miercuri, 24 iulie, 2024

Special Arad Logo

  La Lipova, administrației locale nici obrazul nu-i mai crapă, darămite să-i pese de lemnele oamenilor care îngheață de frig în blocurile ANL

  de Andreea Daniela B. | 18 ianuarie 2021, 11:05 AM | Știri Arad

  1

  Problemele locuitorilor de la blocurile ANL din orașul Lipova îi fac pe aceștia să se simtă ca la sat, termenul de „oraș” fiind parcă un cuvânt prea generos pentru ei, dar și pentru mulți alții. De ani de zile pentru aceștia, locatarii blocurilor ANL, iernile devin din ce în ce mai dificile. De parcă frigul din case nu era suficient, acum oamenii sunt nevoiți să își încălzească apa pe aragaz înainte să facă baie. Desigur, vocile lor nu sunt auzite și după campanie, dorința de a nu îndura frigul fiind una parcă imposibil de îndeplinit.

  Laude multe, dar prea puține fapte

  În ultima perioadă au apărut o mulțime de imagini prin care viceprimarul orașului Lipova, Lăpădat Ioan, este lăudat cum că se ocupă de toate, că se mobilizează imediat când vine vorba despre vreo problemă care incomodează locuitorii orașului și că mereu este acolo unde trebuie. Printre aceste imagini se regăsesc câteva în care acesta duce lemne de foc locuitorilor de la bloc, însă mai târziu să aflăm că lemnele sunt aproape inutile, fiind verzi și ude, iar centralele pe lemn cu gazeificare nu funcționează cum trebuie pentru că nu au suficientă putere de încălzire dacă lemnele nu sunt corespunzătoare. Ei bine, de parcă nu ar fi fost suficient, nici viceprimarul și nici primarul nu par că au călcat în vreun bloc lăsat fără apă caldă și fără căldură și astfel, în anul 2021, oamenii îngheață în propriile case și își dau toată silința să își țină copiii sănătoși până în momentul în care cineva le va da atenție.

  Întreb cu tot respectul, cum este posibil ca atâtea familii care locuiesc la blocurile ANL să fie private de apă caldă și căldură în toiul iernii? Explicațiile sunt mereu aceleași, problemele mereu aceleași și totuși plătim niște bani. Se poate atâta nesimțire și nepăsare? Familii cu copii mici, bebeluși, se poate așa ceva? Încălzim apa pe aragaz! Am văzut atâția membrii din diferite partide la plimbare în campanie, să înțeleg că au devenit ANL-urile zonă turistică? Că nu văd să fi luat cineva atitudine în soluționarea problemelor”, s-a plâns D.C., locuitoare a orașului Lipova.

  Contactată pentru mai multe detalii, D.C. ne-a povestit cum este situația acolo. Se pare că problema nu este una necunoscută, anul trecut fiind puși într-o situație similară, însă nu s-a ridicat la gravitatea celei prezente. Aceasta ne-a spus că este vorba despre 16 apartamente pe scară și sunt în total patru scări, deci există foarte multe familii afectate de cele întâmplate. Căldura și apa caldă sunt primite cu porția, mai exact apa caldă vine pe la ora 14-14.30 și au la dispoziție aproximativ o oră să se folosească de ea. Până la ora la care pornește apa caldă, caloriferele rămân înghețate pentru că centrala nu face față celor două simultan, deci, ori apă, ori căldură, niciodată ambele în același timp.

  Cât despre cheltuieli, aceasta plătește lunar aproximativ 500 lei cu tot cu chiria în valoare de 100 lei/lună. Astfel, pentru restul de 400 de lei primește o oră de apă caldă și ceva căldură cât să nu înghețe caloriferul. Ea ne-a mai relatat și că nu se poate plânge mereu de căldură căci locuiește la etajul doi, însă noaptea este nevoită să își acopere copilul cu „o plapumă și două pături” ca să nu îi fie frig. De asemenea, se pare că primarul Florin Pera a fost ieri, sâmbătă, 16 ianuarie 2021, la bloc ca să discute cu cei în cauză și le-a spus că „se va remedia”, însă când și în ce fel a rămas un mister.

  Cine se ocupă de foc și de ce stau lemnele afară?

