duminicã, 19 mai, 2024

Special Arad Logo

    Lecţia de furat voturi de la Biroul Electoral Central

    de Ovidiu Balint | 21 mai 2019, 8:33 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    26

    Tâmp. Asta a fost faţa pe care am făcut-o în faţa oglinzii, când am citit comunicatul Biroului Electoral Central.

    Poate nu ştiţi cu ce se ocupă Biroul Electoral Central. Nu căutaţi pe net, fiindcă nu veţi găsi nimic. În rezumat, vă spun eu că el funcţionează în subordinea Autorităţii Electorale Permanente. Adică, o instituţie care funcţionează permanent, fiind finanţată din bugetul statului, având ca principal rol organizarea activităţii Biroului Electoral Central şi ale celorlalte birouri locale la toate alegerile care sunt pregătite de Guvern. Nu căutaţi pe net, fiindcă Autoritatea asta nu are nici o activitate înscrisă de la ultimele alegeri.

    Deci, o autoritate care supraveghează activitatea unui birou pentru organizarea alegerilor de orice fel nu există pe internet.

    Cu toate astea, Biroul Electoral Central a emis joi, săptămâna trecută, cum ar veni cu 10 zile înaintea alegerilor europarlamentare şi a referendumului iniţiat de preşedintele României, un comunicat care m-a lăsat mut. În prostia mea, căci altfel vorbesc degeaba şi scriu cu acelaşi succes.

    Cu voia dumneavoastră, BEC spune în acel comunicat că la alegerile europarlamentare din data de 26 mai 2019, care se vor desfăşura concomitent cu referendumul preşedintelui, e voie să se fure voturi!

    Cum? Exact aşa! Legal şi explicit!

    M-am mirat că până acum nu a scris nimeni despre această încălcare grosolană a legii electorale. Însă, nu prea tare, având în vedere faptul că, în baza acestei reglementări, toate partidele, subliniez, toate partidele!!!, pot fura voturi cu ocazia acestor alegeri. Ştiind deja că majoritatea surselor media din România este cumpărată, ori subordonată, partidelor politice, nu mi-a fost de mare mirare lipsa unei analize pe acest subiect. Surpriza mi-a oferit-o România liberă, care a publicat un comentariu pe această temă.

    Comentariul din RL abordează, însă, doar un aspect al încălcării legii electorale de către BEC. RL îşi pune întrebarea dacă prin decizia BEC se poate viola secretul votului. Curajul unei analize tăioase este ascuns în spatele unei întrebări retorice.

    Încerc eu, de aici de la Arad, să vă traduc decizia BEC.

    Această autoritate a decis că la alegerile din 26 mai să existe o singură listă pentru toate cele trei buletine de vot. Adică unul pentru alegerile parlamentare şi două pentru fiecare dintre întrebările referendumului preşedintelui. Cu alte cuvinte, nu contează dacă tu, ca votant, vrei să îţi exerciţi dreptul fundamental pentru una dintre cele trei alegeri, fiindcă BEC a gândit în locul tău şi te-a trecut pe o singură listă.

    După care acelaşi BEC decide că se înfiinţează trei urne de vot: una pentru alegerile europarlamentare şi câte una pentru fiecare dintre întrebările referendumului. Alegătorul are dreptul să pună oricare (nota bene!, oricare!!!) buletin de vot în oricare (nota bene!, adică atenţie!!!, oricare!!!) urnă de votare, votul fiind considerat valabil!

    Acuma începe lecţia pentru furat voturi, la care cred că nici Stalin nu a avut curajul să se gândească. Deşi lui îi aparţine, se pare, zicerea conform căreia „nu contează câţi votează, ci contează cine numără voturile”.

    Sunt trei variante de furat.

    Să presupunem că eu, ca elector, nu vreau să particip la referendum. Trecem peste varianta corectă a celor de la RL, care spune că asta le dă de înţeles celor din biroul electoral local să înţeleagă ce va vota alegătorul la europarlamentare, ţinând cont de campania partidelor din opoziţie. Eu iau doar buletinul de vot de la europarlamentare, refuzând celelalte două de la referendum. Problema e că am semnat deja, pe lista unică, pentru faptul că le-am ridicat. Deci, prezenţa mea la vot a fost cuantificată. Iar după ce ies de la vot oricine poate băga buletinele de vot în numele meu, în orice urnă, fiindcă votul meu, pe care nu mi l-am exprimat, este legal!!!

