La Lipova, până și inundațiile sunt o glumă… Pompierii i-au desfundat băile lui Miloș în contul datoriei primarului

  de Lucian Valeriu | 11 august 2014, 12:00 PM | Administraţie | Știri Arad | Topic special

  5

  „Ne aflăm în cuva unei cuve, nu?” – l-am întrebat pe primarul Jichici vineri seara, când am înțeles, cumva, tehnic problema cu balta din curte de la Miloș… îl știți pe Miloș-cu-Băile-Lipova… nu?… zis și „ăăă… zgârcitul ăla!”
  „Aha!..” – o încuviințat Jichici.

  Băile Lipova sunt un fel de prister

  al dealurilor ălora pe care cresc gutui, meri, peri, piersici și ce mai vrea nea Valer, zis și Decebal… că-i livada lui. Apele pluviale, ca să mă exprim în termeni de gospodărire comunală și să fiu pe trip cu primarul, să tăt duc, la vale, și ajung… unde să ajungă și ele? – în curtea lu Miloș… ala cu magazinul… o ceva șcătulă cu brâu din ciment, o câtă-mică fundație… dar destul să nu treacă apa și s-ajungă-ntre biscuiți… deci nu cine știe ce pericol. Aaaa – foarte important: Băile Lipova n-au canalizare!… Deci, probleme mari… era să scriu „lipsa mare”… da nu vreau să fiu scatologic în curte la om… și-așa plină de dejecții, nu?… că dacă-i cuva unei cuve, plus prister, plus că se varsă, după aia, tot maglavaisu în vale la Șiștarovăț… ce epurare?… Filme.
  Nohh… și care-i problema? – ar zice tradiționaliștii și instituțiile de sănătate publică. Acuma – paranteză -, și dacă aveau canalizare, ce?… tot se-nfunda… cum chiar domnu primar o fost de acord.

  M-am dus acolo că cică „inundații” și am găsit două chefuri! :))

  „Îs acolo pompierii, popor, primarul… o fost și Prefectura!” – or zâs oamenii… Păi, hai, frate, să mă duc… că doară aci mi-s… nu pot să-mi permit să pierd o câtamai catastrofa… și m-am dus.
  Am intrat în Băi – nimeni, nimic. Umed, așa, asfaltul, ca udat cu furtunul. Am intrat și mai „în cuva cuvei”… locul cu ștrandul. Într-adevăr, mașina Pompierilor Voluntari (îi scriu cu majuscule, că de ei îmi place… nu cred că trebuie să mai explic de ce) era la treabă… O grupă întreagă, îmbrăcată ca de potop, scotea apa din curtea lui Miloș… timp în care Miloș pășea încruntat prin peisajul amuzant-apocaliptic și se gândea, mai mult ca sigur, „ce dreaq de protocol să le mai fac și lu ăștia după ce gată?” Căci – amănunt esențial! – în stânga, un chef cu grătare și populara la maxim – iar în față, cum te uiți către Lipova, dincolo de „inundații”, alt chef, mai țapăn! „Ăștia îs aici de dimineață… cred… Îs vreo 100… or închiriat… Noi dădeam la furtun și ne panicam că o depășit apa nivelul băncilor – și ei săreau în piscine și făceau mișto de noi!” – m-o făcut Jichici să pufnesc în râs.
  „Păi de ce i-ar deranja?” – bag și io o cugetare zen -, „că doară le face mai interesantă panorama”…
  Am zis că nu scriu… lasă, bă… iarăși mi-i ridic pe toți în cap… da cum să nu scrii așa ceva?!
  Explicația mi-a fost dată, scurt și revelatoriu, de un foarte bine informat localnic:  „Păi Jichici îi e dator lui Miloș, că doară cu ajutorul trădării lui a câștigat primăria… da, mă, Miloș de la PD-L… Să muncească, acuma, că-n contul datoriei îi pune saci de nisip la gard și îi desfundă pristerele.”
  Aha, deci… Jichici îi un fel de instalator rămas dator în ecuația asta… am înțeles.
  Ca filmul cu tâmpiți să fie și mai cool, toate aleile erau blocate de furtunuri… 4-6 rânduri de furtunuri tăiau accesul mașinilor care voiau să intre sau să iasă de la cele două chefuri… pe toate căile de acces numai furtunuri. Știi cum face un furtun după ce au trecut roțile unui TIR peste el? Nu vrei să știi! :)) Furtuna era completată de furtunuri…