  În unele locuri, locatarii au obligația de a duce lemnele în beciul blocului, ferite de ninsoare și ploaie, însă acolo vorbim despre persoane care nu stau în blocurile ANL, adică blocurile primăriei. Întrebată despre acest lucru, D.C. ne-a spus că obligația este a celor care aprovizionează blocul cu lemne. Cât despre cine bagă pe foc, locatarii nu sunt obligați să se ocupe nici de întreținerea focului pentru că, tot din spusele lui D.C., există doi fochiști care teoretic ar trebui să fie acolo mereu și să aprovizioneze centrala în așa fel încât temperatura să se mențină ridicată, măcar cât să fie cald în apartamente. Desigur, chiar și cu fochiștii prezenți tot timpul, un foc din lemne ude, înghețate și verzi nu are cum să producă suficientă căldură încât să încălzească un bloc întreg.

  Ce spune primarul în legătură cu toate acestea?

  Contactat telefonic, primarul Florin Pera ne-a spus că fochiștii ar fi cei care nu își fac treaba cum trebuie. Cu toate acestea, primarul a ținut să menționeze că firma care se ocupă cu aprovizionarea cu lemne nu este vinovată pentru cele întâmplate, ci ar exista o defecțiune pe undeva care trebuie remediată, lucru auzit de noi și de la D.C., această „defecțiune” fiind deja poveste veche de care se ocupă de o lungă perioadă de timp pentru că mereu a apărut încă una și încă una. De asemenea, Florin Pera ne-a mai declarat și că urmează să contacteze o altă firmă care să repare așa-zisa defecțiune, însă din câte am înțeles, momentan nu a fost nimeni contactat ca să îi scape pe locatari de aceste probleme. Cât despre apa caldă și căldură, desigur că și nouă ne-a fost adus la cunoștință că urmează să fie rezolvată, însă când, nu se știe și nici nu pare că ar exista nu există un plan bine pus la punct pentru a se remedia în cel mai scurt timp.

  Astfel, oamenii pot în continuare să aștepte ora fixă pentru apa caldă și să se încălzească așa cum pot pentru că blocurile ANL sunt în plop și plopul în aer. Nimeni nu se arată implicat cu adevărat în remedierea problemelor și unii dintre oameni și-au manifestat deja intenția de a nu mai plăti pentru asemenea „facilități”.

  ***

  Îl înțelegem pe domnul primar Pera când spune că firma care aprovizionează cu lemne nu are nicio vină. Și îl înțelegem tocmai pentru că știm că domnul primar este prieten de mult timp, de (chiar) multe ori și de pahar, cu patronul firmei care aduce lemnele acestea verzi, fără valoare calorică mare, de stau oamenii din ANL-uri și se uită cu jind la primul edil cum se lăfăie în căldură pe la un chef sau altul (însă asta, cum stă treaba cu firmele care aprovizionează cu lemn instituțiile din Lipova, este o altă poveste, chiar investigație am putea spune… și știm exact ce spunem). În plus, domnul primar îl (chiar) cunoaște și pe patronul firmuliței care se ocupă cu focul în instituțiile publice din toată localitatea (pentru ce, Doamne, or mai fi trebuind firmă ca să pui câțiva oameni de lucru?…).

  Așadar, domnule primar, ca să concluzionăm: oare nu vă e rușine puțin să ne serviți nouă tâmpenii de genul celei cu defecțiunea, cu vina sau cu ce mama ei de treabă mai puteți să inventați? Oare nu vreți să mergeți dumneavoastră să locuiți la ANL-uri, lângă oamenii care v-au dat votul, iar atunci când trebuie să vă spălați pe mâini după ce ați stat la pahar cu băieții care încasează bani pentru că duc așa-zisele lemne de foc sau pentru că fac focul, să vă înghețe mâinile de frig. Că obrazul de rușine, așa cum am văzut în cazul multor aleși, cam greu…

  În plus, dacă priviți cu atenție fotografiile cu lemnele „depozitate” la blocurile ANL, puteți să constatați cum sunt aruncate efectiv „în mijlocul drumului”, sub ploaie si, în aceste zile, zăpadă, iar magazia acoperită este goală. În plus, lemnele care trebuie să încălzească apartamentele din patru scări de bloc, așa cum se pot vedea, arată mai mult a niște crenguțe. Dar, cum spuneam mai sus, într-o paranteză, revenim.

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Un singur lucru a ti omis.Stie cineva cat sunt datoriile blocurilor ANL catre Primarie?Vorbim de chirie si utilitati.Cateva sute de mii de lei restante.Este corect ca din banii cetatenilor orasului Lipova sa fie intretinute blocurile ANL?Intreb pt un prieten.O documentare mai profunda inainte de a publica un articol ar fi excelenta.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.