Lecția lui Piroș… Legendele Aradului se tem că mor și nu mai apucă clipa bucuriei. Vă pasă?

  de Lucian Dănilă | 22 mai 2019, 7:31 PM | Sport

  2

  În urmă cu o lună mă aflam la muzeu pentru a sărbători 74 de ani de la înființarea clubului UTA. Era plină sala de oaspeți de la muzeu, și, mai mult, era plină de glorii. I-am revăzut pe marele Gigi Domide, pe Gabi Biro, pe Mircea Axente, extrema marii echipe care a eliminat pe Feyenoord, în cinstea căruia a și fost lansată o carte, pe Hristos Mețkas, Ioan Igna și pe alții.

  În sală se afla un bătrânel simpatic, un bătrânel al cărui nume este Dionisie Piroș, un bătrânel care a crescut cu UTA, cu sportul arădean, cu tot ceea ce înseamnă Aradul din perioada interbelică și până astăzi. Dionisie Piroș este o enciclopedie pe picioare în ceea ce privește acest oraș, iar acest domn simpatic a spus un adevăr care pe noi, contemporanii, ne doare rău.

  „Aveam 15 ani când m-a chemat tata să particip la o întrunire într-o sală de la fabrica UTA, în aprilie 1945. Acolo, baronul Francisc von Neumann semna actele de înființare a clubului ITA. Acolo s-au ales și culorile, alb-roșu, ca ale lui Arsenal Londra.

  Ne trebuia un stadion, iar lucrările au început imediat. Din banii baronului, cu mai multe echipe de muncitori, s-a muncit zi de zi. Cu lopata, cu roaba, cum se putea pe atunci. Știți în cât timp a fost construit? (n.m. și se uita la vicepreședinții Consiliului Județean, Sergiu Bîlcea și Răzvan Cadar). În zece luni s-a construit cel mai frumos stadion din România acelor vremuri, un stadion pe care au încăput 15-20.000 de oameni”, spunea Dionisie Piroș.

  Da, zece luni… Asta este lecția primită de la domnul Piroș.

  Zilele trecute vedeam un comentariu la o postare pe Facebook. Era comentariul unui fotbalist legendar al Bătrânei Doamne, Hristos Metkas. Spunea ceva de genul: „oare voi mai apuca să trăiesc până va fi finalizat stadionul?”

  Și legendele se tem…

  Același lucru îi întreba și marele Axente pe cei doi reprezentanți ai Consiliului Județean…

  Au trecut cinci ani de când a fost demolat vechiul stadion UTA. A trecut un an și o zi de când a expirat termenul la care trebuia finalizat stadionul „UTA-Francisc von Neumann”.

  Un an și o zi…

  Vă pasă?

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  8 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.