  M-am prins că primarul de Lipova, de fapt, îi acolo ca să plătească datoriile la ăia care l-or pus… deci un servitor al câtorva domni!

  Așa cum, de altfel, mai toate administrațiile au fost. Gherman, Popina, Jurcă și, acum, Jichici… un fel de majordomi ai „domnilor de la orașe și sate” care i-au ajutat să parvină primari (nu tuturor, dar unora le pare rău acum)… ca, de fapt, să se-ajungă ei cu banii și proprietățile… înțelegi mecanismul, că doar nu ești elvețian…
  Lasă că după aia m-am dat pe toate cele 14 străzi ale Lipovei și… bă, fratele meu… îți vine să plângi de râs! Păi acolo e de chemat nu pompierii, ci de sunat la 112, filiala centrală, de mai multe ori pe zi și pe noapte până vin mascații! În gropile alea de s-a făcut metrul, dacă îți cade telescopul rămâi acolo până la următoarea tracțiune! Dacă ești pe bițiglă, poți tu să fii Einstein, că n-ai cum să calculezi adâncimea potențială a gropii următoare și evoluția ei de la ultima huluială, pe parcursul mai multor mandate, încoace: N-AI CUM!

  Și n-ai cum nici să nu remarci că orașul Lipova a devenit o glumă administrativă cu proști, în care se toarnă filme așișderea… de au ajuns și inundațiile o sursă de comedie unde inutilul se îmbină armonios cu neplăcutul, Nicolae Filimon cu Caragiale și cu Kafka, muzica populară cu lipsa canalizării, iar Tanda se înfrățește cu Manda până trec aceeași punte, demult dărâmată.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Domnule Valeriu, imi pare rau sa va spun dar acesta este un articol foarte prost scris. Domnule jurnalist cu ce drept afirmati mai mult ca sigur ca stiti ce gandea domnul Milos? Ati avut curajul sa ii luati vreo declaratie? Mai mult, de unde stiti ca acel localnic era foarte bine informat cand a afirmat ca “Jichici ii e dator lui Milos”? Si cum puteti sa trageti o concluzie din afirmatia unei singure surse? Din cate stiu eu trebuie sa fie cel putin trei surse. Imi pare rau sa va mai spun ca unele informatii sunt doar partial adevarate…din experienta mea, un articol nu ar trebui “inflorit”, ci scris intr-un mod obiectiv.Din punctul meu de vedere, articolul se doreste a fi mai mult decat o stire, este un atac. Nu tin nici cu domnul Milos, nici cu domnul Jichici, dar ma deranjeaza atunci cand oamenilor li se prezinta stiri neadevarate. Nu este etic, iar jurnalistii stiu asta mai bine decat oricine.

   0 voturi
   +1
   -1
  2. Inteleg ca ati dat noroc si ca domnul era incruntat, dar asta nu inseamna ca stiti ce gandea daca nu l-ati intrebat. Oamenii care vor sa creada stirile au nevoie de argumente mai solide. Si da, am recunoscut stilul gonzo, dar mi se pare ca ati facut exces de el. De obicei jurnalistii adevarati mai folosesc acest stil, insa pe alocuri si nu de la inceput pana la sfarsit. Sunt curioasa daca exista mai multe surse care sustin acel lucru si daca acelea sunt de partea opozitiei sau sunt impartiale.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.