    Să presupunem că eu, ca elector, nu vreau să votez nici un candidat la europarlamentare şi ridic, pe bază de semnătură, doar buletinele de vot de la referendum. Trec peste varianta celor de la RL, care iarăşi le dă de înţeles celor din biroul electoral local cu cine votez şi trec şi peste ipotetica variantă că aş dori să răspund doar la una dintre întrebări. Deja am semnat pentru toate trei buletinele de vot. Deci poate vota în locul meu oricine, pentru oricine de pe lista de alegeri europarlamentare.

    În sfârşit, să presupunem că sunt puţin mai inteligent şi m-am prins de stratagema BEC. Prin urmare, mă prezint la vot şi îmi anulez votul, în semn de protest faţă de această monstruozitate electorală. Rămâne aceeaşi problemă: am semnat pentru toate cele trei buletine de vot. Deci, se poate întâmpla orice cu ele.

    Şi totuşi, mai am o speranţă că sunt şi mai deştept şi nu mă duc la vot. Ei, şi? Sau, no, şi? Sunt trei buletine de vot disponibile pentru oricine poate semna în locul meu, fiindcă oricum se ştie  CNP-ul dinainte de a mă prezenta la vot.

    Jur pe roşu, cum spuneam în copilărie, că n-am întâlnit un plan atât de genial de a fura voturi. Din toate părţile! Pentru că furtul depinde de componenţa membrilor biroului electoral local. Dacă e dominat de PSD va fura PSD. Dacă e dominat de PNL va fura PNL. Şi aşa mai departe. Cel mai câştigat este referendumul, fiindcă oricum votezi, şi beat fiind, votul tău a contat deja!

    Întrebarea mea este una simplă, nu neapărat legitimă: ce să fac? Cu cine să votez?

    Dar, mai am o întrebare: contează votul meu?

    Nu ştiu! Mă uit într-o zare din capătul unei ţevi de tun. Fie el şi împodobit cu flori.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. …i-am spus si d-lui Notaros…ca, conteaza cine numara voturile. Toata lumea desconsidera PSD acum. Par mici si incoltiti! Nahhh ! Ei detin M.A.I. adica „afacerile interne” , adica absolute power pentru cine se indoieste si nici o U.E. din lumea asta nu le poate face nimic sau sa ii impiedice sa faca ce au facut si predecesorii lor dupa al doilea razboi mondial!

      +2 voturi
      +1
      -1
    2. No bun. La alegerile astea nu sunt observatori…Comisiile nu au in componenta reprezentati ai diverselor partide? Aaaa…am inteles…isi impart frateste voturile , sa iasa cine/ce trebuie. Nu pot sa cred domnule Balint ca sunt oameni chiar atat de prosti intre cititorii SA , incat sa inghita manipularea grosolana din acest articol. Sau doar e ctrl+c ctrl+v din jegul ala de RL?

      +2 voturi
      +1
      -1
      • Domnule tonton, ce să zic? Fiindcă faci referire la nişe copy-paste vreau să îţi spun simplu: niciodată nu am copiat nimic, fiindcă nu am ştiut să copiez. Sigur nu ai citit articolul, fiindcă ataci un domeniu despre care eu am scris în articol. Altfel, vezi pe unde umblii cu costumele alea pe care le-ai luat cu împrumut…

        +1 voturi
        +1
        -1
    3. Domnule Balint, ati citit HG 278/2019, publicata in MO nr. 362/09.05.2019? Probabil ca nu, altfel sigur ati fi stiut ca anexa nr. 3 contine modelul listei electorale suplimentare pentru referendumul national din 26 mai 2019. Cred ca orice alt comentariu e de prisos.

