  Mai multe detalii pe adevărul

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.