vineri, 21 iunie, 2024

Special Arad Logo

  La Maternitate, copiii se nasc în igrasie și rugină! Medicii sunt disperați

  de - | 9 august 2016, 9:09 AM | Regional

  0

  La Maternitatea Bega din Timişoara, copiii vin pe lume într-un spital plin de igrasie şi insalubru. Ambulatoriul şi saloanele de sterlizare sunt la demisol, iar sălile de operaţie sunt răspândite la diferite etaje, aşa că medicii şi asistentele aleargă dintr-un loc în altul. De şapte ani, edilii împart în stânga şi în dreapta promisiuni.

  Medicii ar trebui să intre pe un filtru, unde ar trebui să se schimbe, urmat de spălător, unde se spală şi intră în sală.”

  Ar trebui să fie circuitul normal, însă medicii pot respecta regulile doar în două dintre cele patru săli de operaţie ale Maternităţii Bega. De vină, spune managerul, este modul în care este structurată clădirea.

  Marius Craina, manager Spitalul Judeţean de Urgenţă Timişoara: „Niciodată nu vom respecta în totalitate circuitele pentru că această clădire nu a fost construită pentru a deservi o unitate sanitară, cu atât mai puţin o maternitate.”

  Dacă sălile de operație sunt împrăștiate la diferite etaje, ambulatoriul și secția de sterilizare sunt la demisolul clădirii. Adesea, medicii și asistentele trebuie să fugă de la un etaj la altul.

  Reporter: Cât de mult alergaţi într-o singură zi?

  Ecaterina Ciobanu, asistentă-şef: Destul de mult. Materialele se transportă pe scări la sterilizare, dinspre sterilizare.”

  De-a lungul anilor, mai multe saloane și două săli de operație au fost reabilitate cu bani din donații. Mai mult nu s-a făcut.

  Marius Craina, manager Spitalul Judeţean de Urgenţă Timişoara: „La ploi torenţiale am avut probleme cu inundaţiile, am încercat să remediam prin tot felul de mijloace, dar din păcate nu întotdeauna am reuşit. Clădirea necesită o consolidare.”

  „Ar trebui renovat si exteriorul, e sinistru.”

  La Maternitatea Bega a fost deschisă în anul 1995 prima clinica de fertilizare in vitro din România. Din cauza condițiilor precare, însă, autorizația a fost retrasa în 2009. Tot atunci, fosta conducere a Consiliului Județean Timiș promitea că se va ridica o nouă clădire pentru maternitate.

  Sorin Grindeanu, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş: „Paşii făcuţi pentru realizarea acestui obiectiv au fost minori. În sensul în care s-a făcut doar un studiu de prefezabilitate. E una din priorităţile mele ca până în 2020 să avem o maternitate conform standardelor.”

  Anual, în maternitatea Bega se fac peste 2.000 de operații și peste 2.500 de copii vin pe lume aici.

  sursa: digi24

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.