      +1 voturi
      +1
      -1
      • … o interventie buna.Am citit HG 278/2019, publicata in MO nr. 362/09.05.2019, dar din lecturarea textului nu am inteles cum se procedeaza cu listele electorale.Fac aici referire la ceea ce a scris Dl.Balint despre cele TREI variante de FURAT.In acest sens, va rog sa ma lamuriti care este procedura exacta si sa aduceti argumente punctual si FOARTE EXPLICIT impotriva celor prezentate de catre Dl.Balint.Ne-ati fi de foarte mare ajutor in lamurirea acestor aspecte, deoarece daca ceea ce afirma Dl.Balint este adevarat, eu personal, merg pana la sectia de votare sa vad daca este CHIAR adevarat, iar daca este adevarat, NU VOTEZ!O zi excelenta.

        0 voturi
        +1
        -1
      • Am citit cam tot ce se putea despre această temă. Pot să vă spun doar că decizia despre care scriu eu a fost emisă la o săptămână după cea la care faceţi dumneanoastră referire, iar pe perioada alegerilor deciziile BEC sunt suverane. Gata cu comentariile, nu?

        +1 voturi
        +1
        -1
        • Stimate Dl.Balint, ...

          … eu nu doresc decat ca acest aspect prezentat de catre dumneavostra sa fie clarificat de catre cei care se ocupa de buna desfasurare a alegerilor.Va citez:
          „Sunt trei variante de furat.
          Să presupunem că eu, ca elector, nu vreau să particip la referendum. Trecem peste varianta corectă a celor de la RL, care spune că asta le dă de înţeles celor din biroul electoral local să înţeleagă ce va vota alegătorul la europarlamentare, ţinând cont de campania partidelor din opoziţie. Eu iau doar buletinul de vot de la europarlamentare, refuzând celelalte două de la referendum. Problema e că am semnat deja, pe lista unică, pentru faptul că le-am ridicat. Deci, prezenţa mea la vot a fost cuantificată. Iar după ce ies de la vot oricine poate băga buletinele de vot în numele meu, în orice urnă, fiindcă votul meu, pe care nu mi l-am exprimat, este legal!!!”
          – E pur si simplu o nedumerire, dar e FOARTE important sa o clarificam! Daca aveti dreptate, GRAVITATEA SITUATIEI este FARA PRECEDENT.

          0 voturi
          +1
          -1
          • Făcând precizarea că s-au sesizat mai mulţi asupra problemelor care se vor ivi la alegerile din 26 mai, printre alţii şi APADOR CH, precum şi alte surse media, deocamdată eu am interpretat comunicatul celor de la BEC, instituţie care este suverană în decizii privitoare la desfăşurarea alegerilor. Fiţi sigur că mă voi prezenta la vot, la secţiile de votare, pentru a verifica cele interpretate de mine. Aşa cum îi răspundeam unui alt cititor, mai sus, m-aş bucura ca interpretarea mea să fi fost greşită.

            0 voturi
            +1
            -1
            • Nu este cazul ...

              … sa va scuzati: „Făcând precizarea că s-au sesizat mai mulţi asupra problemelor care se vor ivi la alegerile din 26 mai, printre alţii şi APADOR CH, precum şi alte surse media, deocamdată eu am interpretat comunicatul celor de la BEC, instituţie care este suverană în decizii privitoare la desfăşurarea alegerilor.” Fara indoiala ca dupa o asemenea prezentare, ar fi culmea sa nu ne PREZENTAM la sectiile de votare, macar din curiozitate (poate fi si asta o strategie) – sigur ca: „printre alţii şi APADOR CH, precum şi alte surse media” – au influentat acest articol nevinovat pe care …[scuze]-citam: „Aşa cum îi răspundeam unui alt cititor, mai sus, m-aş bucura ca interpretarea mea să fi fost greşită.” Nu e bine asa, nu e bine sa ne grabim, nu e bine…nu e bine…nu e bine: DE CE SA punem noi, romanii, intotdeauna carul in fata boilor?Sunt dezamagit, suparat si vorba romanului: „mai rau sa nu fie!” – serios, nu est ok asa!O zi excelenta!

              0 voturi
              +1
              -1
        • @nu este cazul…
          Nu m-am scuzat niciodată. Spre deosebire de mulţi, printre care şi dumneavoastră, îmi asum cele scrise prin semnătură. Fie ele şi prostii, dacă e cazul. Dar nu e cazul în… cazul de faţă. Cât despre avertismentul cu „nu e bine, nu e bine aşa…”, îmi aminteşte de unul similar utilizat de un fost securist, demascat în cele din urmă târziu, dar poate nu prea târziu, care îi adresa acelaşi avertisment unui fost confrate de-al său într-ale securităţii: „nu e bine, nu e bine, domnule chestor…”Mulţumesc de urare; zilele încerc să mi le fac bune, pe cât pot.

