vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    La nivel global, aproape 20% din deșeurile electronice sunt reciclate

    de Special Arad | 23 aprilie 2018, 11:19 AM | IT

    0

    Deșeurile electronice se acumulează din ce în ce mai mult în întreaga lume: un studiu făcut de Universitea Națiunilor Unite arată că acestea au reprezentat 44,7 milioane de tone în 2016. În același timp numărul de telefoane mobile și smartphone-uri a depășit numărul de locuitori ai planetei iar jumătate din locuitorii pământului sunt acum conectați la internet.

    Înființată în 1973, Universitatea Națiunilor Unite (UNU) este o sucursală universitară a ONU și servește scopurilor și principiilor stabilite în carta sa. Aceasta nu este o instituție a învățământului superior. UNU funcționează mai mult ca o organizație de persoane specializate care oferă, de regulă gratuit, informații necesare pentru a optimiza un anume compartiment al societății.

    Lumea este confruntată cu o reală problemă iar studiul arată că deși sunt diferite forme de reciclare în lume ele sunt insuficiente. Conform site-ului Phoneandroid, lucrurile par să se schimbe, în special în Europa.

    La fiecare doi ani, Universitatea Națiunilor Unite abordează problema deșeurilor electrice și electronice și arată impactul tehnologiei asupra mediului, dar și oferă soluții pentru reciclarea acestor deșeuri. Ediția din 2017 arată că în 2016 au fost generate 44,7 milioane de tone de deșeuri electronice, echivalentul a aproximativ de 4.500 de ori greutatea turnului Eiffel. Este vorba de 6,1 kg de deșeuri electronice în medie, pe cap de locuitor la nivel mondial. Se estimează că această cantitate va crește la 52,2 milioane de tone la nivel mondial în 2021.

    Din aproape 45 de milioane de tone generate în 2016 mai puțin de 20% au fost reciclate!

    Realizatorii studiului sunt preocupați de lipsa de reciclare a acestor deșeuri: doar 8,9 milioane de tone au fost reciclate în întreaga lume în 2016, sau aproximativ 20% din total. Soarta restului este în mare parte incertă, în special pentru 34,1 milioane de tone, probabil „aruncate, vândute sau reciclate în condiții obscure„. În 2016, Asia a generat cele mai multe deșeuri (18,2 milioane de tone), urmată de Europa (12,3 milioane de tone), Africa (2,2 milioane de tone) și Oceania (0,7 milioane de tone).

    Continentul care generează cel mai mare cantitate de deșeuri electronice pe cap de locuitor (16,6 kg) este Europa, dar este și continentul în care reciclarea este cea mai eficientă: 35% din aceste deșeuri sunt astfel reciclate. Studiul insistă asupra faptului că:atunci când aceste deșeuri poluante nu sunt gestionate în mod corespunzător și nu sunt suținute de o tehnologie de reciclare cu o protecție adecvată a lucrătorilor în timpul reciclării, având în vedere că acestea eliberează toxineexistă un foarte mare risc„.

    În prezent există mai multe telefoane inteligente și telefoane în circulație decât locuitori pe planetă: 7,7 miliarde abonamente în 2016. Conform ultimului recensământ din 2018 pe planetă există 7,6 miliarde de oameni.

    Nu știm cum se va rezolva problema dar, ne amintim că atunci când compania Samsung Electronics a retras de pe piață pe Galaxy Note 7 – mai mult de patru milioane de bucăți, Greenpeace a avertizat în mod public compania Samsung de riscurile unui dezastru ecologic. Greenpeace a întrerupt conferința de presă a lui Samsung de la MWC, cerând companiei să spună public ce va face cu cele 4,3 milioane de unități retrase ale telefonului Galaxy Note 7.

    Pașii următori făcuți de Samsung cu dezmenbrarea, recuperarea unor materiale și reciclarea deșeurilor au fost în condițiile respectării problemele de mediu. Compania Samsung a ținut la imaginea sa, a luat măsuri stricte iar în final a fost felicitată pentru modul cum a rezolvat problema.

    În plus, lipsa de reciclare este o risipă de materii prime. Studiul estimează că 55 miliarde de euro ar fi putut fi salvate în 2016.

    Numai 3,6 miliarde de oameni folosesc Internetul în lume. O cifră care arată că potențialul creșterii deșeurilor electronice este foarte mare.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.