marþi, 18 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Kirchweih în comuna arădeană Vladimirescu: sute de șvabi au petrecut împreună… ca odinioară

  de Alin Olteanu | 19 mai 2014, 11:51 AM | Știri Arad | Topic special

  1

  (Chirvai (din germană Kirchweih, alternativ Kerwei) este o sărbătoare asemănătoare cu hramul, originară din țările de limbă germană. Deși sărbătoarea își are originile în unele sărbători populare laice, ea a fost adaptată în Evul Mediu de Biserica Catolică, care a transformat-o într-o sărbătoare religioasă dedicată înființării unei noi biserici. Sărbătoarea de chirvai a fost adusă în Banat în secolul XVIII de coloniștii șvabi și se ține și azi în localitățile cu parohie catolică. chirvái – s.n. (reg.) 1. hram, sărbătoare. 2. petrecere cu mare gălăgie și cu bătăi) – Wikipedia

  Sâmbătă, pe parcursul întregii zile, comuna Vladimirescu a fost gazdă pentru comunitatea germanilor din Vestul României, reuniți pentru o paradă a portului popular german, noi opinând că am asistat de fapt la reîntoarcerea vechiului Kirchweih – o tradiție de zeci de ani în comuna amintită.

  De fapt, o dată pe an, între Paști și Rusalii, manifestarea ajunge într-o localitate din vestul țării, de această dată la Vladimirescu – edițiile anterioare organizându-se la Timișoara cu ocazia Zilelor culturii germanilor din Banat.

  Dacă e să cităm

  din prezentarea organizatorilor, atunci trebuie să spunem că locația și data ediției prezente nu au fost alese întâmplător deoarece la Glogowatz (Vladimirescu) au trăit câteva mii de familii de etnie germană, acestea alcătuind una dintre cele mai mari și mai bogate comunități a șvabilor bănățeni la nord de Mureș.

  Hramul bisericii, sărbătoare tradițională cunoscută, așa cum am arătat mai sus, sub numele de Kirchweih, nu s-a mai organizat la Vladimirescu din anii 1990, de când au emigrat cele mai multe familii de șvabi în Germania. Și exact asta spunea cu vădită emoție și primarul localității, Ioan Crișan, în întâmpinerea celor peste 70 de perechi îmbrăcate în costume tradiționale. „Mă bucur foarte mult că ați ales Vladimirescu pentru parada dumneavoastră. Vă asigur că întotdeauna o să sprijinim asemenea manifestări, pe care eu le aștept de foarte mult timp”.

  În rezumat, la Vladimirescu a avut loc o paradă a portului popular, o slujbă la Biserica Catolică din localitate, vizita -conform tradiției – la primar acasă, unde participanții au fost omeniți ca la… Kirchweih-, un spectacol artistic în sala mare a Casei de Cultură Vladimirescu, iar ulterior Balul de rigoare.

  Ca o notă personală…

  încă o dată am constatat că România a avut și are extrem de mult de pierdut din cauza plecării atâtor familii de șvabi… Nu de alta, dar am putut – și veți putea constata și dumneavoastră urmărind fotografiile și filmul evenimentului de la Vladimirescu! – câtă bucurie și optimism, câtă disciplină și organizare, cât bun simț emană acești români de naționalitate germană! În ceea ce privește emoția și bucuria participanților, trebuie doar să amintim că o familie de nemți a parcurs mii de kilometri, în 48 de ore, doar pentru a mai asista încă o dată la ceea ce pofteau de atâta vreme…

  Pe Special Arad, în cel mai scurt timp posibil, o să publicăm și materialul video de la manifestările din Vladimirescu.

  Pentru a viziona și materialul video faceți click pe: Parada portului popular german în Vladimirescu (Arad)

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Domnule olteanu, apropo de biserici – continuați investigațiile și articolele despre arhiepiscopie. Nu de alta, dar deja respiră ușurați (ăia) și fac metanii (cui fac) că au scăpat de degetul arătător al presei îndreptat asupra lor. Nu-i lăsați în pace până când nu-și ridică singuri sutanele.
   Duminică, 18 mai, domnul primar falcă a fost prezent la casa sindicatelor, acolo unde s-au efectuat niște botezuri în Domnul, vreo 20 de frați care s-au predat. Ce căuta falcă acolo? Domnul pastor e rrom de origine – adaug. După încheierea evenimentului cu predarea în apă, ceva l-o fi impresionat pe fratele falcă încât l-a luat pe unu de-acolo și l-a făcut pe loc consilier în primărie pe probleme spcifice. N-avem nimic cu ei, cu țiganii, dacă-s oameni. Întrebarea, domnule olteanu e legată și de articolul pe care nu demult l-ați scris despre prezența lui falcă la arhiepiscopie având deja un scaun pregătit printre ceilalți popi cu putere de decizie privind valorile spirituale ale urbei. Ce e falcă ăsta, vreun ioan alexandru care predica și la ortodocși și la pocăiți? Ar vrea el dar numai că îi lipsește minimul de cultură(și pe această temă). Falcă merge des la bisericile pocăite țigănești. Un fel de bellaciao de toată jena. Omul care intră prin toate casele, invitat sau nu – nu e omniprezent ci un nesimțit și mincinos care linge din toate blidele!

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.