          0 voturi
          +1
          -1
    4. Ca sa nu fie demis prin referendum Basescu cu complicitatea lui Zegrean din CCR a reusit sa creasca fraudulos, ireal, neverosimil si nedemocratic numarul total de alegatori (amintiti-va celebra erata si conditia de participare de 50% din numarul total de persoane inscrise in listele permanente).
      Astazi, seninatatea si normalitatea exprimarii democratice prin referendum este din nou afectata de numarul asta mare de persoane cu drept de vot (numar mai mare decat totalul populatiei Romaniei).
      Daca nu ar exista un numar minim pentru validarea referendumului am participa la un joc echilibrat, corect, normal si cinstit: daca numarul celor pro este mai mare decat a celor contra refetrendumul se valideaza. Simplu si democratic. Cei care nu participa ar fi cuantificati ca valoare 0 (zero) – conform unor principii democratice elementare: procesul decizional apartine celor implicati si nu celor dezinteresati sau pasivi. Eliminarea unui cvorum minimal de participare ar avea ca o consecinta simpla si fireasca desfiintarea sabotarii participarii ca strategie electorala.
      Azi culegem inca roadele otravite ale basistilor – pozitionati, in mod isteric si ipocrit de partea luptatorilor pentru democratie, justitie si stat de drept.
      Schizofrenie nationala.
      Azi mergem la referendum pentru ca sa:
      – crestem artificial participarea la europarlamentare si astfel sa se asigure premizele unui rezultat convenabil celor anti PSD – adica o manevra nedemocratica;
      – sa aflam daca oamenii vor stat de drept si o lupta impotriva coruptiei – un simplu sondaj ar fi relevat ca peste 90% din populatie isi doreste asa ceva – de unde apare evident ca referendumul nu este altceva decat o mare manipulare pe banii fraierilor.
      – sa sustinem referendumul initiat de Iohanis cu sugerarea manipulatorie a ideii ca Iohanis este preocupat de justie – in conditiile in care are intr-o sentinta definitiva si irevocabila o constatare pentru savarsirea infractiunii de fals si uz de fals, dar care nu păoate fi pusa in miscare din cauza imunitatii totale de care beneficiaza – apare astfel evident, pentru cei care nu sunt total afectati de ura si prostie, ca nu este un demers sincer al presedintelui. Toti politicienii vor privilegii si imunitati, liniste sa poata fura si mecanisme prin care sa foloseasca justitia ca pe un ciomag politic, toti si cei din stanga si cei din dreapta. Cat de redus trebuie sa fii sa nu vezi ca toata campania asta cu apararea justitiei este o manipulare sinistra, cinica si infecta.
      Justitia este pulbere! Este adevarat! Nimeni nu a venit cu solutii reale pentru realizarea unei justitii adevarate! Nimeni! Niciun partid si niciun politruc, nici un luptator in rezistenta imbecila. Nimeni!
      In concluzie, in realitate nu avem nicio lupta pentru justitie ci doar strategii de imagine politica pe o tema ca justitia.

      +1 voturi
      +1
      -1
        • Corect! Astia, adica judecatorii, nu sunt altceva decat o trupa de smecheri organizati intr-o casta ermetica medievala, care beneficiaza de privilegii (salarii mai mari ca in Germania si iresponsabilitate in fata oricaror abateri) si care au ajuns, datorita CSM sa se judece ei pe ei, in contradictie flagranta cu cel mai elementare principii de drept – care creeaza si institutia recuzarii pentru judecatorii care au un interes direct.
          Si eu vreau sa raspund numai pentru faptele pe care numai eu le pot judeca!? adica pentru nimic niciodata!!!!
          Varsta frageda de intrare in profesie, imaturitatea, slaba pregatire, pregatirea de la INM care seamana mai mult cu un dresaj canin, cu un program de selectionare a celor care pot fi usor conditionati – pavlovian, neintelegerea si neaplicarea, neabordarea principiilor de drept, blazarea, smechereala, superficialitatea, aroganta si autosuficienta judecatorilor sunt cauze de inechitate si injustitie si societate.
          Problema este ca pentru situatia actuala nu ei sunt de vina ci politrucii care au gasit de cuviinta sa-i foloseasca ca pe dobermani impotriva adversarilor sau pentru satisfacerea unor interese dubioase.
          Si mai trist este ca problema desi este evidenta si catastrofala pentru societate nu deranjeaza pe nimeni. Cateodata si total incoerent apar trupeti rezistenti care ataca subiecte politice si NICIODATA cauzele. De fapt abordarea rationala a cauzelor este un demers pe care l-am pierdut cu desavarsire, noi romanii. S-a pierdut in comunism si in cei 30 de ani de crize si convulsii pe care unii mai saraci cu duhul o numesc democratie.

