Kelemen Hunor: „Protocolul de colaborare între UDMR și coaliția PSD-ALDE rămâne fără obiect”

  de - | 23 mai 2019, 8:46 PM | Politikos

  1

  Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat că „începând de astăzi UDMR nu va susține nici o inițiativă sau măsură a Guvernului. Până la soluționarea situației cimitirului din Valea Uzului, protocolul de colaborare între UDMR și coaliția PSD-ALDE rămâne fără obiect”.

  După o teleconferință a liderilor Uniunii, președintele Kelemen a emis un comunicat în care explică motivul rupturii de PSD:

  „În această dimineață, Poliția din Bacău a efectuat percheziții la domiciliul viceprimarului din Sânmartin și la Primăria Sânmartin. Viceprimarul LÁSZLÓ Antal a fost dus pentru audieri la sediul Inspectoratului Județean de Poliție Harghita, în condițiile în care nu a fost nimeni tras la răspundere până acum pentru distrugerea și profanarea mormintelor soldaților maghiari din cimitirul din Valea Uzului, respectiv pentru incitare la ură interetnică. La fel, autoritățile nu s-au sesizat din oficiu nici în legătură cu abuzul primarului din Dărmănești, care a contribuit la escaladarea evenimentelor.

  Contextul juridic este extrem de clar: executarea lucrărilor de construcții ilegale pe mormintele ostașilor căzuți în Valea Uzului întrunește elementele infracțiunii de profanare de morminte, prevăzută în art. 383 a Codului Penal, iar acțiunile de provocare ulterioare reprezintă incitarea la ură și discriminare conform art. 369 al Codul Penal. Crucile din beton construite de administrația locală Dărmănești fără autorizație, din bani publici și pe suprafața altei localități, sunt un abuz în serviciu flagrant.

  În pofida solicitării noastre ferme, Guvernul nu a întreprins măsurile necesare pentru a preveni agravarea situației, deși acest lucru este datoria autorităților și a coaliției PSD-ALDE. Guvernul trebuie să oprească practicarea dublei măsuri de către organele și instituțiile publice implicate, care tratează în mod repetat etnicii maghiari din Transilvania ca cetățeni de rangul doi.

  Considerăm atitudinea Guvernului ca fiind inacceptabilă atât din punct de vedere etnic, moral, cât și politic.

  Citește mai multe aici:  digi24

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Exista legi,normative care au menirea sa reglementeze practic orice deviatie individuala sau de grup care provoaca daune materiale si/sau morale unui sau mai multor cetateni.Eu,personal m.as bucura daca odata pentru totdeauna s.ar pune punct antrenarii cetatenilor(de multe ori in scopuri electorale) in polemici care instiga la ura.Deja in anii ’90 s-a discutat despre necesitatea intrunirii unor istorici cu reputatie(acceptata si respectata) internationala,nepartinitori,sa documenteze istoria neclarificata.Rezolutia trebuie insusit de toate partile,iar teoria tapului ispasitor sa dispara din folclor.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.