Kinema ikon e în priză: trei evenimente simultane la Arad, Ghent și Bruxelles (Belgia), apoi la București

  de [email protected] | 3 octombrie 2019, 11:00 AM | Cultură | Topic special

  0

  E o perioadă extrem de aglomerată pentru kinema ikon, ceea ce nu e deloc de mirare, deoarece „legendara” tutelă arădeană va împlini anul viitor nu mai puțin de 50 de ani. Sunt în pregătire patru evenimente majore în care kinema ikon este implicat parțial sau 100%, dintre care trei vor avea loc simultan la începutul weekend-ului viitor.

  Adjectivul „legendar” la adresa colectivului artistic kinema ikon vine din partea Centrului istoric „Vooruit” din Belgia, ceea ce confirmă faptul că vorbim despre un veritabil brand al Aradului, recunoscut nu numai pe plan național ca primul proiect de artă experimentală românească, ci chiar pe plan internațional.

  Pe 11 octombrie începe o nouă ediție Media Art Festival Arad (MAFA) organizat de kinema ikon în colaborare cu Primăria Arad, Centrul Municipal de Cultură, Complexul Muzeal Arad, :BARIL și APA. În aceeași seară se va derula și „Noaptea Albă a Galeriilor”, un eveniment separat (organizat la Arad de GMMC), în a cărui circuit este însă inclus și kinema ikon (prin MAFA și sediul ki din incinta Palatului Cultural). Totodată, kinema ikon mai contribuie la evenimentul „Noaptea Albă a Galeriilor” și cu un show audio-vizual la Teba, semnat de Alex Halka și Vlaicu Golcea.

  În același timp, în mai multe orașe din Belgia se vor derula o serie de evenimente culturale în cadrul Festivalului de Arte „Europalia”, la care va participa și kinema ikon, la invitația organizatorilor.

  Peste toate acestea se mai adaugă un eveniment dedicat exclusiv tutelei arădene, la Rezidența BRD „Scena9” din București, dar asta în luna noiembrie.

  MAFA6 – dig:it

  Media Art Festival ajunge în acest an la a șasea ediție și va avea loc în sălile „Ovidiu Maitec” și „kinema ikon”, respectiv pe holul Muzeului de Artă din Arad. Denumirea acestei ediții este dig:it, lucrările fiind în preponderență digitale și interactive.

  „Nu va fi o interactivitate atât de sofisticată pe cât ar fi unii tentați să creadă, ci o interactivitate fizică mai degrabă între lucrări”, a divulgat Călin Man, liderul kinema ikon, pentru Special Arad.

  Expun 27 de artiști: Thea Lazăr, Adrian Ganea, Flaviu Rogojan, Edith Lazăr, Adela Muntean, Ioana Vreme Moser, Monika Dorniak, Levente Kozma, Sergiu Sas, LAPSUS, Josepha Blanchet, Alex Halka, gH, Bogdanator, Electric Brother, Carlos Fernandez, Sergio Rojas Chaves, Stephanie Williams, Spam Index, kinema ikon, AIA, Adriana Oprea, Olga Ștefan, Horea Avram, Cristian Nae, Sabin Borș, Ion Indolean și George Săbău (fondatorul kinema ikon).

  Tot în cadrul festivalului MAFA, în sala kinema ikon se va derula proiectul AFCN dedicat filmelor experimentale produse de kinema ikon de-a lungul celor 49 de ani de existență, plus o proiecție interactivă, care va fi același proiect cu care kinema ikon participă la Festivalului de Arte „Europalia” din Belgia.

  În a doua zi a festivalului MAFA (12 octombrie), la Muzeul de Artă va avea loc prezentarea proiectului de artă digitală și post-internet „Spam Index” al artiștilor Tăiețel Ticălos și Anastasia Manole.

  Concomitent, în Belgia

  „Europalia” este o Bienală Europeană de Artă, fiecare ediție fiind dedicată unei țări din UE, tema acestei ediții fiind arta românească.