          +1 voturi
          +1
          -1
    5. Un președinte de secție v. Cu

      Nu este chiar așa… Sunt 2 liste permanente, una pt. Alegeri și alta pt referendum. Plus lista cu straini. Plus daca e căzu extrase de liste, daca e cazul, pt cei omiși, cei din alte localități, și cei nedeplasabili. Mai recitiți documentele BEC …Ms.

      +1 voturi
      +1
      -1
      • Revin. M-aş bucura să fi greşit în analiza mea. Însă, chiar şi dumneavoastră spuneţi că nu e chiar aşa. Deci, e ceva, nu? Şi cum spuneam mai sus, nu mai sunt chiar singurul care întrezăreşte probleme la alegerile din 26 mai.

        +1 voturi
        +1
        -1
    6. un articol scris fara o documentare prealabila, nu e deloc asa, sugestie- mai verifica informatiile = sunt gresite cele scrise in articol, nu ma obosesc sa explic ceea ce trebuia prezentat real in articol, dar sunteti intr-o mare eroare. Cu o singura exceptie, observ ca si comentatorii de mai sus nu au verificat informatiile transmise (pacat ca ne manica degetele). Eu am fost curios si am facut asta. Ar fi fost ceva de scris intradevar, dar nu asa gogonata cum e prezentata aici chiar din titlu. E chiar usor de verificat. Si sa revin la o prima intrebare din comentarii – care era de fapt comunicatul Biroului Electoral Central (era bine dat ca citat, daca era real – ca premisa pt articol). PS- am muscat-o si eu – inainte de a verifica tot am postat pt ca era (parea) revoltator. In rest sunt in asentimentul dvs. (de aceea am gresit).

      +1 voturi
      +1
      -1
      • N-am încercat să conving pe nimeni. Nici nu îmi doresc o unanimitate în asentimente. Am semnalat o situaţie revoltătoare creată chiar de către BEC. E vorba de ultimul comunicat al BEC, Am şi precizat asta, dat cu 10 zile înainte de alegerile din 26 mai. Tocmai că e uşor de verificat. Altfel nu îmi scriam opinia. Până la alegerile de duminică, rămân convins de faptul că s-a deschis larg uşa către furturi programate. Un prieten îmi spunea că am scris degeaba, fiindcă oricum se fură, oriunde la alegeri. Mi-ar plăcea să cred că n-am scris degeaba. Altfel, voi verifica la vot desfăşurarea alegerilor. Ca orice cetăţean. Cât despre muşcat, mi-e să nu ni se întâmple prea târziu, când ne mai rămâne să spunem doar „asta e!”.

        0 voturi
        +1
        -1
    7. Suntem in plina desfasurare a unei alte lovituri de stat cu aceeasi ACTORI din prima , atunci desfasurata ca urmarea crimelor de la COLECTIV!Ma intreb furtul voturilor nu este tot o crima? O crima adusa la adresa unui stat de drept? Cine si cand se vor ocupa CINEVA de aceste LOVITURI DE STAT, si de ce nu se iau masuri? Traim intr-un stat ILEGAL? Construit pe baza unei DICTATURI ale unor institutii UMFLATE CU POMPA de la buget care se ocupa in mod special de DEFRAUDAREA STAULUI DE DREPT? Cum poate scapa Romania de aceasta POVARA ? Cand si CINE va aresta acest derbedei care ucid oameni si statul de drep? Adevaratii infractori si ucigasii Romaniei!

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    7 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.