  Evenimentele au loc la Bruxelles și în mai multe orașe belgiene, având zeci de participări din România, din aproape toate sferele artistice, începând cu arta plastică: nucleul principal fiind aici Brâncuși (despre a cărui opere vor fi prezentate inclusiv diferite reinterpretări artistice de tip expoziție sau performance), dar vor fi și expoziții semnate de Iosif Kiraly, Wanda Mihuleac, Dan Perjovschi + o expoziție de vestigii românești din Neolitic și din Epoca de Bronz, precum și o expoziție de viniluri marca Electrecord; literatură: la care participă scriitori precum Matei Vișniec, Petre Răileanu, Mircea Cărtărescu, Liliana Lazăr sau Gigi Căciuleanu; muzică: Rodion G.A.Lucian Ban & Mat Maneri, Dragoș Rusu (The Attic), Mahala Rai Banda, Taraf de Impex, Deliric & Silent Strike, Khidja, Deathbycoconut etc., performance: Sergiu Matis; și film: „Toto și surorile lui” de Alexander Nanau, „Nu mă atinge-mă” de Adina Pintilie, „Marele jaf comunist” de Alexandru Solomon și, nu în ultimul rând, kinema ikon.

  Programul complet „Europalia” se găsește aici.

  Kinema ikon participă, pe 10 octombrie, la Festivalul de film experimental „Videodroom” – parte din „Europalia” –  care va avea loc la Complexul istoric „Vooruit” din orașul Ghent (Belgia). Kinema ikon va proiecta acolo 11 filme experimentale vechi, dar cu fundalul sonor refăcut de cinci artiști români, sibianul Iancu Dumitrescu (un veteran al muzicii experimentale românești), arădenii Mihai Sălăjan (Selfmademusic) și dyslex, timișorenii Makunouchi Bento și Monica Vlad (ElectricDreams), ultimii patru fiind colaboratori kinema ikon. Totuși, din cele 11 filme marca kinema ikon unul singur va fi prezentat cu sonorul original de pe aparatul de proiecție de 16 mm (Cristi Jurca – „Stereomania”, 1980).

  În selecția de filme se regăsesc titluri precum „Peisaj Lichid” de Viorel Simulov (1988), „Efecte de Împrimăvărare” de Ioan Pleș (1978), „Autopsia Uitării” de Ioan T. Morar (1977) și „Decupaje” de George Săbău (1980-85).

  Detalii despre evenimentul „Videodroom” și selecția completă a filmelor kinema ikon – aici.

  De asemenea, la procesul de re-sonorizare participă cinci artiști belgieni și anume Maxime Jacobs, Ben Bertrand, Inne Eysermans, Céline Gillain și Velvet C.

  Descrieri detaliate despre cei zece artiști (cinci români și cinci belgieni) – aici.

  În a doua zi, kinema ikon va participa cu același proiect la Bruxelles, tot în cadrul șirului de evenimente „Europalia”.

  „La Ghent și la Bruxelles va fi proiecția aceasta cap-coadă, de o oră și 13 minute, cu sunetul nou, dar am făcut și o aplicație interactivă care se distribuie pe un stick, unde poți alege câte un film și în timp real poți schimba sunetul, între sunetul original și sunetul nou”, ne-a spus Călin Man.

  Această variantă interactivă a filmelor vechi marca kinema ikon va fi prezentată și la Arad, în prima zi a Media Art Festival, în sala „kinema ikon” din incinta Muzeului de Artă, sub formă de instalație combinată cu proiecții.

  Eveniment kinema ikon la Rezidența Scena9 din București

  Epilogul întregului șir de evenimente simultane și transfrontaliere va fi pe 8 noiembrie, la București, la care vor fi prezentate absolut toate filmele kinema ikon, produse din 1970 până în ziua de azi, atât sub formă de proiecție, cât și instalație.

  Scena9 este un proiect cultural BRD, care include revista culturală cu același nume (scena9.ro) și Rezidența BRD-Scena9, o fostă vilă de protocol a Casei Regale care a fost transformată recent într-un spațiu expozițional.

  Evenimentul din noiembrie (deocamdată nu are un titlu oficial) va fi dedicat exclusiv kinema ikon, un omagiu adus tutelei arădene datorită impactului masiv pe care l-a avut – și are în continuare – în arta experimentală românescă.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.